Rozkłady tramwajowe - 2022

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 20 maja 2022, 4:41

Dorzucę swoją cegiełkę w tej sprawie.
Przejazd że Świderskiej do Cm. Włoskiego w 3 minuty? Trzeba się mocno starać by to było wyjść na zero, konieczne na idelane zero trzeba ruszyć ze Świderskiej. Jest to do wykonania ale licząc to na palcach jednej ręki. Na odcinku Świderska - Zajezdnia Żoliborz są 4 minuty dlatego dwójka lepiej wypada bo do Młocin może dojechać punktualnie lub na mniejszym minusie niż 17 na Marymonckiej. Gorzej w druga stronę bo na analogicznym odcinku są tylko 3 minuty. No i w stronę Winnicy ruszając z Mehoffera na zero na Stefanika można być już na minusie lub parę sekund przed minus 1 - przypominam że tam są 2 rozjazdy do przejechania z prędkością 15 km/h więc ta minuta też jest trochę kontrowersyjna.

Ktoś pytał o światła - są 2 miejsca gdzie tramwaj może dłużej stać - Myśliborska w obie strony bo nie zawsze uda się przyjechać w odpowiednim momencie i czasami łapie się końcówkę cyklu. Plus jest taki, że w stronę centrum są 2 minuty na ten przystanek więc to nie boli.
Drugie miejsce to Nowodwory i to tylko w stronę Młocin. Mam wrażenie, że te światła pamiętają cały czas jak dwójka miała tam postoje i głupieją do tej pory bo przykładowo w trakcie obsługi mam pionowe a jak już chce odjechać i zamykam drzwi to dostaje poziome i już minuta w plecy bo nie wzbudzi się w pierwszym możliwym momencie tylko lewoskręty najpierw jeszcze muszą przejechać co jak się jedzie na Winnicę nie ma miejsca bo najpierw tramwaj dostaje światło by przejechać po czym dopiero lewoskręty dostają zielone.

Oczywiście sytuacja ze światłami jest losowa więc jedni przejadą sprawnie, inni będą łapać opóźnienie. W innych miejscach też światło potrafi złapać ale są to tak marginalne sytuacje, że nie warte wspomnienia.

O dalszej części trasy 17 też można by pisać ale może nie wszystko jednocześnie 😉
Obrazek

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 20 maja 2022, 12:24

Całkiem niedawno 17 na moście miała 4 minuty. Jest to czas odpowiedni na przelot.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 maja 2022, 13:08

Tam idealne by było 3,5.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 20 maja 2022, 14:24

Może dałoby się przyspieszyć odjazdy z krańca 17 o minutę tak, aby była rezerwa czasowa. Dziś w międzyszczycie (Centralny) było od -2 do -8. Takie gnanie na kropkach w końcu się źle skończy.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 20 maja 2022, 16:17

pawcio pisze:Tam idealne by było 3,5.
Może jest 3.5, tylko się zaokrągla?
ŁK

Awatar użytkownika
TranslatorPS

Post autor: TranslatorPS » 20 maja 2022, 16:27

Łukasz pisze:
20 maja 2022, 16:17
BusMan zaokrągla sekundy w wydrukach ścinając sekundy, nie matematycznie, a więc żeby tam było 3,5 min a pokazywało 4 to musi być gdzieś wcześniej już x,5 min na innym odcinku ;)
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 maja 2022, 16:43

Łukasz pisze:
20 maja 2022, 16:17
Jest 3. ZTM póki co nie stosuje niepełnych minut.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 20 maja 2022, 23:22

Bywalec pisze:
20 maja 2022, 4:41
Świderska - Zajezdnia Żoliborz są 4 minuty
Coś kolega nam tu czaruje. To zupełnie niepasujący przykład. Porównywalnie dla 17 od Zajezdni Żoliborz do Świderskiej są 3'. Przejazd w drugą stronę ma 2 dodatkowe zwrotnice, skrzyżowanie z samochodami i przejazd przez siatkę krzyżownic, stąd dodatkowa minuta.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 21 maja 2022, 7:12

