O spółce PKP Intercity
Re: O spółce PKP Intercity
Panowie, potrzebuję bilet na IC na 5.09. Teraz cena jest w Promo30. Jest szansa na coś tańszego o 0:30 czy szkoda nocy?
- fik
- Naczelne Chamidło
Jak na ten przyszły tydzień to trzeba było zarywać noc na początku sierpnia
teraz Promo30 wydaje mi się niezłą ofertą, ale nie jestem mega na bieżąco. Jaka relacja i cena, jeśli mógłbyś ujawnić?

we. will. not. sing. in. your. damn. parade.
35102 Przeworsk - Kraków ~38,50
A wczoraj przejazd EIP 3800 + EIC 1350 za 2x49 zł. Dla takich cen warto zarywać noce
A wczoraj przejazd EIP 3800 + EIC 1350 za 2x49 zł. Dla takich cen warto zarywać noce

Chciałem kupić przez stronę InterCity bilet do Kowna. Do Kowna pokazuje że mogę kupić, w drugą stronę "Brak Miejsc" na każdym kursie. Co może być przyczyną?
Albo osiągnięto limit 26 miejsc sprzedanych po stronie PKP Intercity? 

Na wszystkie pociągi EIC i EIP od 4 lutego są dostępne jedynie bilety w taryfie bazowej, czyli w przypadku trasy Warszawa - Gdańsk/Katowice/Kraków/Wrocław i Pendolino bilety wyłącznie za 169 zł w klasie 2, a 259 zł w klasie 1. Dotyczy to wszystkich pociągów, nawet tych, na które nikt nie kupił biletu. Po podwyżce, która wejdzie w życie 11 stycznia będzie to odpowiednio 199 zł i 304 zł. Nowa polityka przewoźnika czy ktoś od 3 dni zapomina o przydzieleniu (i tak skromnej) puli promocyjnej biletów? 

Albo przytrzymanie biletów promocyjnych, żeby sprzedawać je już w nowej taryfie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Tylko na połączenia do 3 lutego dalej są bilety promocyjne na ekspresy, a dla tych połączeń też cennik będzie musiał ulec zmianie. Poza tym na TLK i IC normalnie są bilety promocyjne na 30 dni naprzód, a to pasażerowie tych pociągów stanowili ponad 90% wszystkich osób przewiezionych w 2022 roku. Niektóre EIP już teraz jeżdżą puste, a będzie jeszcze gorzej, jeżeli na miesiąc przed podróżą klient na trasie Warszawa - Kraków będzie miał do wyboru IC za 19 zł w klasie 2 i 24 zł w klasie 1, a obok EIP za 199 i 304 zł. Co ważne najtańsze bilety w Super Promo nie ulegają zmianie, ale przewoźnik zgodnie z regulaminem nie musi ich oferować. Wizerunkowo też klapa. 

Na 8.02 o jakiejkolwiek promocji na EIP i EIC (Kraków) można zapomnieć. Rano nie będę miał wyjścia, ale na popołudnie zamiast na EIP w rozsądnej cenie, kupiłem TLK za 24 zł. Ciężko tą politykę zrozumieć, gdzie promocja jest na pociągi z niezłą frekwencją.
To mi przypomina sytuację z zeszłego roku, kiedy PIC na trasie Warszawa - Poznań zaczął od razu sprzedawać bilety na EIC za 149 zł i 214 zł, a obok na IC za 19 zł i 24 zł. Teraz problem jest większy, bo dotyczy wszystkich połączeń EIC i EIP w całym kraju, a jak przewoźnik nic nie zmieni to od środy będzie TLK/IC za 19/24 zł, a obok niego Pendolino za 199/304 zł, niezależnie od terminu podróży. 

Czekaj, znaczy że od środy na luty 2 kl. EIP nie będzie już za 169 tylko 199?
- a/p TALENT