Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 09 mar 2024, 11:57

reserved pisze:
09 mar 2024, 10:19
michael112 pisze:
09 mar 2024, 9:06
Ale no właśnie o to chodzi!!! Nieraz już słyszałem jak to ludzie z tej czy innej dzielnicy liczą na poprawę swojej komunikacji jak zwolnią się autobusy po uruchomieniu linii tramwajowej do Wilanowa: a to Zawady, a to Wawer. A tu pewnie figa z makiem, bo zwolnione autobusy... po prostu uzupełnią braki po wycofanych ajentach.
Ekhem... Ja tylko nieśmiało przypomnę, że niedługo wchodzi w życie ustawa odnośnie zaplecza socjalnego dla kierowców. To będzie spore wyzwanie logistyczne i pewnie będzie trzeba na to poświęcić więcej brygad. Już o tym, że na obecnych liniach często są przerwy krótkie i jazda w kółko bo ZTM zrobił tak by jak najmniejszym kosztem obsłużyć jak najwięcej kursów nie będę wspominał bo wiem że tu akurat ZTM ma w dupie kierowców. Tu też by się przydało podokładać brygady. No ale cóż.
A może to już jest ten czas, żeby przewoźnicy sami we własnym zakresie ogarniali czas pracy kierowców, tak jak TW czas pracy motorniczym?

Jurand

Post autor: Jurand » 09 mar 2024, 12:06

Łukasz pisze:
09 mar 2024, 10:25
piorunus pisze:
A u proktologa już byłeś ?
Tak, stwierdził, że nic nie poradzi, bo w mojej dupie siedzi piorunus.

I tak się zastanawiam, i wciąż nie wiem, skąd na świecie się biorą idioci.

Żegnaj ozięble!
No tak, Łukaszek wszystkich odsyła do psychiatry :-k , domniemywam że do swojego, ale widząc to co Łukaszek wypisuje , to wnioskuje że raczej to kiepski specjalista (-(

Jurand

Post autor: Jurand » 09 mar 2024, 12:09

michael112 pisze:
09 mar 2024, 10:47
I jeszcze Scanie od Michasia.

No chyba jeszcze że... MZA odkupi też Solarki od Relo. Nie wiem czy Relo będzie chciało sprzedać bo chyba mają kontrakty i gdzie indziej.
Kontraktów raczej nie mają, a czy ktoś będzie tymi wozami zainteresowany, to już inna sprawa?
Ponoć ZTM co roku je kontroluje i dopuszcza do ruchu, czyli jest szansa że stan techniczny jest ok i znajdą nabywców, zwłaszcza na naszym podwórku by się faktycznie przydały :-k

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 mar 2024, 12:22

Jurand pisze:
Łukasz pisze:
09 mar 2024, 10:25
Tak, stwierdził, że nic nie poradzi, bo w mojej dupie siedzi piorunus.

I tak się zastanawiam, i wciąż nie wiem, skąd na świecie się biorą idioci.

Żegnaj ozięble!
No tak, Łukaszek wszystkich odsyła do psychiatry :-k , domniemywam że do swojego, ale widząc to co Łukaszek wypisuje , to wnioskuje że raczej to kiepski specjalista (-(
Łukaszek wysyła tych z Trzaskofobią i tych, do których Trzaskoski w nocy przychodzi srać do Wisły, a z Tuskiem wprowadzać Berlin w Warszawie.

A co do psychiatry - jest jaki jest, taki jak i specjaliści od urbanistyki i komunikacji na forum. Często kierowcy po zawodówkach albo i bez.
ŁK

