Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 04 maja 2016, 21:01

Aha. To ja myślałem że w zasadzie to wprowadzono/wprowadza się ruchomy odstęp blokowy, ale jak tak to nie było tematu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 06 maja 2016, 17:16

Transport-publiczy.pl wdał się w polemikę z osą a tutaj na ten temat cisza? :twisted:

Dlaczego warto ciągnąć metro przez „pola kapusty” na Chrzanowie

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 06 maja 2016, 18:12

Emyl pisze:Transport-publiczy.pl wdał się w polemikę z osą a tutaj na ten temat cisza? :twisted:

Dlaczego warto ciągnąć metro przez „pola kapusty” na Chrzanowie
I znowu pojawia się argument „ale Kabaty!”. Tyle że w przypadku pierwszej linii, najpierw zaplanowano całą dzielnicę mieszkaniową ciągnącą się od Służewa (sic) do Kabat, do której obsługi miało być przeznaczone metro. W przypadku drugiej linii stwierdzono „najpierw się pociągnie przez Chrzanów metro, a może potem cośtam wyrośnie”. Cośtam, czyli pewnie w praktyce drugie Derby.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 06 maja 2016, 18:18

Przeczytałeś artykuł?

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 06 maja 2016, 19:09

Odnośnie budowania na polach kapusty - polecam sprawdzić jak wyglądało wiedeńskie Seestadt w momencie otwarcia przedłużenia U2. Chociaż przyznaję rację, że u nas Chrzanów już się zabudowuje wg "modelu Os. Derby".
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 maja 2016, 19:19

Nie za bardzo czuje różnicę między Chrzanowem Derbami Miasteczkiem Wilanów czy Kabatami. Wszędzie podobne bloki naćkane z podobną gęstością.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 maja 2016, 19:20

Nie no sory, znowu te P&R dla Ożarowa i Błonia. Jeszcze raz: te samochody powinny stać na P&R Ożarów i Błonie. Zaraz się dowiemy, że na Zaciszu trzeba zrobić P&R dla mieszkańców Tłuszcza. A Leszno ma po drodze do stacji Lazurowa, nie Chrzanów.
Nie mówiąc o tym, że Chrzanów nawet nie ma planu zagospodarowania.

Blotny
(plunio7)

Post autor: Blotny » 06 maja 2016, 19:30

Konflikt sprowadza się do kwestii, że potrzebujemy STP. Bez STP życie będzie uciążliwe. Nie potrzebujemy za bardzo nowych osiedli na skraju. Ten artykuł to po prostu szukanie pozytywów w zaistniałej sytuacji. Czy w innych miastach z systemami metra też przypada mniej więcej jedno STP na linię metra czy jakoś inaczej to obchodzą?

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 06 maja 2016, 19:34

Mogłoby być i jedno STP na trzy linie. Kwestia tylko jego rozmiaru i położenia.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 maja 2016, 19:35

Jeszcze raz: te samochody powinny stać na P&R Ożarów i Błonie.
My to wiemy, ale może trzeba powtórzyć panu Osowskiemu (dr. Brzezińskiemu). A swoją drogą ktoś może nie lubić kolei, ale metro już akceptować. Są tacy ludzie, niestety.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 maja 2016, 19:43

Na Kabatach jest jeszcze dobre 15 ha pól uprawnych. Co prawda w planie jako zieleń/sport... :)

Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
KwZ pisze:My to wiemy, ale może trzeba powtórzyć panu Osowskiemu (dr. Brzezińskiemu). A swoją drogą ktoś może nie lubić kolei, ale metro już akceptować. Są tacy ludzie, niestety.
To nie Osowski lansuje pomysły dra Brzezińskiego, pomyliłeś.

A są też ludzie, którzy do metra nie zejdą, bo "pod ziemią". Jedni i drudzy to margines bez znaczenia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 maja 2016, 20:06

MichalJ pisze:Nie no sory, znowu te P&R dla Ożarowa i Błonia. Jeszcze raz: te samochody powinny stać na P&R Ożarów i Błonie. Zaraz się dowiemy, że na Zaciszu trzeba zrobić P&R dla mieszkańców Tłuszcza. A Leszno ma po drodze do stacji Lazurowa, nie Chrzanów.
Nie mówiąc o tym, że Chrzanów nawet nie ma planu zagospodarowania.
Ostatnio się dowiedziałem, że P&R Stadion (za który nb powinen być prokurator) jest bardzo ważne dla mieszkańców Ząbek i z tego powodu nie ma sensu priorytet dla tramwajów na Targowej. Tak więc tak.

Dodano po 1 minucie 53 sekundach:
plunio7 pisze:Konflikt sprowadza się do kwestii, że potrzebujemy STP. Bez STP życie będzie uciążliwe. Nie potrzebujemy za bardzo nowych osiedli na skraju. Ten artykuł to po prostu szukanie pozytywów w zaistniałej sytuacji. Czy w innych miastach z systemami metra też przypada mniej więcej jedno STP na linię metra czy jakoś inaczej to obchodzą?
W Monachium jest jedno na sześć linii (albo trzy z odgałęzieniami, zależy jak liczyć) plus kilka mniejszych obiektów satelitarnych (mniej więcej o skali hali na Górczewskiej).

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
pawcio pisze:Nie za bardzo czuje różnicę między Chrzanowem Derbami Miasteczkiem Wilanów czy Kabatami. Wszędzie podobne bloki naćkane z podobną gęstością.
Dokładnie. Miastotwórczość metra jest wątpliwa, bo "miasto" powstaje wszędzie, niezależnie od infrastruktury - liczy się głównie cena gruntu i plan miejscowy wzgl. możliwość dostania WZ; nawet wg prezesa Lejka wzrost wartości nieruchomośći w jego okolicy (metra, nie prezesa) to bodaj 7%.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 maja 2016, 21:25

Glonojad pisze:
pawcio pisze:Nie za bardzo czuje różnicę między Chrzanowem Derbami Miasteczkiem Wilanów czy Kabatami. Wszędzie podobne bloki naćkane z podobną gęstością.
Dokładnie. Miastotwórczość metra jest wątpliwa, bo "miasto" powstaje wszędzie, niezależnie od infrastruktury - liczy się głównie cena gruntu i plan miejscowy wzgl. możliwość dostania WZ; nawet wg prezesa Lejka wzrost wartości nieruchomośći w jego okolicy (metra, nie prezesa) to bodaj 7%.
Jakaś jednak jest. Zobacz okolice Wawrzyszewa i Młocin. Jakimś dziwnym trafem boom na te tereny ruszył mniej więcej pierwszą linią metra tamże.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 maja 2016, 21:46

No te 7%.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 maja 2016, 22:58

7% wzrostu wartości mieszkań nie ma (a przynajmniej nie musi mieć) nic wspólnego z miastotwórczością.

ODPOWIEDZ