Co ze stacjami A-12 Plac Konstytucji i A-16 Muranów?

Moderatorzy: JacekM, person

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10127
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Co ze stacjami A-12 Plac Konstytucji i A-16 Muranów?

Post autor: JacekM » 10 sty 2006, 9:47

[img]http://miasta.gazeta.pl/i/30/warszawa/00.gif[/img] pisze: Zbudują dwie zapomniane stacje metra

Michał Wojtczuk 10-01-2006 , ostatnia aktualizacja 09-01-2006 23:07

W poniedziałek Zarząd Transportu Miejskiego niespodziewanie zapowiedział przetargi na budowę dwóch opuszczonych wcześniej stacji metra w Śródmieściu. Przystanki na MDM-ie i Muranowie mają być gotowe w 2008 roku


Gdy powstawało metro, ze stacji Plac Konstytucji (pod Marszałkowską w stronę Wilczej) i Muranów (pod ul. Andersa między Anielewicza i Franciszkańską) zrezygnowano dla oszczędności. Wielu urbanistów i specjalistów od komunikacji uważa, że był to błąd, bo w centrum miasta podziemna kolejka powinna zatrzymywać się częściej.

Teraz Metro Warszawskie chce wrócić do budowy tych przystanków. W zeszłym roku zleciło opracowanie dokładnej lokalizacji obu stacji, wejść i wind. A wczoraj ukazało się ogłoszenie o przetargu na ich budowę.

- To tylko wstępne ogłoszenie informacyjne - zastrzega Grzegorz Żurawski, rzecznik Metra Warszawskiego. - Wysłano je w ostatnich dniach zeszłego roku, bo przepisy nakazują, żeby uprzedzać o większych przetargach, które zamierza się zorganizować w roku następnym. Przy czym słowo "zamiary" jest kluczowe, bo nie ma jeszcze nawet dokładnych planów co do tego, kiedy ten przetarg zostanie rozpisany.

W tegorocznym budżecie miasta nie figuruje pozycja "budowa stacji metra Plac Konstytucji i Muranów". Ale dzięki wstępnemu ogłoszeniu miasto będzie mogło - np. pod koniec roku - zacząć szukać firm, które zbudują podziemne przystanki. Wtedy przetarg byłby rozstrzygnięty na początku przyszłego roku, a wiosną robotnicy mogliby zabrać się do pracy. Metro ocenia, że inwestycja potrwa ok. 20 miesięcy. Ogłoszenie precyzuje, że perony pod MDM-em i na Muranowie powinny być gotowe najpóźniej do końca grudnia 2008 r.

Obie stacje mają być dwupoziomowe tak jak np. Politechnika. Według wstępnych szacunków każda z nich będzie kosztować 70-90 mln zł. Trudniejsza, a więc zapewne i droższa będzie ta przy pl. Konstytucji - trzeba będzie tam najpierw wylać strop, a potem wybierać spod niego ziemię. Nie obędzie się bez zwężenia o połowę Marszałkowskiej na kilka miesięcy.
Obrazek
Gdzie powstaną nowe stacje


[ Dodano: 2006-01-10, 09:47 ]
powiem trzy słowa: nie, nie, nie :evil:

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Nie 26 Kwi, 2009 13:23 ]
Zmiana nazwy tematu zgodnie z komunikatem nr 45/09. MeWa
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Posty: 8526
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:25
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 sty 2006, 9:50

JacekM (2357) pisze:powiem trzy słowa: nie, nie, nie
:arrow: A ja będę nieco łagodniejszy :wink:.
NIE dla stacji Muranów, TAK dla stacji Plac Konstytucji.

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10127
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Post autor: JacekM » 10 sty 2006, 9:51

a niby do czego jest niezbędny Plac Konstytucji?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Posty: 8526
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:25
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 sty 2006, 9:56

:arrow: Nie mówię, że jest niezbędny, ale na pewno miałby większe wykorzystanie niż Muranów. Wystarczy tylko porównać wykorzystanie przystanków autobusowych i tramwajowych na placu Konstytucji i na Andersa w rejonie Anielewicza i Muranowskiej.

