Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie

Moderatorzy: Wiliam, person

Łukasz
Posty: 6578
Rejestracja: 15 gru 2005, 15:48
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie

Post autor: Łukasz » 14 lip 2018, 10:34

Stary Pingwin pisze:Chodzi o połączenie dla osób przyjeżdżających z Polski do Konstancina, przez Dworzec Centralny. Stocer zajmuje się rehabilitacją ruchową i dla tych osób stworzono dedykowaną linię autobusową w relacji Dworzec Centralny-Konstancin. Niektórzy z kolegów chcą osoby w gipsie, ze skomplikowanymi dysfunkcjami ruchowymi, wsadzić w 174 i bieg od Domaniewskiej do Dworca Południowego. WSTYD.
A inni myślą tylko o efektywności siatki.

Niemniej przyjeżdzają też na dworzec Śródmieście, więc dlaczego 700 nie jeździ przez Centrum?
ŁK

Awatar użytkownika
Wiliam
Posty: 4244
Rejestracja: 01 kwie 2012, 21:30
Lokalizacja: Saska Kępa

Post autor: Wiliam » 14 lip 2018, 11:05

A ja się cały czas zastanawiam ile tych pasażerów z Centralnego do Stocera jest?
Obrazek

Stary Pingwin
Posty: 4392
Rejestracja: 11 lis 2009, 11:48

Post autor: Stary Pingwin » 14 lip 2018, 11:13

Myślę,że organizator ma dane o przejazdach w tej relacji.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)
Posty: 14389
Rejestracja: 16 kwie 2006, 9:21
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Wolfchen » 14 lip 2018, 11:42

fik pisze:
10 lip 2018, 19:54
Swoją drogą, co z Lkami?
Jedyne, co mi do łba przychodzi w obecnym czasie, to zrobienie z nich 9xx. :-k
M2 S1 S2 7 9 22 24 25 100 102 111 117 118 127 158 162 185 318 385 N14 N22 N24 N64 N72 Prom PLISZKA

Walas
Posty: 16161
Rejestracja: 17 cze 2008, 10:27
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: Walas » 14 lip 2018, 12:00

Wiliam pisze:
14 lip 2018, 11:05
A ja się cały czas zastanawiam ile tych pasażerów z Centralnego do Stocera jest?
Trochę starszych osób jeździ tą linią.
1037->1063->1069->3448->5233->8172->8859->8886
Ulubione wozy: 8112, 8122
WKD, ZB, ZG, ZP, ZW

Yelonker
Posty: 166
Rejestracja: 12 lis 2017, 2:53
Lokalizacja: Hala Wola

Post autor: Yelonker » 14 lip 2018, 12:07

Paweł D. pisze:
14 lip 2018, 8:41
Powiem krótko - to brednie. 700 nie jest linią dla emerytów czy osób starszych. Najpierw poczytaj o niepełnosprawnościach (to nie tylko osoby o kulach czy wózku) potem niepełnosprawnym likwiduj połączenia. I nie wypisuj. że krążenie po Centralnym i Wilanowskiej dla niepełnosprawnego to żadna bariera. Ścisk w metrze, poza godzinami ścisłego szczytu, to też jakaś bajka.
W innym wątku rozpaczałeś że nie uruchomiono Z28 ze Stawek na Górczewską, bo trzeba się przesiąść (aż raz, na jednym peronie). A dla osób niepełnosprawnych dymanie od 174 na Domaniewskiej do Wilanowskiej to żaden problem. Podobnie jak 10/70 z dwoma kursami NP na godzinę!
Stary Pingwin pisze:
14 lip 2018, 10:21
Chodzi o połączenie dla osób przyjeżdżających z Polski do Konstancina, przez Dworzec Centralny. Stocer zajmuje się rehabilitacją ruchową i dla tych osób stworzono dedykowaną linię autobusową w relacji Dworzec Centralny-Konstancin. Niektórzy z kolegów chcą osoby w gipsie, ze skomplikowanymi dysfunkcjami ruchowymi, wsadzić w 174 i bieg od Domaniewskiej do Dworca Południowego. WSTYD.
Czy ja mówię, że mają dymać od Domaniewskiej? Nie, ja zachęcam do korzystania z linii 10 i cały czas wskazuję, że bariery architektoniczne na DWC powinny być zlikwidowane. Poza tym chyba te dwa kursy niskopodłogowe na godzinę to chyba wakacyjne, bo poza wakacjami widuję więcej niskopodłogowców. Zresztą czekanie godzinę na Dworcu Centralnym też raczej nie jest najlepsze na świecie i jeśli da się zrobić, by osoby niepełnosprawne w ramach przejścia przez dwa przejścia dla pieszych w ciągu drogi były w stanie pojechać do Konstancina trzema kursami w ciągu godziny zamiast jednego, to będzie to raczej z korzyścią zarówno dla nich, jak i dla zwykłych mieszkańców Konstancina oraz Wilanowa.
Walas pisze:
14 lip 2018, 12:00
Wiliam pisze:
14 lip 2018, 11:05
A ja się cały czas zastanawiam ile tych pasażerów z Centralnego do Stocera jest?
Trochę starszych osób jeździ tą linią.
Może ich być całkiem dużo, ale wątpię, że wszyscy, których spotkamy w autobusie w alei Niepodległości, jadą do Stocera. Z tych, którzy naprawdę potrzebują linii spod DWC, część nieznająca miasta przypuszczalnie skorzysta z taksówki, a centrum rehabilitacyjne jak zresztą cały Konstancin mieści się również w zasięgu działania MTON.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 24156
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34
Lokalizacja: troubled hearts map deserts
Kontakt:

