Informacja pasażerska
17stka na nowej trasie do Zajezdni Mokotów. Co bardziej ambitni i pro-pasażerscy motorkowi wbijają opcję kursu skróconego do przystanku "Zajezdnia Mokotów" Niestety - nie ma nagrania z nazwą tego przystanku, więc informacja słowna brzmi: "Następny przystanek: Szpital MSW. Uwaga, kurs skrócony, ostatni przystanek [cisza]", no i jest dodatkowe zamieszanie, bo część myśli, że to właśnie jest ostatni przystanek.... Więc jeżeli już wbijać kurs skrócony to do przystanku Woronicza, ale nie będzie to raczej zgodne z dyrektywami ZTMu, skoro ma być wyświetlona nazwa "Zajezdnia Mokotów" No i niepełna jest także słowna informacja zewnętrzna, skoro nie ma dźwiękowego odpowiednika nazwy krańca. Nie została nagrana, czy po prostu nie przesłano? Tak czy siak, skoro oznacza się kierunek w ten sposób, to i dźwiękowy odpowiednik powinien istnieć (mimo że sam przystanek funkcjonuje tylko jako techniczny).
W żadnym wypadku jako kraniec na dekoracjach nie powinien występować przystanek wyłącznie techniczny. To powinno być otablicowane "Woronicza", przecież ogłoszenie pasażerom "ostatni przystanek Zajezdnia Mokotów" dopiero byłoby kłamstwem.
A tak w ogóle to czemu tam nie jest ZP Zajezdnia Mokotów? 
18stka jeździ z krańcem "Woronicza" i kończy na pętli przed zajezdnią. 17stka kończy pod zajezdnią, dlatego dobrze, że jest napisane "Zajezdnia Mokotów". Powinno być też powiedziane "Zajezdnia Mokotów" - a nie jest i w tym problem. Znów niektórzy motorkowi okazują się bardziej pro-pasażerscy niż sam ZTM.MichalJ pisze:W żadnym wypadku jako kraniec na dekoracjach nie powinien występować przystanek wyłącznie techniczny. To powinno być otablicowane "Woronicza", przecież ogłoszenie pasażerom "ostatni przystanek Zajezdnia Mokotów" dopiero byłoby kłamstwem.
Nie, nie jest dobrze. Obydwie te linie kończą dla pasażera w zespole Woronicza.
Zapowiedź "ostatni przystanek Zajezdnia Mokotów" oznacza, że pasażer może dojechać i wysiąść na przystanku "Zajezdnia Mokotów". Rozumiem, że mogę?
Zapowiedź "ostatni przystanek Zajezdnia Mokotów" oznacza, że pasażer może dojechać i wysiąść na przystanku "Zajezdnia Mokotów". Rozumiem, że mogę?
Tak, wysiadasz na przystanku pod bramą zajezdni. Formalnie nazywa się on Woronicza 10, ale de facto jest pod zajezdnią właśnie (i powinien nazywać się "Zajezdnia Mokotów"). Gdyby zarówno 18stka jak i 17stka miały identyczne krańce, a kończyły w zupełnie innym miejscu, to byłoby wtedy źle.
Ale to jest ten sam zespół przystankowy. 
To też jest źle. Bo przystanek pod zajezdnią winien nazywać się "Zajezdnia Mokotów". 
Moim zdaniem cały zespół przystankowy powinien nazywać się jako Zajezdnia Mokotów. 
-
michael112
Myliłoby się z autobusowym "Zajezdnia Woronicza".ashir pisze:Moim zdaniem cały zespół przystankowy powinien nazywać się jako Zajezdnia Mokotów.
Albo po prostu niech się nazywa Mokotów. Po co komu wiedzieć gdzie, jak ashir wie.
O dziwo Zajezdnia Woronicza jest jednak przy Woronicza.
17stka, 18stka - językowe brrrrr.
O dziwo Zajezdnia Woronicza jest jednak przy Woronicza.
17stka, 18stka - językowe brrrrr.
ŁK
To jest pewna niekonsekwencja w nazewnictwie, bo brakuje tylko ZP Zajezdnia Mokotów, wszystkie pozostałe zajezdnie autobusowe i tramwajowe mają już swoje przystanki. 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale jeśli przystanku "Zajezdnia Mokotów" nie ma, a wozy go wyświetlają, to wozy wprowadzają pasażerów w błąd. Nieistniejących przystanków raczej nie powinno się wyświetlać. A motorowi mogliby równie dobrze skracać półkurs do przystanku "Woronicza" i wtedy wszystko byłoby idealnie.
-
Stary Pingwin
Motorowi wyświetlają to, co zaimportują OSOBY BIORĄCE ZA TO KASĘ. Tramy ruszyły w sobotę, może ktoś odpowiedzialny za późno załapał. Tak samo przystanek "Hala Mirowska" zapowiadany jest w starym miejscu, bo nikt nie pomyślał, że zmieniły się odległości. Motorowy ma dosyć zajęć przy prowadzeniu trama, żeby jeszcze myślał za OBZTK.
miłośnik 13N
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Wcześniej 71 i 72 też wyświetlały "Zajezdnię Mokotów" i nikogo to nie ruszało. A z wbijaniem kursów skróconych: wolę o tym pomyśleć, bo w przypadku wszelkich pretensji czy skarg jestem kryty. Zrobiłem co mogłem, tramwaj wyświetlał, gadał, a jak jakiś łoś nie zrozumiał, to jest to jego problem, a nie mój. I w moim interesie jest zapewnienie pasażerowi możliwie przyzwoitej informacji.