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10127
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Post autor: JacekM » 10 sty 2006, 9:59

tak, rozumiem, o ile stacja Muranów jest kpiną to Plac Konstytucji mogę jeszcze jakoś zrozumieć, ale czemu mamy spowalniać metro?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Rosa
Posty: 4598
Rejestracja: 20 gru 2005, 14:47
Lokalizacja: os Wilga

Post autor: Rosa » 10 sty 2006, 10:00

TAK dla Pl Konstytucji.
Nie wiem jak z Muranowem.
Pl Konstytucji jest stacja ktorą TRZEBA bylo wybudowac na początku, skoro wtedy się nie udalo to teraz trzeba to nadrobić.

[ Dodano: 2006-01-10, 10:02 ]
JacekM (2357) pisze:tak, rozumiem, o ile stacja Muranów jest kpiną to Plac Konstytucji mogę jeszcze jakoś zrozumieć, ale czemu mamy spowalniać metro?
Metro powinno dowozic do Centrum
Pl Konstytucji (czy Wilcza) to JEST centrum i nie jest to spowolnienie a zapewnienie dobrego dojazu w te okolice.

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10127
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Post autor: JacekM » 10 sty 2006, 10:04

Rosa pisze:Pl Konstytucji (czy Wilcza) to JEST centrum i nie jest to spowolnienie a zapewnienie dobrego dojazu w te okolice.
a ile idzie się na Plac Konstytucji z Politechniki? 5 minut? może nawet mniej...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Rosa
Posty: 4598
Rejestracja: 20 gru 2005, 14:47
Lokalizacja: os Wilga

Post autor: Rosa » 10 sty 2006, 10:06

JacekM (2357) pisze:
Rosa pisze:Pl Konstytucji (czy Wilcza) to JEST centrum i nie jest to spowolnienie a zapewnienie dobrego dojazu w te okolice.
a ile idzie się na Plac Konstytucji z Politechniki? 5 minut? może nawet mniej...
A tak dojadą w minutę (do Wilczej juz musza jechac tramwajem)

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10127
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Post autor: JacekM » 10 sty 2006, 10:07

a ile ludzi jadących do Piaseczna / Ursynowa będzie miało spowolnioną drogę?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Posty: 8526
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:25
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 sty 2006, 10:12

:arrow: Ale to spowolnienie wyniesie najwyżej jedną minutę, więc naprawdę nie jest to dużo. Pięć minut idzie się między wieloma innymi stacjami, na przykład od Centrum do Świętokrzyskiej, więc jest to porównywalna odległość.

Awatar użytkownika
khangoor
Posty: 134
Rejestracja: 20 gru 2005, 14:34
Lokalizacja: otwock/wawa
Kontakt:

Post autor: khangoor » 10 sty 2006, 10:35

muranów raczej bezsensowny.
MDM miałby większy sens niż politechnika, ale skoro nie wybudowano go od razu to teraz grzebanie w działąjącym metrze jest chyba bez sensu. zwłaszcza, że nie obyłoby się bez zatrzymania ruchu...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Posty: 8526
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:25
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 sty 2006, 11:10

khangoor pisze:teraz grzebanie w działąjącym metrze jest chyba bez sensu. zwłaszcza, że nie obyłoby się bez zatrzymania ruchu...
:arrow: Chyba jednak aż tak źle nie powinno być. Wydaje mi się, że można jakoś to zorganizować, z utrudnieniami, ale bez wstrzymywania ruchu pociągów. Inaczej taka inwestycja nie miałaby sensu.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość
Posty: 7641
Rejestracja: 14 gru 2005, 21:03
Lokalizacja: Legionowo
Kontakt:

Post autor: hafilip84 » 10 sty 2006, 11:34

ja pierdziu.... ile razy jeszcze ten temat bedzie walkowany???? i czy juz nikt nie pamieta, ze z Muranowa zrezygnowano i w zamian za to przesunieto stacje Ratusz? teraz nawet nie wiem czy na Muranow jest miejsce... w kazdym razie sensu nie ma na pewno...

Awatar użytkownika
Piotrek
Posty: 6083
Rejestracja: 30 gru 2005, 10:27
Lokalizacja: Radiowo/Bemowo

Post autor: Piotrek » 10 sty 2006, 11:39

A ja jestem na tak.Mi bardzo odpowiada metro z wieloma stacjami<vide paryż>a i tak te dwie stacje niczego zlego nie zrobią względem szybkości itd.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość
Posty: 7641
Rejestracja: 14 gru 2005, 21:03
Lokalizacja: Legionowo
Kontakt:

Post autor: hafilip84 » 10 sty 2006, 11:43

o Paryzu mozemy pogadac jak bedziemy mieli chociaz polowe ich linii :evil:

ODPOWIEDZ