Wyświetlacze

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK
Posty: 7561
Rejestracja: 15 gru 2005, 18:17
Lokalizacja: Nowe Dwory Tarchomińskie

Re: Wyświetlacze

Post autor: MisiekK » 11 mar 2020, 22:49

pawcio pisze:
11 mar 2020, 9:06
Chyba Jazzy nigdy nie wyświetlały kursów skróconych.
Jeśli wybierzesz z menu to tak, ale automatycznie nie potrafią - NovaMedia nie osiągnęła poziomu rozwoju Teleste (ex. Mitron) nie ogarnęła problemu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Posty: 1832
Rejestracja: 30 gru 2005, 16:07
Lokalizacja: Zielone Pola Białej Łąki
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 12 mar 2020, 11:23

Ehhh. A BUSE ostatnio jakoś jest "dbane", Wola przekonfigurowała swoje wozy (już trudno, że bazą były pliki dla jedynego składu z diodowymi wyświetlaczami), a ostatnio trafił mi się 3002, to widać, że i warsztat zadbał o sprzęt: obudowy odmalowane, korale po całości ogarnięte wraz z nowym oklejeniem (symbole, napisy i nowe logo WTP), wszystko w pełni sprawne, a nowy SIP jak nie działa, tak się krzaczy.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Autobus Czerwon
Posty: 3240
Rejestracja: 08 sie 2011, 23:20
Lokalizacja: Stary Mokotów
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 12 mar 2020, 12:09

W ogóle ostatnio też zauważyłem że chyba została zmieniona czcionka w wagonach z BUSE (przynajmniej w tych z R-1), wydaje mi się że czcionka jest bardziej zwięzła.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Posty: 1832
Rejestracja: 30 gru 2005, 16:07
Lokalizacja: Zielone Pola Białej Łąki
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 12 mar 2020, 14:09

Patrz wyżej: Wola oporządziła swoje BUSE plikami, których (od wymiany jednego z wyświetlaczy pomarańczowych na zielony) brakowało składowi 2018+2019. (I np. numer linii nie mieścił się w całości, był zbyt wysoki)

Diody są o nieco mniejszej rozdzielczości niż zielone, stąd domyślnie stosowana jest w nich węższa czcionka dla linii, a odstępy między literami w nazwie krańca są domyślnie węższe.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
MisiekK
Posty: 7561
Rejestracja: 15 gru 2005, 18:17
Lokalizacja: Nowe Dwory Tarchomińskie

Post autor: MisiekK » 12 mar 2020, 22:17

Tyrystor pisze:
12 mar 2020, 11:23
Ehhh. A BUSE ostatnio jakoś jest "dbane", Wola przekonfigurowała swoje wozy (już trudno, że bazą były pliki dla jedynego składu z diodowymi wyświetlaczami), a ostatnio trafił mi się 3002, to widać, że i warsztat zadbał o sprzęt: obudowy odmalowane, korale po całości ogarnięte wraz z nowym oklejeniem (symbole, napisy i nowe logo WTP), wszystko w pełni sprawne, a nowy SIP jak nie działa, tak się krzaczy.
Tramwaj 116Na/3 nr tab 3002 przynależy dzięki moim kombinacjom do ZRP R-2 "Praga", a nowe loga na wyświetlaczach dostał podczas niedawnego remontu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Posty: 1832
Rejestracja: 30 gru 2005, 16:07
Lokalizacja: Zielone Pola Białej Łąki
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 13 mar 2020, 13:35

Si, nie łączę zajezdni (oporządzenie treści) z poprawą stanu technicznego (odmalowanie i oklejenie obudów) wyświetlaczy. Stwierdzam fakt, że coś się ruszyło i fajnie, że o BUSE się dba. :)
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
MisiekK
Posty: 7561
Rejestracja: 15 gru 2005, 18:17
Lokalizacja: Nowe Dwory Tarchomińskie

