Preferencje użytkowników dot. istotności funkcji forum

Moderator: Emyl

Jakie funkcje forum są dla Ciebie najistotniejsze w codziennym korzystaniu?

Zintegrowany z forum album zdjęć
5
3%
Dokładne oznaczenie postów nieprzeczytanych
33
22%
Automatyczne przenoszenie do pierwszego nieprzeczytanego postu w temacie
61
40%
Możliwość dodawania załączników graficznych do postów
11
7%
Możliwość ściągania plików (dział 'download')
3
2%
System ostrzeżeń z publicznie widocznymi uzasadnieniami
19
13%
Sprawna wyszukiwarka postów
13
9%
Informowanie o nowych postach via sidebar/RSS
2
1%
Inne (jakie?)
4
3%
 
Liczba głosów: 151

adaszko
Posty: 110
Rejestracja: 09 sty 2009, 22:59
Lokalizacja: warszawa

Post autor: adaszko » 24 sty 2009, 8:01

Jamnik pisze:Automatyczne przenoszenie do pierwszego nieprzeczytanego postu w temacie + sprawna wyszukiwarka postów
jak wyżej

MichalJ
Posty: 15236
Rejestracja: 12 kwie 2010, 19:33

Post autor: MichalJ » 14 lip 2016, 19:39

W odpowiedzi na: http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... 1#p1014781
Wiliam

Yeah, sure.
Informacje

Słowa pominięte ze względu na dużą częstotliwość występowania: 183.
Aby rozpocząć wyszukiwanie, należy wprowadzić przynajmniej jedno słowo. Minimalna liczba znaków w słowie to 4 znaki i nie może zawierać więcej niż 84 znaki wieloznaczników (*,?).

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 26742
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34

Post autor: fik » 14 lip 2016, 22:03

Trzeba zaimplementować hashtagi i pisać #183 :P
we. will. not. sing. in. your. damn. parade.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6654
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 14 lip 2016, 22:05

Tak na serio to jest to jakieś wyjście. Serwer nie pozwala na ustawienie wyszukiwarki z indeksowaniem trzysymbolowym.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 26742
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34

Post autor: fik » 14 lip 2016, 22:06

Niestety # jest pomijane przez wyszukiwarkę, ale ja serio myślałem o tym, żeby to działało jak hashtagi (w sensie posty parserowały to do postaci klikalnej wyszukującej wszystkie posty z tym tagiem).
we. will. not. sing. in. your. damn. parade.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6654
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 14 lip 2016, 22:08

No zrozumiałem :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło
Posty: 26742
Rejestracja: 10 gru 2005, 12:34

Post autor: fik » 14 lip 2016, 22:45

To widocznie ja nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi. Nihil novi :P
we. will. not. sing. in. your. damn. parade.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6654
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 14 lip 2016, 23:35

Ehh... :term:

Tylko problem w tym, że to też by się musiało gdzieś indeksować. A indeksować trzysymbolówek nadal nie mogę.

Dookoła kółka. Być może spróbuję pogadać z providerem w tej sprawie. EOT ;)

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)
Posty: 1568
Rejestracja: 23 lut 2008, 20:54
Lokalizacja: Natolin

Post autor: Daniel_FCB » 17 lip 2016, 13:31

Emyl pisze:Ehh... :term:

Tylko problem w tym, że to też by się musiało gdzieś indeksować. A indeksować trzysymbolówek nadal nie mogę.

Dookoła kółka. Być może spróbuję pogadać z providerem w tej sprawie. EOT ;)
A czemu tramwaje mają być gorsze? I metro? I SKM? I KMy w wersji Rx? Jak myśleć o indeksowaniu, to całościowo :)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

adner
Posty: 626
Rejestracja: 16 lut 2012, 17:17

Post autor: adner » 17 lip 2016, 18:23

Emyl pisze:A indeksować trzysymbolówek nadal nie mogę.
Ale to raczej nie wynika z ograniczeń technicznych, tylko dla oszczędności miejsca w bazie. Ciekawe czy autor skryptu przewidział możliwość zmiany ;)

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6654
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 17 lip 2016, 18:58

Niestety to są wyłącznie ograniczenia techniczne wynikające ze struktury bazy mysql. Nie ma to nic wspólnego z ograniczeniami rozmiaru bazy. Miejsca mamy dużo. A autor skryptu przewidział nawet wyszukiwanie fraz jednosymbolowych. Pudło ;)

cns80
Posty: 973
Rejestracja: 01 wrz 2011, 12:33
Lokalizacja: Warszawa-Lucerny

Post autor: cns80 » 19 lip 2016, 13:05

Mi brakuje przycisku "cytowanie selektywne" pod/nad każdym postem, żeby nie było potrzeby otwierania pełnego edytora.

Awatar użytkownika
zxcvbnm
Posty: 1988
Rejestracja: 27 paź 2013, 12:12
Lokalizacja: Garażowany w Wawrze

Post autor: zxcvbnm » 19 lip 2016, 20:08

Czy jest możliwość ominięcia blokady na szukanie postów, tematów po słowach często występujących?

Masz możliwość do ingerencji w pliki konfiguracyjne bazy i zmianę ft_min_word_len ? Nie wiem, też czy w nowszych wersjach phpMyAdmin nie ma zawartej tej opcji w bazie mysql bądź information_schema. Ale to trzeba było by sprawdzić.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Posty: 6654
Rejestracja: 13 wrz 2009, 16:34
Lokalizacja: E91 ▸ Sbarascherstr.
Kontakt:

Post autor: Emyl » 19 lip 2016, 23:11

Eeeh, nie chce mi się 30 raz tego tłumaczyć, więc uproszczę to do stwierdzenia: "niedasię".

Dodano po 51 sekundach:
cns80 pisze:Mi brakuje przycisku "cytowanie selektywne" pod/nad każdym postem, żeby nie było potrzeby otwierania pełnego edytora.
Cenna uwaga, przyjrzę się temu zagadnieniu.

cns80
Posty: 973
Rejestracja: 01 wrz 2011, 12:33
Lokalizacja: Warszawa-Lucerny

Post autor: cns80 » 20 lip 2016, 8:16

Emyl pisze:Eeeh, nie chce mi się 30 raz tego tłumaczyć, więc uproszczę to do stwierdzenia: "niedasię".

Dodano po 51 sekundach:
cns80 pisze:Mi brakuje przycisku "cytowanie selektywne" pod/nad każdym postem, żeby nie było potrzeby otwierania pełnego edytora.
Cenna uwaga, przyjrzę się temu zagadnieniu.
Od razu Cię ostrzegę, że warto zwrócić uwagę na sposób implementacji tego dodatku w phpBB ponieważ czasami tak się zdarza, że gdy kolejny post rozpoczyna następną stronę to cytowanie selektywne będzie tylko w tym poście, a stronę wcześniej już nie. Ale da się to tak zrobić żeby było w każdym poście danego tematu.

ODPOWIEDZ