Ja tu czarów nie widzę, trochę wyrywasz ten fragment z całego kontekstu, bo skoro już tu padło, że dla 17 idealne byłoby 3,5 zamiast obecnego 3 to jakie to czary skoro sam napisałem, że 2 lepiej wypada bo ma 4 minuty skoro to przecież idealnie dobrany czas przelotu? 8-(
A w innym miejscu przejazd przez krzyżownice nie jest uwzględniony do czasu przejazdu. Pewne rzeczy rozmijają się między teorią a praktyką co mi motorniczemu łatwiej jest dostrzec, nie tylko tu bo znalazłoby się więcej takich miejsc. Jeżdżąc codziennie różnymi liniami z góry wiem, gdzie na pewno będę w plecy, gdzie uda się to nadrobić albo gdzie złapię plus dwa, odczekam cykl a dwa przystanki dalej będę już minus 1 bo czasy przelotu są źle dobrane. Ale wiesz co? Staram się nie marudzić. Doceniam kierunek zmian, chociaż większość z nich opiera się głównie na priorytetach ale wierzę, że to się zmieni i obejmie również inne aspekty :)
Obrazek

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 maja 2022, 8:16

Może ktoś wyszedł z założenia, że lepiej 30 sekund opóźnienia niż 30 sekund przed czasem. Ogólnie to i tak nie ma pewnie większego znaczenia, bo fluktuacje na odcinkach bez priorytetu lub te związane z wymianami wydają się większe, a +1/-3 to akceptowalny przedział…
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2022, 8:18

Nikt czasów przelotu nie ustawia między pojedynczymi przystankami, m.in. dlatego, że dokładność rozkładów jazdy jest minutowa. Ustawia się je mniej więcej na odcinkach międzywęzłowych, tj. między punktami włączeń/wyłączeń linii. "Tu stracę, ale tam nadrobię" jest świadomie brane pod uwagę, m.in. dlatego punktualność to <-1, +3>, a optymalny rozkład jest wtedy, gdy motorniczy jest w środku tego przedziału (spóźniony minutę) a nie na zero: raz, że jakiekolwiek gubienie czasu na przystanku, zwłaszcza na wlocie z priorytetem, to masakra systemu sterowania a dwa - że dla pasażera lepiej, jeśli tramwaj się spóźnił trzy minuty niż pojechał przed czasem 30 sekund. Dlatego dyskusja o pojedynczym odcinku międzyprzystankowym, Nawet tak długim jak cokolwiek od Świderskiej na zachód, nie ma specjalnie sensu.

A jeśli chodzi o Nowodwory vel Ordonówny, to faktycznie był jakiś problem z detektorem ale podobno banalny i już powinien być usunięty. Dzięki za sygnał!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 maja 2022, 8:38

Generalnie oczywiście masz rację. Gorzej jak pasażer ma 3 minuty na przesiadkę... Wtedy już nie lepiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2022, 8:51

Z zakresu -1;+3 wynika, że 3 minuty na przesiadkę jest ryzykowne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Georg

Post autor: Georg » 21 maja 2022, 8:56

Glonojad pisze:
21 maja 2022, 8:51
Z zakresu -1;+3 wynika, że 3 minuty na przesiadkę jest ryzykowne.
Właśnie to miałem napisać. Powinno być 4 minuty. Ale myślę że warto patrzeć jak wygląda praktyczna punktualność. Jeśli wiem, że np. jak na Bitwy przesiadam się w 186, które że Szczęśliwic niemal zawsze ma 2 minuty spóźnienia to mogę założyć że tak będzie i tym razem.

fraktal

Post autor: fraktal » 21 maja 2022, 9:42

Decydenci chcieli mieć szybki tramwaj na Tarchomin, no to jest i nie spodziewałbym się tam zbytniego poluzowania czasów, co dla części motorowych pewnie będzie trudne do zaakceptowania. Problem 17 nie jest jak mi się wydaje w szybkim odcinku tarchomińskim, tylko w wolnym odcinku na JPIi, gdzie jakiekolwiek opóźnienie ciężko nadrobić ze względu na dużą liczbę sygnalizacji bez priorytetu.

Zablokowany