[Poznań] Tramwaje

Moderatorzy: JacekM, person

Teokryt
Posty: 3846
Rejestracja: 05 paź 2007, 19:48

[Poznań] Tramwaje

Post autor: Teokryt » 11 wrz 2013, 21:05

Dostałem od znajomego taki oto "obrazek"

http://i534.photobucket.com/albums/ee34 ... a-25_2.jpg

Pare ciekawostek:
- Jeden peron za to dwa przystanki tramwajowe
- po 3-4 wiaty na peron.
- podwójne przystanki.

Tamtejsza siec tramwajowa mnie zawsze fascynuje, same linie skręcające i jeszcze takie "światłe" rozwiązania.
Obrazek

JacekM
Śnieżynka
Posty: 10136
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:23
Lokalizacja: OX11

Post autor: JacekM » 25 kwie 2014, 22:52

http://epoznan.pl/news-news-48814-Pozna ... edenskiego

Ciekawostka a propos przystanku wiedeńskiego w Poznaniu :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Vilén
Posty: 780
Rejestracja: 14 sty 2012, 11:47
Lokalizacja: z getta pozawarszawskiego

Post autor: Vilén » 25 kwie 2014, 23:13

JacekM pisze:http://epoznan.pl/news-news-48814-Pozna ... edenskiego

Ciekawostka a propos przystanku wiedeńskiego w Poznaniu :D
Cóż, mnie to nie dziwi – przystanek wygląda jakby był przedłużeniem chodnika, niż częścią jezdni. Podobnie jest zresztą w Warszawie na Kawęczyńskiej – a może nawet bardziej, gdyż u nas krawędź przystanku wiedeńskiego jest wykonana dokładnie tak samo jak krawędź przystanku zwykłego, nawet guziki dla niewidomych są. Tyle że czy Warszawiacy też nie potrafią tak samo z nich korzystać?

Awatar użytkownika
rhemek
Posty: 2458
Rejestracja: 23 cze 2007, 16:22
Lokalizacja: Anin

Post autor: rhemek » 26 kwie 2014, 1:37

Akurat sensu opisywanego przez Ciebie przystanku Wojnicka nigdy nie zrozumiem, tam przystanku zaj. praga jest jedna dlugość Pesy :)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 26012
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34
Lokalizacja: Niemandswasser

Post autor: fik » 27 kwie 2014, 14:49

rhemek pisze:Akurat sensu opisywanego przez Ciebie przystanku Wojnicka nigdy nie zrozumiem, tam przystanku zaj. praga jest jedna dlugość Pesy :)
Być może się powtarzam, ale

Obrazek
Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.


#wypierdalać #jebaćkler

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6909
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy

Post autor: person » 23 mar 2021, 19:35

Zastępca Prezydenta Poznania na swoim FB chwali się, że:
„Mariusz Wiśniewski” pisze:Na pl. Wiosny Ludów rozpoczął się montaż tymczasowego łuku tramwajowego (w formie tzw.nakładki), co zapewni przejazd tramwajów przez centrum miasta pomiędzy węzłami "Kórnicka" a "AWF" w czasie planowanej wkrótce rewaloryzacji kolejnego odcinka ulicy Święty Marcin do al.Marcinkowskiego/Podgórnej.
Do posta Prezydent dołączył zdjęcie tej nakładki. Długa!
https://www.facebook.com/wisniewskimari ... 1930639769

Więcej o tym napisano na stronie ZTMu:
https://www.ztm.poznan.pl/pl/komunikaty ... omunikat-3
a schematyczne rozrysowanie na mapie np. poniżej:
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6909
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy

Post autor: person » 08 kwie 2021, 16:39

MPK Poznań opublikowało film z przejazdu po swojej długiej i krętej nakładce:
https://www.facebook.com/mpkpoznan/vide ... 7398925592

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6233
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 09 kwie 2021, 14:44

Hmm, czemu nie można było zrobić dwóch łukowatych nakładek żeby uniknąć tych rozjazdów?

Yelonker
Posty: 642
Rejestracja: 12 lis 2017, 2:53
Lokalizacja: Hala Wola

Post autor: Yelonker » 09 kwie 2021, 16:36

Pewnie by się nie zmieściły, tę jedną nakładkę umieszczono po stronie z szerszym promieniem łuku, a i tak zahacza o kawałek chodnika.

Awatar użytkownika
MisiekK
Posty: 7444
Rejestracja: 15 gru 2005, 18:17
Lokalizacja: Nowe Dwory Tarchomińskie

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2021, 22:25

Emyl pisze:
09 kwie 2021, 14:44
Hmm, czemu nie można było zrobić dwóch łukowatych nakładek żeby uniknąć tych rozjazdów?
Zbyt małe promienie łuków by wyszły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk
Posty: 25641
Rejestracja: 13 gru 2005, 23:39
Lokalizacja: z Ochoty, jak to płaczki

Post autor: Glonojad » 13 kwie 2021, 7:46

Ale czy tam są w ogóle dwa tory potrzebne? Tworzą się korki tramwajowe? Mówimy o tymczasowym połączeniu przecież. Strasznie łatwo się zapomina, że tramwaj to pojazd szynowy (choć jednocześnie drogowy!) i jeden tor mu wystarczy, przynajmniej do pewnego poziomu częstotliwości :).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)
Posty: 6909
Rejestracja: 15 gru 2005, 2:45
Lokalizacja: z szafy

Post autor: person » 26 kwie 2021, 14:14

Czy jakiekolwiek inne miasto publikuje swoje plany remontowe na dany rok?

MPK Poznań ogłosiło swój program remontowy, który liczy 13 pozycji:
https://www.mpk.poznan.pl/aktualnosci/4 ... a-rok-2021

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk
Posty: 25641
Rejestracja: 13 gru 2005, 23:39
Lokalizacja: z Ochoty, jak to płaczki

Post autor: Glonojad » 07 maja 2021, 8:18

Wydaje mi się, że Wrocław, przy czym oni nie mają innego wyjścia przy tym stanie infrastruktury, panującej opinii o niej oraz podjętych niedawno wysiłkach finansowych i organizacyjnych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