Ta sama GW napisała, że sa to pierwsze autobusy w Łodzi, które mogą "przykucnąć" do poziomu krawężnika. Łódzki dodatek jest przykładem na to, że dziennikarz może być niekompetentny i można mu wcisnąć każdą bzdurę, on i tak nie ma o tym pojęcia;)R-11 Kleszczowa pisze:Przperaszam ale GW napisała, że te nowe przegubowce trafily do zajezdni na Stoki- to przperaszam gdzie- na Telefoniczną
[ĹĂłdĹş][GW] MPK szuka stewardes
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
geograf pisze:Ta sama GW napisała, że sa to pierwsze autobusy w Łodzi, które mogą "przykucnąć" do poziomu krawężnika. Łódzki dodatek jest przykładem na to, że dziennikarz może być niekompetentny i można mu wcisnąć każdą bzdurę, on i tak nie ma o tym pojęcia;)R-11 Kleszczowa pisze:Przperaszam ale GW napisała, że te nowe przegubowce trafily do zajezdni na Stoki- to przperaszam gdzie- na Telefoniczną
A-ha rozumiem Dzięki
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Z Telefoniczną jest pewne "ale"- to tam mają stacjonować autobusy, które będą komunikacją zastępczą w czasie remontu ŁTRu...Zapomniałem napisać od razu.
(Aktualnie stoi tam kilka trupów z Nowych Sadów.... )
(Aktualnie stoi tam kilka trupów z Nowych Sadów.... )
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czepiasz się. To nie jest pismo branżowe. Dziennikarz powinien się przynajmniej z grubsza znać, ale w końcu po to gada z fachowcami, by mu udzielili fachowych informacji, a nie "wciskali bzdury". Inaczej mógłby pisać, nie wychodząc z redakcji. Zostań dziennikarzem, zrób ze mną wywiad dotyczący historii, ja ci bzdur naopowiadam (ale takich prawdopodobnie brzmiących), a potem się będę naigrawał, że się nie znasz - co byś wtedy powiedział?geograf pisze:Łódzki dodatek jest przykładem na to, że dziennikarz może być niekompetentny i można mu wcisnąć każdą bzdurę, on i tak nie ma o tym pojęcia;)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co prawda, cytaty potrafią się lekko zmodyfikować w tzw. międzyczasie, ale to już detal...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Linia ma ruszyć, ale nadal nie wiadomo, od kiedy:
Infobus pisze:Łódź: ELA trochę później
Źródło: Dziennik Łódzki 13.10.2006. Opublikowano: 2006-10-14 16:51:44
Przesunięto termin pierwszego kursu Ekskluzywnych Linii Autobusowych –informuje Dziennik Łódzki. Komunikacja międzymiastowa, pomysł łódzkiego MPK, miała zostać uruchomiona –na razie na trasie Łódź –Warszawa –w połowie października. –Przeciągają się sprawy proceduralne w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim –wyjaśnia Bogumił Makowski z MPK. –ELA na pewno ruszy w październiku, ale raczej w drugiej połowie miesiąca. Prawdopodobnie będą cztery kursy dziennie. Rano autobus zabierze łodzian do Warszawy, a warszawiaków do Łodzi, a po południu odwiezie z powrotem. Podczas jazdy będzie można obejrzeć film na wideo. O podróżnych dbać będą stewardzi.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Miejmy nadzieję, że autobusy wyjadą na trasę zanim wyremontują tory
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
To jeszcze zależy, co będą puszczać. Ostatnio w którymś PKS-ie, którym jechałem z Warszawy, kierowca puścił jakiś film z Jeanem Claudem van Dammem. Ludzie chcieli się zdrzemnąć, a tu ciągle jakieś strzały, wybuchy, krzyki .Tm pisze:te filmy to się pewnie szybko skończą, zwłaszcza jak ludzie będa dziesiąty raz to samo musieli oglądać
Cena biletu na autobus jest identyczna jak normalny na pociąg. Atutatmi jest podobny do kolejowego czas przejazdu jak również dojeżdżanie do dworca Kaliskiego oraz w porannym kursie z Wawy na lotnisko akurat na czas odprawy bagażowej do Londynu na Ryanaira.MPK Łódź pisze:
ELA jedzie do Warszawy
2006-10-27 19:32
Od najbliższego poniedziałku (30 października 2006 roku) zostaje uruchomiony nowy projekt MPK – Łódź pod nazwą „ELA” i w ten sposób przedsiębiorstwo rozpoczyna regularne kursy autobusowe relacji Łódź – Warszawa – Łódź.