Post autor: fik » 14 lip 2018, 12:52

Stary Pingwin pisze:
14 lip 2018, 10:21
Chodzi o połączenie dla osób przyjeżdżających z Polski do Konstancina, przez Dworzec Centralny. Stocer zajmuje się rehabilitacją ruchową i dla tych osób stworzono dedykowaną linię autobusową w relacji Dworzec Centralny-Konstancin. Niektórzy z kolegów chcą osoby w gipsie, ze skomplikowanymi dysfunkcjami ruchowymi, wsadzić w 174 i bieg od Domaniewskiej do Dworca Południowego. WSTYD.
A z dworców autobusowych to już połączenie nie jest potrzebne? Jak ktoś przyjedzie na zachodni, wschodni czy Mlociny to jest pasażerem gorszej jakości i on przesiadać się może? WSTYD.
#870f57

Nie śpię, bo chrumchrumchrum tabelki z rozkładem

I've explored you with the detachment of an analyst
But most nights we've raided the same kingdoms

And none of our secrets are physical now

Awatar użytkownika
TGM
Posty: 4554
Rejestracja: 14 gru 2005, 22:52

Post autor: TGM » 14 lip 2018, 14:08

Stary Pingwin pisze:
14 lip 2018, 10:21
Chodzi o połączenie dla osób przyjeżdżających z Polski do Konstancina, przez Dworzec Centralny. Stocer zajmuje się rehabilitacją ruchową i dla tych osób stworzono dedykowaną linię autobusową w relacji Dworzec Centralny-Konstancin. Niektórzy z kolegów chcą osoby w gipsie, ze skomplikowanymi dysfunkcjami ruchowymi, wsadzić w 174 i bieg od Domaniewskiej do Dworca Południowego. WSTYD.
519+710.

Georg
Posty: 4649
Rejestracja: 25 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: WARSZAWA
Kontakt:

Post autor: Georg » 14 lip 2018, 17:40

Przecież z peronu pociągu też trzeba kawałek dojść do pętli 700. Z Młocin mamy metro do Wilanowskiej i tam 710. Też jazda z jedną przesiadką. Być może chodzi o wygodę dla tych, którzy nie znają Warszawy.

reserved
Posty: 13727
Rejestracja: 27 gru 2005, 17:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: reserved » 14 lip 2018, 19:42

No np. moją mamę (która nie jest niepełnosprawna, ale mówię tak ogólnie o mentalności) trudno zmusić, by pociągiem ruszała z Dworca Zachodniego (mimo że ma rzut beretem z domu). Jeździ na Centralny, bo tak się przyzwyczaiła, że jak pociąg, to z Centralnego.

Paweł D.
Posty: 3664
Rejestracja: 21 sie 2006, 23:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Paweł D. » 14 lip 2018, 21:04

Żeście się uczepili tego 700 kursującego faktycznie dość rzadko.... Przypominam, że linię tą uruchomiono specjalnie na potrzeby osób niepełnosprawnych, nawet na początku miała się zatrzymywać po drodze "na żądanie" dla pasażerów z widoczną niepełnosprawnością (na szczęście darowano sobie z czasem ten chory podział). Więcej niż ta 700-ka kosztuje choćby 303 snujące się puste wieczorem (i nie tylko) po Młocinach i okolicach.
Nic nie poradzę że nerwowo reaguję na pomysły aby kazać niepełnosprawnym zasuwać na przystanki tramwajowe przy Centralnym (nawet jak namalują zebry) albo wycieczki od 174 czy 10. Pętla Wilanowska się nieco prze- i za-budowała i spacery tam do przyjemnych nie należą.

Fiku, masz rację. Może ta linia powinna jechać z Zachodniego przez Centralny, a potem jeszcze przez Lotnisko (Chopina). Ale życie wymaga kompromisów.

Awatar użytkownika
TGM
Posty: 4554
Rejestracja: 14 gru 2005, 22:52

Post autor: TGM » 14 lip 2018, 21:15

Linię tę uruchomiono gdy nie było niskopodłogowców na innych liniach. Teraz jest 100% niskiej podłogi.

Georg
Posty: 4649
Rejestracja: 25 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: WARSZAWA
Kontakt:

Post autor: Georg » 14 lip 2018, 21:23

Jeśli linia dedykowana jest niepełnosprawnym, którzy wolą autobus jadący rzadko, ale bez przesiadek, to dlaczego na tej linii kursują 2 brygady, a nie 1?

Paweł D.
Posty: 3664
Rejestracja: 21 sie 2006, 23:50
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Paweł D. » 14 lip 2018, 21:26

Bo przy jednej nie uzyskasz obecnej częstotliwości?

reserved
Posty: 13727
Rejestracja: 27 gru 2005, 17:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: reserved » 14 lip 2018, 21:41

Może to powinien być po prostu TELEBUS?

ODPOWIEDZ