Autobus Czerwon pisze: ↑17 maja 2023, 11:46
Sam Yutong to jest myślę można powiedzieć jedna z lepszych chińskich marek, ciekawe kiedy zaczną do nas docierać autobusy marki Zonda, Zhong Tong, Golden Dragon czy King Long
Zastanawiałbym się jak wyglądałaby opłacalność tańszych marek dla importerów - być może sam koszt transportu autobusu przez pół świata jest na tyle wysoki, że różnica między lepszym a gorszym autobusem jest niewielka, zwłaszcza biorąc pod uwagę zobowiązania gwarancyjne.
Może też najniższy segment rynku wystarczająco dobrze obstawiają u nas różne ruskie wynalazki, których zresztą ostatnimi czasy pojawia się coraz mniej. W większych ilościach kupowano ostatnio chyba wyłącznie ZAZ-y, śmiesznie tanie ale zdaje się że też o niezbyt wysokiej żywotności
Musiałbym poszukać źródła, ale o ile dobrze pamiętam, to i sam Solaris ściągał komponenty do produkcji autobusów elektrycznych też z Chin właśnie. Różnica w jakości może nie być znowu taka duża pomiędzy Yutongiem a Solarisem.
Jeszcze pozostaje kwestia selekcji komponentów i jakości montażu. Kontener baterii czy elektroniki łatwiej i taniej przesłać niż całe autobusy, może się okazać że kupując dobre chińskie części i montując je w przyzwoity sposób w dośc taniej Polsce, Solaris jest w stanie rywalizować kosztowo.
Trudno mi powiedzieć, na ile te autobusy będą trwałe, ale główny zarzut jest taki, że w ten sposób uzależniamy się jeszcze bardziej od ich gospodarki, co z tego, że jest wszystko tańsze, jak wyprowadzając produkcję wszystkiego poza Europę po prostu sami się podkładamy coraz bardziej.
Jeśli sami narzuciliśmy na siebie wysokie normy ekologiczne niosące za sobą koszty, a import z Chin nie wiąże się z cłem rekompensującym różnicę wynikającą z emisji przy produkcji i transporcie, to mamy co chcemy.