Co pół godziny to trochę bez sensu też, a połowa niepolityczna
Komunikacja w trakcie budowy M2 (część zachodnia)
Moderator: Wiliam
Pytanie, czy chcemy mieć tam 190 z dość dużą częstotliwością jak na autobusy w W-wie, bo trochę przeczyłoby to idei dowozu do najbliższej stacji metra, którą 190 jakoś tam nawet realizuje dla kawałka dzielnicy.
Liczę, że po otwarciu stacji Gorczewska juz w końcu 190 zza Znanej zaorzą, podobnie jak to wydłużone 167.
ŁK
- ZielonyJamnik
Bez problemu, zawsze zjeżdżam tamtędy ze Znanej
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Ostatnie 52xx z Novamedia: 5232,5236-5239,5241,5248
Ostatnie 52xx z Novamedia: 5232,5236-5239,5241,5248
Dobrze wiedzieć. Dzięki za sprostowanie!
W rejonie jest linia wymagająca dość szybkiej interwencji. Mam na myśli 167. Pomijam, że jedzie z drugiego końca miasta, ale najpierw ma objazdy przy budowie tramwaju na Wilanów, potem korki przy budowie tramwaju na Kasprzaka i jeszcze objazd Lazurowej. Czasy przejazdu na tej linii w godzinach szczytu są wręcz nieprzyzwoicie rozciągnięte, a mimo to 15 minut opóźnienia po południu to standard po wakacjach. Co można zrobić, żeby to poprawić?
I nie, nie mam na myśli odpowiedzi: zlikwidować.
I nie, nie mam na myśli odpowiedzi: zlikwidować.
W ogóle z tymi dowozówkami na Bemowie jest bałagan i tak naprawdę to chyba po otwarciu kolejnych stacji metra chyba trzeba by pozmieniać prawie wszystko.
No bo tak: 122 za długie, 167 zdecydowanie za długie, 249 za rzadko, 177 byłoby ok, gdyby nie to, że ma głupią końcówkę na Górczewskiej i bez sensu traci czas na zatkanych lewoskrętach, więc już chyba lepiej żeby jechało prosto Lazurową do Górczewskiej i potem też prosto Górczewską np. na Koło czy gdzieś. 112 i 190 też byłyby ok, gdyby nie te głupie warianty.
167 to w zasadzie można by obecnie podzielić nawet na 3 linie (Stare Bemowo przez Elekcyjną lub Redutową do Dw. Zachodniego przez Bema; ze Znanej albo Wola Parku przez Prymasa gdzieś na Ochotę, może zmieniając jakoś obecne 154 przy okazji oraz Szczęśliwice - Siekierki przez TŁ).
Z Wola Parku na Człuchowską też faktycznie coś porządnego by się przydało (obecne warianty 190 + 249 porządne nie są).
W ogóle zastanawiam się czy nie powinno być też tak, że jakaś dowozówka jedzie z Koła/Wola Parku prosto Górczewską, następnie Lazurową do Człuchowskiej, na przystanku Człuchowska zamienia się w inny numer i następnie Człuchowską, Powstańców i obsługuje północne Bemowo. W ten sposób nie traciłoby się tyle czasu na te wszystkie zawrotki i lewoskręty, weekendowe łączenia brygad ze 122 i 177 trochę są próbą zrobienia czegoś podobnego.
No bo tak: 122 za długie, 167 zdecydowanie za długie, 249 za rzadko, 177 byłoby ok, gdyby nie to, że ma głupią końcówkę na Górczewskiej i bez sensu traci czas na zatkanych lewoskrętach, więc już chyba lepiej żeby jechało prosto Lazurową do Górczewskiej i potem też prosto Górczewską np. na Koło czy gdzieś. 112 i 190 też byłyby ok, gdyby nie te głupie warianty.
167 to w zasadzie można by obecnie podzielić nawet na 3 linie (Stare Bemowo przez Elekcyjną lub Redutową do Dw. Zachodniego przez Bema; ze Znanej albo Wola Parku przez Prymasa gdzieś na Ochotę, może zmieniając jakoś obecne 154 przy okazji oraz Szczęśliwice - Siekierki przez TŁ).
Z Wola Parku na Człuchowską też faktycznie coś porządnego by się przydało (obecne warianty 190 + 249 porządne nie są).
W ogóle zastanawiam się czy nie powinno być też tak, że jakaś dowozówka jedzie z Koła/Wola Parku prosto Górczewską, następnie Lazurową do Człuchowskiej, na przystanku Człuchowska zamienia się w inny numer i następnie Człuchowską, Powstańców i obsługuje północne Bemowo. W ten sposób nie traciłoby się tyle czasu na te wszystkie zawrotki i lewoskręty, weekendowe łączenia brygad ze 122 i 177 trochę są próbą zrobienia czegoś podobnego.
Jeszcze mi przyszło do głowy, że w sumie to dlaczego nie zrobiono dowozówki ze 105. W sensie przedłużając je o te 2 przystanki do metra. Bardziej dwukierunkowo by pracowało wtedy. Wprawdzie miałoby wówczas oba krańce mało porządne, ale w sumie nie jedna linia tak ma, zresztą obecna autobusowa pętla Os. Górczewska też jest przecież tymczasowa.
Jeśli chodzi o 167, to pewnie część mogłaby być zastąpiona tramwajem z Gagarina.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Ale ja nie mówię o sytuacji, jak będzie tramwaj, tylko na już. Teraz na przykład jak odjeżdża 167 z Reduty Wolskiej w kierunku Bemowa, to następny masz za pół godziny (chyba, że złapie po drodze jeszcze większe opóźnienie). A teoretycznie jedzie co 10-12 minut.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale to samo dotyczy wielu linii. Można wszystko poszatkować, ale czy pasażerom się od tego poprawi? Trochę wątpię.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Najlepiej byłoby wyeliminować lub neutralizować przyczyny, a nie zajmować się skutkami. Wycofywanie autobusów z korkogennych miejsc wcale nikomu nic nie poprawia.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Właśnie. Od ilu lat mówi się o potrzebie buspasa na Prymasa Tysiąclecia?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Moim zdaniem jakoś trzeba wypośrodkować. Wiadomo, że nie ma sensu dzielić np. 105 dlatego że jest korek na Kasprzaka, i też musi być trochę długich linii, skoro jest zapotrzebowanie, a nie tylko dowozówki, ale obecne 167, które ma m.in. dowozić i Bemowo, i Siekierki do metra to w obecnych warunkach przesada.
No i tak, generalnie więcej buspasów jak najbardziej by się przydało, tylko, że na Kasprzaka trzeba by zrobić porządek z oznakowaniem i egzekwować buspas który teoretycznie tam jest/był.
Ogólnie objazdy przy budowie metra zawsze były robione w miarę dobrze, tak że poszczególne ulice, jak Górczewska czy Elekcyjna w ogóle nie były dostępne dla prywatnych samochodów (nie w całości). Teraz przy budowie obu linii tramwajowych przydałoby się też tak zrobić w paru miejscach.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja od początku uważałem, że Gagarina powinna być BUS+mieszkańcy, a w zamian można było kierowcom oddać TŁ. No ale to dodatkowe wozokilometry i niedasie. No i zakładałem, że jednak wschodnia jezdnia Spacerowej pozostałaby (także jako BUS) do czasu budowy nowej jezdni zachodniej nad ciepłociągiem,.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.