Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach
Kiedyś systemy nie opierały się na GPS - to chyba jest rozwiązanie
Swoją drogą to trzeba być niezłym idiotą komunikacyjnym, żeby zaprojektować system w ten sposób.
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Stare Buse, to które jest w tramwajach, jest oparte na otwarciu drzwi i drogomierzu. Z autobusami jest o tyle trudniej, że nie zatrzymują się na wszystkich przystankach.
-
Stary Pingwin
Można ustawić albo na otwarcie drzwi, albo według drogi.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Albo kombinację powyższych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Krzysztof_J
- Kontakt:
W tramwajach z Buse zdarza się, że przy dwukrotnym zatrzymaniu na tym samym przystanku (z powodu świateł) przy drugim otwarciu drzwi jest już zapowiedź kolejnego przystanku i jak motorniczy nie skoryguje, to potem źle zapowiada. Tak więc chyba nie ma idealnego systemu.
Trzeba łączyć różne rozwiązania, każde z osobna nie zadziała nigdy dobrze.Krzysztof_J pisze:W tramwajach z Buse zdarza się, że przy dwukrotnym zatrzymaniu na tym samym przystanku (z powodu świateł) przy drugim otwarciu drzwi jest już zapowiedź kolejnego przystanku i jak motorniczy nie skoryguje, to potem źle zapowiada. Tak więc chyba nie ma idealnego systemu.
ŁK
Ale to nie rozwiązałoby problemu 118, który także przez źle ustawiony GPS łapie niewłaściwy przystanek Metro Politechnika - chyba również ten po przeciwnej stronie - po czym, gdy już dojedzie na właściwy przystanek Metro Politechnika, wyświetla się na wyświetlaczu kierowcy czas dla przystanku Plac Konstytucji.MZ pisze: ↑09 lip 2022, 20:13To raczej właśnie GPS jest rozwiązaniem. W Radomiu, gdzie jest system R&G Plus, też zdarzają się odcinki obsługiwane wahadłowo (na przykład wybrane kursy linii 12 przez ulicę Kasztelańską do ulicy Mroza i z powrotem przez Kasztelańską) i nie ma tutaj żadnych problemów z zapowiedziami. R&G Plus łączy bowiem lokalizacje GPS z kolejnością przystanków na danej trasie. Jeśli zatem po przystanku - nazwijmy go symbolicznie A - zostaje zapowiedziany przystanek B, to system nie zapowie wcześniej przystanku D mijanego po drugiej stronie ulicy, tylko będzie "cierpliwie czekał" na wykrycie przez GPS przystanku B. Potem dojedzie do przystanku C, zawróci i dopiero wtedy wykryje we właściwej kolejności przystanek D. Dla programistów nie powinno to być szczególnie karkołomnym wyzwaniem, aby coś takiego zaprojektować.
Pewnie jest błąd w bazie danych przystankowych ZTM. Niestety ja zgłaszałem kilka razy przez 19115 różne błędy związane z zapowiedziami przystankowymi (nieprawidłowa lokalizacja, zbyt cicha zapowiedź) i nigdy nie zostało to poprawione.
- TranslatorPS
To jest problem który w Radomiu wciąż mamy na 6 (oraz w sumie w tym momencie objazowych 5 i 14), gdzie autobus zalicza dwa przystanki po przeciwnych stronach ulicy jeden po drugim (autobus zawraca na rondzie kawałek dalej z powodu skrzyżowania bez przecięcia wyspy środkowej). Jedyny sposób, żeby system nie przeskoczył przedwcześnie za słupek po drugiej stronie ulicy to wleczenie się skrajnie jak najdalej zewnętrznym pasem jak się tylko da, ale i to nie zawsze działa, zapowiedź idzie pierwsza, druga, trzecia, a taryfa przystankowa przeskakuje...fraktal pisze: ↑12 lip 2022, 0:18Ale to nie rozwiązałoby problemu 118, który także przez źle ustawiony GPS łapie niewłaściwy przystanek Metro Politechnika - chyba również ten po przeciwnej stronie - po czym, gdy już dojedzie na właściwy przystanek Metro Politechnika, wyświetla się na wyświetlaczu kierowcy czas dla przystanku Plac Konstytucji.MZ pisze: ↑09 lip 2022, 20:13
To raczej właśnie GPS jest rozwiązaniem. W Radomiu, gdzie jest system R&G Plus, też zdarzają się odcinki obsługiwane wahadłowo (na przykład wybrane kursy linii 12 przez ulicę Kasztelańską do ulicy Mroza i z powrotem przez Kasztelańską) i nie ma tutaj żadnych problemów z zapowiedziami. R&G Plus łączy bowiem lokalizacje GPS z kolejnością przystanków na danej trasie. Jeśli zatem po przystanku - nazwijmy go symbolicznie A - zostaje zapowiedziany przystanek B, to system nie zapowie wcześniej przystanku D mijanego po drugiej stronie ulicy, tylko będzie "cierpliwie czekał" na wykrycie przez GPS przystanku B. Potem dojedzie do przystanku C, zawróci i dopiero wtedy wykryje we właściwej kolejności przystanek D. Dla programistów nie powinno to być szczególnie karkołomnym wyzwaniem, aby coś takiego zaprojektować.
