Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2024
Moderator: Wiliam
To będzie tylko weekend? Patrzyłem na poniedziałek i w rozkładzie 20 jedzie do T1, więc myślałem że cały tydzień.
Kilka weekendów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Szczerze? W szczycie popołudniowym nie mogłem zamknąć drzwi w stozłomce, 11 kierunek Nowe Bemowo. Wiadomym jest, że pojemność stopiątek jest praktycznie nieograniczona.
miłośnik 13N
W ubiegłym tygodniu 10 i 11 kursowały w tandemie lub odstępach dosłownie 2-3 minutowych. To dlatego tyle ludzi jechało?Stary Pingwin pisze: ↑14 mar 2024, 13:03Szczerze? W szczycie popołudniowym nie mogłem zamknąć drzwi w stozłomce, 11 kierunek Nowe Bemowo. Wiadomym jest, że pojemność stopiątek jest praktycznie nieograniczona.
-
To były godziny szczytu, na odcinku Rondo ONZ-PKP Kasprzaka. Teoretycznie na tym odcinku powinny być odstępy 4 minut między 10 i 11, w praktyce jest różnie. W kursie powrotnym Rondo Czterdziestolatka pokonałem w czwartym cyklu, taki zator. 46 składów/godzinę w szczycie, w kierunku południowym. Damy radę?
miłośnik 13N
Po dzisiejszym przewróceniu na Hynka wszystkie tramwaje z Okęcia były kierowane na Banacha. Dyżurny ZTM chyba nie ogarnął, że wpychanie takiej ilości tramwajów na Banacha, gdzie sygnalizacja wpuszcza po 1 wozie na ~2 minuty, skończy się katastrofą. Kolejka do wjazdu na pętlę była na ~10-15 minut. Z wyjazdem jest trochę lepiej, bo przy ogarniętych motorowych wyjadą dwa wozy, ale przy wyjeździe też robił się spory korek.
Co dokładnie, czyli na jakim odcinku, będzie robione na Bródnie do wakacji (lub dłużej)?
Przede wszystkim torowisko na Odrowąża, które oprócz fragmentów przy przystankach nie było remontowane w 2015 roku.
Zastanawiam się jednak co stało za decyzją, żeby zamykać dopiero w poniedziałek, a nie jak to zwykle bywało – już w weekend.
Może... organizacja ruchu dla nieszczęsnego przystanku zastępczego RŻ 58? Już raz z tym były problemy...
BTW - czemu na www linia 3 nie kończy na Żabie 58 tylko ten przystanek oznaczono jako wariant i wylistowano trasę do Ratuszowej-ZOO (dla dalszych przystanków nie ma odjazdów)
BTW - pokazano przystanki 88 i 89 - ki czort?
BTW - czemu na www linia 3 nie kończy na Żabie 58 tylko ten przystanek oznaczono jako wariant i wylistowano trasę do Ratuszowej-ZOO (dla dalszych przystanków nie ma odjazdów)
BTW - pokazano przystanki 88 i 89 - ki czort?
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Ad. 1. Odjazdy do Ratuszowej-ZOO są, ale tylko w niedzielę i tylko w godzinach 5-7. Z kolei to, że wariant ten wyświetla się jako pierwszy, może wynikać z tego, że alfabetycznie kierunek jazdy jest pierwszy lub ze względu na prostotę wyglądu.
Ad. 2. Przystanki 8x używane są do odróżnienia kierunków jazdy — w tym przypadku — dla wysiadających od dla wsiadających/przelotowego (choć fakt faktem w kierunku Gocławka tego 89 mogłoby nie być).
Przystanki 8x to przystanki wirtualne zlokalizowane teoretycznie 100 metrów przed przystankiem właściwym. Ich celem jest to, żeby na przystanek właściwy wagon już wjeżdżał z informacją odpowiednią dla kolejnego kursu.AdamKlocusky pisze: ↑05 kwie 2024, 15:16Ad. 2. Przystanki 8x używane są do odróżnienia kierunków jazdy — w tym przypadku — dla wysiadających od dla wsiadających/przelotowego (choć fakt faktem w kierunku Gocławka tego 89 mogłoby nie być).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
-
Tak btw. na linie łączone mogą wyjeżdżać tylko tramwaje z działającym elektronicznym SIPem? Ktoś to weryfikuje? - mam na myśli głównie Jazzy.
Wiem że łączenia już bywały nieraz. Nie muszę być na bieżąco ze wszystkim. Zresztą wtedy jeszcze nie zaczęły się wymiany w Jazzach.
Wiem że łączenia już bywały nieraz. Nie muszę być na bieżąco ze wszystkim. Zresztą wtedy jeszcze nie zaczęły się wymiany w Jazzach.