Mapa komunikacji miejskiej

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
florekf
Posty: 546
Rejestracja: 19 gru 2005, 22:52
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Mapa komunikacji miejskiej

Post autor: florekf » 17 wrz 2020, 13:31

Emyl pisze:
17 wrz 2020, 12:13
NoWa InTeRaKtYwNa MaPa może nie umieć z tego korzystać, jak znam życie ;)
Korzystała, było jednak za dużo błędów wynikających z automatyzacji wyznaczania tras.
Obrazek

Awatar użytkownika
florekf
Posty: 546
Rejestracja: 19 gru 2005, 22:52
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: florekf » 17 wrz 2020, 14:46

Przechwytywanie.PNG
512
florekf pisze:
17 wrz 2020, 13:31
Emyl pisze:
17 wrz 2020, 12:13
NoWa InTeRaKtYwNa MaPa może nie umieć z tego korzystać, jak znam życie ;)
Korzystała, było jednak za dużo błędów wynikających z automatyzacji wyznaczania tras.
Przykład efektu automatycznej generacji trasy w pliku gtfs. Algorytm wyszukuje najkrótszą trasę między przystankami.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio
Posty: 23438
Rejestracja: 16 gru 2005, 13:53
Lokalizacja: Os. Wilga
Kontakt:

Post autor: pawcio » 17 wrz 2020, 15:20

Podkład trzeba mieć porządny. Przypadki, gdzie trasa między przystankami może mieć kilka wariantów, są naprawdę sporadyczne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
florekf
Posty: 546
Rejestracja: 19 gru 2005, 22:52
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: florekf » 17 wrz 2020, 15:47

pawcio pisze:
17 wrz 2020, 15:20
Podkład trzeba mieć porządny. Przypadki, gdzie trasa między przystankami może mieć kilka wariantów, są naprawdę sporadyczne.
to tylko jeden z dzisiątek przykładów błędów.
Obrazek

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 421
Rejestracja: 16 sie 2012, 20:11
Lokalizacja: 東武東上線志木駅

Post autor: TranslatorPS » 17 wrz 2020, 19:42

Co jest o tyle kuriozalne (właściwie to nie jest), że w GTFS można jak najbardziej narzucić trasę z góry (shapes.txt). Trzeba do tego tylko usiąść i tego chcieć, a skoro dane rozkładowe lecą z bazy danych TeeRa, to cudów się nie spodziewam.
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 118 > 119-08, 3.09.2017
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Budapest BPO-424 > 85/F17, 14.09.2017
Ostatni pod banderą ZTM: 2152+2151 > 8/24, 16.08.2019

Awatar użytkownika
florekf
Posty: 546
Rejestracja: 19 gru 2005, 22:52
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: florekf » 18 wrz 2020, 8:24

TranslatorPS pisze:
17 wrz 2020, 19:42
Co jest o tyle kuriozalne (właściwie to nie jest), że w GTFS można jak najbardziej narzucić trasę z góry (shapes.txt). Trzeba do tego tylko usiąść i tego chcieć, a skoro dane rozkładowe lecą z bazy danych TeeRa, to cudów się nie spodziewam.
I doszliśmy do sedna, bez obróbki ręcznej nie uzyskamy dobrych geometrii.
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6638
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy
Kontakt:

Post autor: person » 18 wrz 2020, 9:26

Obróbki ręcznej na bieżąco, czy raz a porządnie?

Awatar użytkownika
florekf
Posty: 546
Rejestracja: 19 gru 2005, 22:52
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: florekf » 18 wrz 2020, 10:36

person pisze:
18 wrz 2020, 9:26
Obróbki ręcznej na bieżąco, czy raz a porządnie?
Na bieżąco.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio
Posty: 23438
Rejestracja: 16 gru 2005, 13:53
Lokalizacja: Os. Wilga
Kontakt:

Post autor: pawcio » 18 wrz 2020, 15:23

Jak by mieć dobry podkład, to ingerencja ręczna na bieżąco potrzebna by była bardzo sporadycznie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło
Posty: 14067
Rejestracja: 13 paź 2008, 11:37

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 21 wrz 2020, 8:37

Skoro strona wtp odsyła do jakdojade.pl, to mogłaby spróbować korzystać z map jakdojade. Jakoś w tym serwisie to z reguły działa, a zgłaszane błędy są usuwane bardzo szybko.
6, 15, 18, 35, 111, 116, 157, 178, 180, 227, 503, 518, N41, N44

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6638
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy
Kontakt:

Post autor: person » 21 wrz 2020, 10:32

Nie ma czegoś takiego jak "mapa jakdojade".
Jakdojade korzysta z podkładu OSM - podobnie jak interaktywna mapa WTP...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 25437
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34
Lokalizacja: Niemandswasser

Post autor: fik » 29 wrz 2020, 9:14

Przystanki też trzeba mapować ręcznie? OKOPOWA 10 na mapie nie istnieje.

O takim drobiazgu, że jak jest wyłączona warstwa z liniami nocnymi, to pokazywanie przystanków, na których zatrzymują się tylko nocne (i vv) jest średnio czytelne, nawet nie wspomnę.
deszcz na asfalt światło na krzyk warszawy
oczy mkną na kolumnę ogłoszeń bo ona z chlebem
od wewnątrz czuje mózg wojenną czerwoną prawdę
rozumiesz
cóż po chlebie kiedy nie smarowany niebem

Awatar użytkownika
TGM
Posty: 4778
Rejestracja: 14 gru 2005, 22:52

Post autor: TGM » 16 paź 2020, 22:50

"Pralka" to jest oficjalna nazwa że na mapie priorytetów tramwajowych ją umieścili :shock: :?:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk
Posty: 25021
Rejestracja: 13 gru 2005, 23:39
Lokalizacja: z Ochoty, jak to płaczki

Post autor: Glonojad » 17 paź 2020, 11:24

A gdzie jest taka mapa? :shock:

EDIT: w iZTM. No cóż, miałbym do niej nieco więcej uwag.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6638
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy
Kontakt:

Post autor: person » 18 paź 2020, 14:21

Glonojad pisze:
17 paź 2020, 11:24
A gdzie jest taka mapa? :shock:

EDIT: w iZTM. No cóż, miałbym do niej nieco więcej uwag.
Ta mapa nie wygląda na produkcję ZTM. Skąd ona się wzięła?

ODPOWIEDZ