![]()
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
W social mediach ZTM czy m.st. Warszawy pojawiła się informacja wraz z próbką dźwiękową - nowe zapowiedzi przystankowe czytać będzie Maciej Knapik, syn Tomasza, dziennikarz Faktów TVN. Maciej będzie czytać wyłącznie nazwy przystanków a pozostałe komunikaty jak "nastepny przystanek" dalej będą z głosem Tomasza Knapika.

Tu można posłuchać (końcówka filmu):
https://twitter.com/warszawa/status/155 ... SIvgA&s=19
https://twitter.com/warszawa/status/155 ... SIvgA&s=19
- Krzysztof_J
- Kontakt:
Nie wiem, czy nie byłoby lepiej jednak gdyby te nowe komunikaty były w całości odczytywane przez Macieja Knapika, a nie takie łączone z dwóch różnych głosów. Rozumiem chęć upamiętnienia, jednak myślę, że wystarczające byłyby wszystkie obecnie już funkcjonujące zapowiedzi.Bywalec pisze: ↑10 sie 2022, 11:26W social mediach ZTM czy m.st. Warszawy pojawiła się informacja wraz z próbką dźwiękową - nowe zapowiedzi przystankowe czytać będzie Maciej Knapik, syn Tomasza, dziennikarz Faktów TVN. Maciej będzie czytać wyłącznie nazwy przystanków a pozostałe komunikaty jak "nastepny przystanek" dalej będą z głosem Tomasza Knapika.
A z kolei w przypadku niektórych nazw pewnie dałoby się złożyć nowe komunikaty z dotychczasowych, np. jeśli będzie przystanek "Metro Bródno" to oba człony można wyciąć już z istniejących.
Według mnie, fajnie to brzmi i jestem za.Krzysztof_J pisze: ↑10 sie 2022, 22:48Nie wiem, czy nie byłoby lepiej jednak gdyby te nowe komunikaty były w całości odczytywane przez Macieja Knapika, a nie takie łączone z dwóch różnych głosów. Rozumiem chęć upamiętnienia, jednak myślę, że wystarczające byłyby wszystkie obecnie już funkcjonujące zapowiedzi.Bywalec pisze: ↑10 sie 2022, 11:26W social mediach ZTM czy m.st. Warszawy pojawiła się informacja wraz z próbką dźwiękową - nowe zapowiedzi przystankowe czytać będzie Maciej Knapik, syn Tomasza, dziennikarz Faktów TVN. Maciej będzie czytać wyłącznie nazwy przystanków a pozostałe komunikaty jak "nastepny przystanek" dalej będą z głosem Tomasza Knapika.
A z kolei w przypadku niektórych nazw pewnie dałoby się złożyć nowe komunikaty z dotychczasowych, np. jeśli będzie przystanek "Metro Bródno" to oba człony można wyciąć już z istniejących.
Pewnie dałoby się złożyć nowe komunikaty, Bródno by się wycięło z Bródno-Podgrodzie, ale byłoby dziwnie zaakcentowane i takie nie dokończone. Dajmy szansę przy nowych nazwach przystanków Panu Maciejowi
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.