px33

Post autor: px33 » 09 mar 2024, 12:41

Drugą, i to w samym transporcie, jest wspominane już przeze mnie ciśnienie na kupowanie autobusów koniecznie elektrycznych, zamiast trochę pohamować ekologiczne ambicje żeby kupić tabor za mniejsze pieniądze.
Jeśli autobusy elektryczne były z dofinansowaniem i jeśli są prawidłowo użytkowane, to prawdopodobnie są oszczędnością pieniędzy. Bo koszt zakupu wychodzi zbliżony a koszt eksploatacji sporo niższy (sprawdzić czy nie trzeba wymienić baterii).
Zauważcie - że ani ja, ani żaden z pozostałych uczestników dyskusji - nie naciska na zamawianie nowych autobusów u ajentów, co jeszcze kilka lat temu było stałą praktyką. My tylko chcemy żeby kontrakty pomostowe na istniejące już autobusy były wprowadzane w ilości odpowiadającej dotychczasowemu planowi brygadowemu.
Wbrew pozorom to prawdopodobnie bardzo mało zmienia. Koszt nowego pojazdu w stawce, jeśli rozmyje się na te 8-10 lat, nie będzie dużo wyższy niż używanego na 2-3 lata. Zwłaszcza jeśli na ten krótki okres dodatkowo ktoś chciałby jakieś bajery (wymyślna informacja, tapicerka, inne systemy itp.). Przede wszystkim myślę, że w kolejnych przetargach warto od razu wpisać wydłużenie jako opcję.

Tak naprawdę w tej chwili chyba główna rzecz realnie podnosząca cenę w przetargach to różne bez- i niskoemisyjne napędy. Póki co najdroższy krakowski Mobilis będzie miał dużą część pojazdów na CNG (a do tego stos szalonych systemów informatycznych), do tego dochodzi gigantyczna skala i myślę że tamtejsze 15 zł/km ma w sobie dużo premii za ryzyko.

Jurand

Post autor: Jurand » 09 mar 2024, 12:44

Łukasz pisze:
09 mar 2024, 12:22
Jurand pisze: No tak, Łukaszek wszystkich odsyła do psychiatry :-k , domniemywam że do swojego, ale widząc to co Łukaszek wypisuje , to wnioskuje że raczej to kiepski specjalista (-(
Łukaszek wysyła tych z Trzaskofobią i tych, do których Trzaskoski w nocy przychodzi srać do Wisły, a z Tuskiem wprowadzać Berlin w Warszawie.

A co do psychiatry - jest jaki jest, taki jak i specjaliści od urbanistyki i komunikacji na forum. Często kierowcy po zawodówkach albo i bez.
Rozumiem
Czyli taki specjalista od wszystkiego :-k
Czyli do niczego (-(

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 09 mar 2024, 13:00

reserved pisze:
Ekhem... Ja tylko nieśmiało przypomnę, że niedługo wchodzi w życie ustawa odnośnie zaplecza socjalnego dla kierowców. To będzie spore wyzwanie logistyczne i pewnie będzie trzeba na to poświęcić więcej brygad. Już o tym, że na obecnych liniach często są przerwy krótkie i jazda w kółko bo ZTM zrobił tak by jak najmniejszym kosztem obsłużyć jak najwięcej kursów nie będę wspominał bo wiem że tu akurat ZTM ma w dupie kierowców. Tu też by się przydało podokładać brygady. No ale cóż.
ZTM: Hold my beer.

Nie no żarty sobie robisz xD? Nie wierzę, że przez to rozkładowo cokolwiek się polepszy. Przecież już teraz mamy na wielu pętlach socjalne i co, są lepsze rozkłady? Ursus Niedźwiadek z 177, 401 i 517 pozdrawia. Kiedyś jak na Ursus się zajeżdżało to cała pętla autobusów. Teraz hula wiatr
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 mar 2024, 13:06

piorunus pisze:
09 mar 2024, 7:42
michael112 pisze:
08 mar 2024, 20:22
ZTM sobie strzela w kolano, nie robiąc przetargu na drugie 50. Co oni myślą że autobusy rosną na drzewach? Nie widzę tego żeby znowu załatali dziurę w MZA.
I nie załatają. Jak nic wychodzi na to, że będzie redukcja pracy eksploatacyjnej na autobusach. I w sumie ma ZTM na to wygodne podkładki. Przecież na szybko licząc:
* ścięcie knypków Moba > minus 1,8 - 1,9 mln wzkm rocznie
* wypada Michałek > minus 1 - 1,2 mln wzkm rocznie
* nie odnawiamy solo Relo > minus 3,6 - 4 mln wzkm rocznie

Licząc już po dolnych widełkach wychodzi redukcja o ok. 6 mln wzkm rocznie.
A jak będzie w MZA? Bez tego wniosku z bilansu są o kant d4 potłuc.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 mar 2024, 13:24

ZielonyJamnik pisze:
reserved pisze:

