Gdynianin pisze: ↑26 gru 2021, 0:41
Po co ma jeździć TŁ, z dala od większości celów?
Na TŁ można sie przesiąść w dokładnie każdy ciąg poprzeczny, na który można się przesiąść z AJ. Jak juz wyjąśniono, celów za wiele przy Zawiszy i JPII za wiele nie ma.
Łukasz pisze: ↑26 gru 2021, 8:43
Po co łączyć na siłę 2 infrastruktury, które do siebie nie pasują?
Wręcz przeciwnie, WKD bardziej kalibrem pasuje do potoków prognozowanych na północnej M3, niż Metropolisy i Kreciki.
Najpierw trzeba by znaleźć trasę, dla której częstotliwość 10 minut byłaby ok.
Sądzę, że po przedłużeniu via TŁ spokojnie potok by wzrósł do 5-minutowego.
rzedłużanie wkd tylko po to, żeby na Zachodnim (co już jest nierealne) kończyć 80% kursów, a wymianę mieć 98% (90% w kursach bezpośrednich, 100% w skróconych) wydaje się bez sensu.
Wręcz przeciwnie, większy sens ma kończenie części kursów na Zachodnim (choć nie wiem, czemu nie w Pruszkowie, chyba żeby do tezy pasowało) niż wszystkich, jak przy północnym M3.
Żeby to chociaż jeździło na Włochy, Ursus, Piastów - toby można było z tej TŁ przedłużać.
Mozna o odnogach pomyśleć, taniej zrobić półtora kilometra odnogi na Skorosze od WKD, niż ciągnąć tam - według pomysłu z wyborów - metro ze Służewca.
Ten Centralny jest trochę położony z dupy, ale też z drugiej strony jest zaraz pod JP II.
Na ciąg JPII też z TŁ się przesiąść można. A sam Centralny doskonale zastąpi nowy Zachodni zwłaszcza, ze jednak gros podróży z Warszawy jest na Zachód (a dla podróży na wschód przesiadka ma szansę być neutralną).
Zresztą podobny kejs jest przy trasie skośnej z Wileńskiego do Głównego, gdzie potencjał byłby na metro co 2 minuty, a trzeba by żonglować jakoś opóźnionym pociągiem z Wołomina i kursami skróconymi.
To jest właśnie zupełnie inny przystanek, bo Wileński obsługuje kolej regionalną na ogólnej infrastrukturze (choć przypominam, że tam jest para aglo przecież) a WKD ma kompletnie wydzieloną, własną infrastrukturę i przystanki w tempie właśnie metra. Gdyby nie idiotyczny tabor, to WKD byłoby jedynym polskim przykładem Stadtbahnu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.