Kursy z Łodzi, z przystanku końcowego, przy dworcu Łódź – Kaliska będą następowały o godzinie 5.05 i 14.15. Następny przystanek w Łodzi zlokalizowano przy dworcu Łódź – Fabryczna – przystanek linii 70. Stąd autobus będzie odjeżdżać o godzinie 5.15 i 14.30. Planowane przyjazdy do krańcowego przystanku w Warszawie przy placu Defilad odpowiednio: 7.45 i 17.00.
Z Warszawy kursy są przewidziane o godzinie 9.45 oraz 17.30. Autobus odjeżdżający z Warszawy o godzinie 9.45 spodziewany jest w Łodzi o godzinie 12.45 na przystanku przy porcie lotniczym Łódź.
Autobus wyjeżdżający ze stolicy o godzinie 17.30 powinien był w Łodzi przy dworcu Łódź – Kaliska o godzinie 20.15.
Bilety w promocyjnej cenie 29 zł są dostępne w Punkcie Sprzedaży Biletów przy ul. Narutowicza 77, jak również bezpośrednio w autobusie. Zakupu można także dokonać za pośrednictwem Internetu na stronie: www.ela.lodz.pl. Tam też można uzyskać wszystkie informacje na temat projektu „ELA”.
Linia do Warszawy będzie obsługiwana przez komfortowe autobusy marki Mercedes – Benz Travego. Są one klimatyzowane, posiadają wygodne siedzenia, a także toaletę i telewizor. Dla pasażerów Ekskluzywnych Linii Autobusowych dostępny jest telefon pokładowy. Nowością, nie spotykaną u innych przewoźników, jest to, że podróżującym, gorące napoje będą serwować stewardesy.
Dużym minusem jest moim zdaniem brak zniżek.
Ciekawe czy interes wypali...
Na stronie www dużo zdjęć i takie tam bajery;)
2 i pół godziny - i to ma być konkurencyjne? Pojeździ z rok do końca pierweszego etapu modernizacji i zlikwidują Zresztą i tak dużo osób do jednego busa nie wsiądze.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
Obecnie pociągi jeżdżą minimalnie 2:30 (rozkładowo również 3...) i są najczęściej spóźnione (oj są, są...wyjątkowo denerwuje stanie bez celu w polu).
Roboty są przewidziane do 2012, przez następne 5 lat nie będzie szybciej (szczególnie gdy zaczną robić między Skierniewicami a Wawą). Tylko ciekawe ile osób w końcu się podda i albo rzuci pracę w Wawie, albo przeprowadzi się do aglomeracji warszawskiej.
Sam podchodzę z wielką rezerwą do tego przedsięwzięcia, ale dużo osób mając do wyboru pociąg i komfortowy autobus może wybrać to drugie. Szczególnie jeśli jeżdżą od czasu do czasu.
Roboty są przewidziane do 2012, przez następne 5 lat nie będzie szybciej (szczególnie gdy zaczną robić między Skierniewicami a Wawą). Tylko ciekawe ile osób w końcu się podda i albo rzuci pracę w Wawie, albo przeprowadzi się do aglomeracji warszawskiej.
Sam podchodzę z wielką rezerwą do tego przedsięwzięcia, ale dużo osób mając do wyboru pociąg i komfortowy autobus może wybrać to drugie. Szczególnie jeśli jeżdżą od czasu do czasu.