Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
-
michael112
OK, ale to można udzielić zamówienia z wolnej ręki na taki długi okres? Nie jest tak że można udzielić z wolnej ręki na krótki okres żeby zachować ciągłość usług, ale potem trzeba przeprowadzić przetarg?
W "nadzwyczajnych okolicznościach" i z "uwagi na interes społeczny" można.michael112 pisze: ↑05 gru 2023, 13:07OK, ale to można udzielić zamówienia z wolnej ręki na taki długi okres? Nie jest tak że można udzielić z wolnej ręki na krótki okres żeby zachować ciągłość usług, ale potem trzeba przeprowadzić przetarg?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Zresztą dość łatwo da się wykazać, że nie istnieje przewoźnik zdolny dostarczyć w ciągu kilku tygodni kilkadziesiąt 9-metrowych (rzadkich na rynku) autobusów zgodnych z wysokimi warszawskimi wymaganiami. A jednocześnie ZTM ma podkładkę, że już dużo wcześniej zrobił żeby go znaleźć.
No to teraz Mobilis w ramach dobrego żartu i z ekonomicznych wyliczeń, powinien te wozy wykupić i wzorem z przed 8 lat sprzedać te wozy do słonecznej Italii tak jak A001-A031 i A060-A082.px33 pisze: ↑06 gru 2023, 13:21Zresztą dość łatwo da się wykazać, że nie istnieje przewoźnik zdolny dostarczyć w ciągu kilku tygodni kilkadziesiąt 9-metrowych (rzadkich na rynku) autobusów zgodnych z wysokimi warszawskimi wymaganiami. A jednocześnie ZTM ma podkładkę, że już dużo wcześniej zrobił żeby go znaleźć.
Skoro ZTM twarde zasady wprowadza i zapis w umowie jest taki, że kierowcy muszą być zatrudnieni na UoP, a Mobilis zdaje sobie sprawę że przy takich zasadach nie da rady wszystkich brygad obsadzić, to też bym się tak nie rozpędzał do podpisania takiej umowy
Zakładam że w drodze negocjacji pewne wymagania - czy to w zakresie liczby brygad czy warunków zatrudniania pracowników, mogą ulec zmianie. Osobiście myślę że złotym środkiem byłby wymóg zatrudnienia X pracowników na UoP (policzonych tak na jakieś 90% godzin przewidzianych w kontrakcie), może nawet na więcej niż 3/4 etatu i umożliwienie zatrudniania na innych warunkach, może nawet bez certyfikatu, pod warunkiem że dana osoba nie wypracuje w okresie powiedzmy 3 miesięcy nominału pół etatu.
Komedii ciąg dalszy.
Dziś firmie Michalczewski w zm. A udało się wystawić całe 9 brygad.
Dziś firmie Michalczewski w zm. A udało się wystawić całe 9 brygad.
Ja bym wysłał NIK do ztmu 
Jeśli zerwą umowę to będą mieli o 9 brygad mniej. A jeśli chodzi o kary to OIDP od 10 lub 15% utraty już się nie zwiększa więc motywacja dla przewoźnika jest umiarkowana
Tak z ciekawostek, Mobilis zaczął zakładać alkomaty w Mercedesach.
Wiadomo jakiej marki? Podobno inne niż Dragery, które są w MANach.
Takie jak w SU18 electric
Edit
Dobra u to Urbino, takie jak w elektrycznych przegubowcach
Edit
Dobra u to Urbino, takie jak w elektrycznych przegubowcach
Czyli autowatch, moje współczucia.
- ZielonyJamnik
Też mam mieszane uczucia. Dłużej się nagrzewają, przy niskim napięciu potrafią niby wykryć alkohol choć jest się trzeźwym, ale z plusów po wykryciu po 3min można próbować ponownie dmuchać( w Dragerach chyba po 20min), ponadto można i tak odpalić wóz bez dmuchania jak się wie jak xD
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Pozostając w temacie Mobilisu to jak wygląda sytuacja z kontraktem na Alpino? Słyszałem, że nie ma szans na przedłużenie. Będą cyrki po nowym roku w takim razie.