Post autor: MisiekK » 13 mar 2020, 22:42

Tyrystor pisze:
13 mar 2020, 13:35
Si, nie łączę zajezdni (oporządzenie treści) z poprawą stanu technicznego (odmalowanie i oklejenie obudów) wyświetlaczy. Stwierdzam fakt, że coś się ruszyło i fajnie, że o BUSE się dba. :)
BUSE w stołecznym wydaniu jako prawie zabytkowa chroniona prawem wersja systemu jest dogłębnie rozpoznana przez obsługę na przestrzeni ponad 20 lat eksploatacji. Tylko wszyscy się dziwią czemu Czesi części nie chcą dostarczać....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Piotrek_2274
Posty: 616
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:46
Lokalizacja: Nowe Górce

Post autor: Piotrek_2274 » 15 mar 2020, 16:47

MisiekK pisze:
13 mar 2020, 22:42
Tylko wszyscy się dziwią czemu Czesi części nie chcą dostarczać....
Zemsta za skopiowanie Tatry T1 ;)

Awatar użytkownika
MisiekK
Posty: 7561
Rejestracja: 15 gru 2005, 18:17
Lokalizacja: Nowe Dwory Tarchomińskie

Post autor: MisiekK » 16 mar 2020, 22:38

Piotrek_2274 pisze:
15 mar 2020, 16:47
Zemsta za skopiowanie Tatry T1 ;)
Raczej wyraźny sygnał, że miejsce zabytków jest w muzeum.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
kulikowski
Posty: 880
Rejestracja: 29 sie 2007, 9:39
Lokalizacja: Rakowiec

Post autor: kulikowski » 16 lip 2021, 20:55

wczoraj ok. 16:00 pomiędzy Rakowcem a Ochotą w kierunku Modlina pierwszy wyświetlacz (za kabiną maszynisty) w EN76-022 na RL wyświetlał aktualny czas … moskiewski (przesunięcie o 2 h w przód, natomiast godziny odjazdów z poszczególnych przystanków prawidłowo) :o
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

fik
Naczelne Chamidło
Posty: 26577
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34

Post autor: fik » 20 lip 2021, 20:37

To dość gówniany czas moskiewski, bo obecnie przesunięcie wynosi 1h.
So long and thanks for all the fish

Awatar użytkownika
zxcvbnm
Posty: 1931
Rejestracja: 27 paź 2013, 12:12
Lokalizacja: Garażowany w Wawrze

Post autor: zxcvbnm » 21 lip 2021, 22:23

Dziś 7700 bezwstydnie śmigał po 720 z dechami. Jeszcze SIP Solarisa płata figle
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2

SU89
Posty: 323
Rejestracja: 14 wrz 2016, 14:48
Lokalizacja: 400 metrów od R-5

Post autor: SU89 » 04 lut 2022, 20:51

Ktoś wyjaśni czemu od jakiegoś czasu Jazzy na 11 pokazują "Woronicza kurs skrócony"? Albo teraz widzę Jazza na 6 z "Wojnicka kurs skrócony". Żeby nie było, jeżdżą z trasą, więc tryb awaryjny nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
pawcio
Posty: 24258
Rejestracja: 16 gru 2005, 13:53
Lokalizacja: Os. Wilga

Post autor: pawcio » 04 lut 2022, 21:06

Może rozpoczęły się próby reanimacji softu do wyświetlaczy, by pokazywały wszystko, co powinny, a nie tylko suchą trasę danego kursu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec
Posty: 4561
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:17

Post autor: Bywalec » 04 lut 2022, 21:21

SU89 pisze:
04 lut 2022, 20:51
Ktoś wyjaśni czemu od jakiegoś czasu Jazzy na 11 pokazują "Woronicza kurs skrócony"? Albo teraz widzę Jazza na 6 z "Wojnicka kurs skrócony". Żeby nie było, jeżdżą z trasą, więc tryb awaryjny nie wchodzi w grę.
Tak jest już od wakacji ubiegłego roku. W większości przypadków zjazdy do zajezdni są oznaczane jako kurs skrócony (z zapowiedzią głosową na 5 przystanków przed zajezdnią a nie na 5 przystanków przed końcem trasy podstawowej....), tylko czasami wyświetla się po prostu "Zjazd do zajezdni XYZ".

Czy to próba reanimacji softu? Nie wiem, ale ten sam wóz jednego dnia wyświetla zjazd jako kurs skrócony a następnego jako zjazd do zajezdni więc ja bym się gdzieś indziej doszukiwał problemu.
Obrazek

ODPOWIEDZ