Nie no żarty sobie robisz xD? Nie wierzę, że przez to rozkładowo cokolwiek się polepszy. Przecież już teraz mamy na wielu pętlach socjalne i co, są lepsze rozkłady? Ursus Niedźwiadek z 177, 401 i 517 pozdrawia. Kiedyś jak na Ursus się zajeżdżało to cała pętla autobusów. Teraz hula wiatr
Akurat cała pętla autobusów to nie jakiś fantastyczny pomysł. Tylko jeszcze w tych złotych czasach na samym 517 były rano 42 brygady, licząc wtyczki. A 37 to jeździło przez wiele lat.
ŁK

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 09 mar 2024, 13:30

Nie no pewnie, jeździć w kółko przez cały dzień opóźniony, a kierowca bez przerw
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 09 mar 2024, 13:31

ZielonyJamnik pisze:Nie no pewnie, jeździć w kółko przez cały dzień opóźniony, a kierowca bez przerw
Można zapewne wybrać coś między pełną pętlą a jedzeniem w kółko.
ŁK

Walas

Post autor: Walas » 09 mar 2024, 13:33

Łukasz pisze:
09 mar 2024, 13:24
ZielonyJamnik pisze:

Akurat cała pętla autobusów to nie jakiś fantastyczny pomysł. Tylko jeszcze w tych złotych czasach na samym 517 były rano 42 brygady, licząc wtyczki. A 37 to jeździło przez wiele lat.
Ok tak pamiętne czasy tej linii co 3-4min. autobus w szczycie .
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Jurand

Post autor: Jurand » 09 mar 2024, 13:40

Walas pisze:
09 mar 2024, 13:33
Łukasz pisze:
09 mar 2024, 13:24

Ok tak pamiętne czasy tej linii co 3-4min. autobus w szczycie .
Tyle że wówczas na Targówek owe 517 z 42 czy 37 brygadami jezdziło

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 09 mar 2024, 13:52

pawcio pisze:
09 mar 2024, 13:06
piorunus pisze:
09 mar 2024, 7:42

I nie załatają. Jak nic wychodzi na to, że będzie redukcja pracy eksploatacyjnej na autobusach. I w sumie ma ZTM na to wygodne podkładki. Przecież na szybko licząc:
* ścięcie knypków Moba > minus 1,8 - 1,9 mln wzkm rocznie
* wypada Michałek > minus 1 - 1,2 mln wzkm rocznie
* nie odnawiamy solo Relo > minus 3,6 - 4 mln wzkm rocznie

Licząc już po dolnych widełkach wychodzi redukcja o ok. 6 mln wzkm rocznie.
A jak będzie w MZA? Bez tego wniosku z bilansu są o kant d4 potłuc.
Jeśli chodzi o ITS to MZA w sumie przejmie wozy i śladową ilość brygad. Pragnę przypomnieć, że ITS w kontrakcie ma 25 brygad, a obecnie obsługuje chyba 10. Także 15 brygad już jest w MZA. Dla mnie to ZTM trochę skopał sprawę, bo wiedząc że w danym roku kończą się kontrakty, a będą otwierane nowe trasy to mógł by wnioskować o większy budżet, bo obecnie kasa po ajentach częściowo przejdzie pewnie na linię tramwajowe na nowych trasach. No nic, mleko się rozlało. Obecnie, zastanawia mnie jak MZA sobie poradzi z przejmowaniem części zadań po ajentach, bo o ile ludzi zawsze "jakoś się ogarnie" o tyle miejsca na zajezdniach nie bardzo. Ktoś tu wspomniał, że jest przygotowywany plac na Włościańskiej. Nawet jeśli tam miały by stać nowe wozy to i tak warsztat musi czasem coś przy nich robić i nie ważne czy byłby to serwis zewnętrzny (tak jak było z 52xx) czy byliby to pracownicy MZA to powierzchnia warsztatowa jest potrzebna.

Awatar użytkownika
karmat
Kontakt:

Post autor: karmat » 09 mar 2024, 16:17

Łukasz pisze:
09 mar 2024, 12:22
Jurand pisze: No tak, Łukaszek wszystkich odsyła do psychiatry :-k , domniemywam że do swojego, ale widząc to co Łukaszek wypisuje , to wnioskuje że raczej to kiepski specjalista (-(

To raczej Trzaskoentuzjazm trzeba leczyć :D

ODPOWIEDZ