Właśnie wg takiegovernalisadonis pisze:Czy ktoś z was wie wg jakiego klucza są sprzedawane bilety w 2 klasie?
Czasem jest tak, że 2-3 wagony są pełne, a inne totalnie puste.

Moderator: JacekM
Właśnie wg takiegovernalisadonis pisze:Czy ktoś z was wie wg jakiego klucza są sprzedawane bilety w 2 klasie?
Czasem jest tak, że 2-3 wagony są pełne, a inne totalnie puste.
Jak sprawdzisz na schemacie, że wagon jest pusty, to mała szansa, że będziesz musiał cokolwiek zmieniać.vernalisadonis pisze:Tak, ale ja wolę mieć swoje własne miejsce. Nie lubię co chwilę zmieniać wagonów
Kolejność sprzedaży jest chyba zawsze taka sama w danej grupie zestawień (pendolina, flirty, darty, składy zestawione w podobny sposób). Zresztą w wagonach przedziały też, 5-9, 1-4 (w 1kl 5 jest zablokowana dla posłów), często przedziały 6-9 mają po 4-5 osób, a 1-4 zero.vernalisadonis pisze:Faktycznie, przecież chwalą się, że gdzieś tam są te schematy z miejscami do siedzenia. Poparze sobie w wolnej chwili schematy.
Ja przeważnie też kupuję bilety na miesiąc przed, bo niektóre wyjazdy mam od dawna zaplanowane.
Kupić może, bo musi tylko zadeklarować. Ale raczej to byli ludzie bez wskazania miejsca, którzy sobie tam usiedli.vernalisadonis pisze:Jadę sobie IC "Mieszko" i w wagonie nr 13 jest taki przedział dla osób niepełnosprawnych.
"Rzuciłem okiem" i widziałem tam osoby które niepełnosprawne to raczej nie były.
Czy taka osoba może sobie kupić bezproblemu bilety przez internet czy w kasie i blokować miejsce tym którzy faktycznie je potrzebują?
Miejsca te dostępne są, wyłącznie dla tych osób najpóźniej na 24 godziny przed odjazdem pociągu. Po tym terminie miejsca są udostępniane do ogólnej sprzedaży i mogą je rezerwować również inni Podróżni.
Te są dla osób z niepełnosprawnościami, ale jak zrozumiałem, chodziło o osoby na wózkach.Paweł D. pisze:Miejsca te dostępne są, wyłącznie dla tych osób najpóźniej na 24 godziny przed odjazdem pociągu. Po tym terminie miejsca są udostępniane do ogólnej sprzedaży i mogą je rezerwować również inni Podróżni.