Okolicznościowe linie specjalne

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 26 sie 2024, 16:16

pawcio pisze:
26 sie 2024, 13:26
person pisze:
26 sie 2024, 13:13
...aaaalbo nie ma obligo, by taki transport z definicji zorganizować na zasadach organizatora transportu, a nie organizatora wydarzenia (który mówi, że zamówił 12 autobusów i yolo)
To byłoby klasyczne prywatyzowanie zysków z uspołecznianiem kosztów.
Nie zostaje nic innego jak odgrodzić murem Galerię Młociny dopóki nie zapłacą za kursy metra w godzinach pracy sklepów.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2024, 7:36

BrdzJkb pisze:
26 sie 2024, 16:16
Nie zostaje nic innego jak odgrodzić murem Galerię Młociny dopóki nie zapłacą za kursy metra w godzinach pracy sklepów.
Ktoś tej galerii wydał warunki zabudowy i ktoś się zgodził na składowanie do dziś na terenie miasta góry ziemi wybranej podczas budowy (która po każdym deszczu zalewa błotem teren zajezdni R-4 "Żoliborz".
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

fraktal

Post autor: fraktal » 27 sie 2024, 8:31

person pisze:
26 sie 2024, 12:24
Hihi
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... B.2-L.1.zw

Podobno w sobotnią noc "transport odbywał się sprawniej".
Swoją drogą byłem zaskoczony jak dużo osób dojeżdżało na miejsce tramwajami (w sobotę). Szkoda, że nie było ich więcej, bo obowiązywał zwykły sobotni RJ...

Najgorsze, że w tej sytuacji to organizator imprezy zamawia (i płaci za) rozwóz, a bęcki zbiera miasto...
A dlaczego po koncertach na Stadionie Narodowym są podstawiane dodatkowe tramwaje,a tu dodatkowych tramwajów nie było? Do Metra Młociny albo Metra Bemowo? Po prostu ktoś nie doszacował liczby uczestników imprezy.

Tak samo zresztą jak podstawianie solówek (wozów 12-metrowych) na kursy setki "Za metro", które wciąż się zdarza. Ale przecież WTP rządzą sami specjaliści.

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 27 sie 2024, 8:55

MisiekK pisze:
27 sie 2024, 7:36
Ktoś tej galerii wydał warunki zabudowy i ktoś się zgodził na składowanie do dziś na terenie miasta góry ziemi wybranej podczas budowy (która po każdym deszczu zalewa błotem teren zajezdni R-4 "Żoliborz".
To nie jest dobry kierunek. Tak można iść praktycznie z każdym elementem miasta.

System mamy taki, że pobieramy podatki, a następnie z nich pokrywamy koszty usług publicznych. I tak powinno być też w tym przypadku. Jest potrzeba - zostaje ona zaspokoja.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 27 sie 2024, 10:41

fraktal pisze:
27 sie 2024, 8:31
person pisze:
Hihi

Swoją drogą byłem zaskoczony jak dużo osób dojeżdżało na miejsce tramwajami (w sobotę). Szkoda, że nie było ich więcej, bo obowiązywał zwykły sobotni RJ...

Najgorsze, że w tej sytuacji to organizator imprezy zamawia (i płaci za) rozwóz, a bęcki zbiera miasto...
A dlaczego po koncertach na Stadionie Narodowym są podstawiane dodatkowe tramwaje,a tu dodatkowych tramwajów nie było? Do Metra Młociny albo Metra Bemowo? Po prostu ktoś nie doszacował liczby uczestników imprezy.

Tak samo zresztą jak podstawianie solówek (wozów 12-metrowych) na kursy setki "Za metro", które wciąż się zdarza. Ale przecież WTP rządzą sami specjaliści.
Nie, po prostu organizator koncertu zapłacił za 12 wozów i to nawet nie za darmo (SBM Festival płaciło za darmowe przewozy identycznej ilości wozów) to tyle dostało. Nikt nie będzie dawał więcej wozów za darmo.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 sie 2024, 13:55

BrdzJkb pisze:
27 sie 2024, 8:55
To nie jest dobry kierunek. Tak można iść praktycznie z każdym elementem miasta.
Do jest odpowiedź na bajdurzenie o grodzeniu płotami.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 27 sie 2024, 20:19

Ja to mam wrażenie że po koncertach na Stadionie to właśnie się nie uruchamia komunikacji, tylko zamyka wszystko w promieniu 1,5 km.
Obrazek

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 sie 2024, 20:21

Wiliam pisze:Ja to mam wrażenie że po koncertach na Stadionie to właśnie się nie uruchamia komunikacji, tylko zamyka wszystko w promieniu 1,5 km.
To może i na Bemowie tak trzeba robić ;p
ŁK

ashir

Post autor: ashir » 27 sie 2024, 21:47

fraktal pisze:
person pisze:
Hihi

Abstrahując od finansowania to ZTM ma chyba traumę, jeżeli chodzi o obsługę koncertów na Bemowie przy użyciu tramwajów. Czy to nie było po koncercie Madonny?
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2009/08/10 ... munikacja/

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 sie 2024, 9:21

Tak, po Madonnie.

Trauma, która zrodziła się z pójścia na żywioł i nie zarządzanie tłumem na pętli NB (pytanie, czy była szansa na ogarnięcie takiego potoku).
Oczywiście, że rejon lotniska na Bemowie powinien być zamknięty w takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 sie 2024, 9:44

person pisze:
28 sie 2024, 9:21
Trauma, która zrodziła się z pójścia na żywioł i nie zarządzanie tłumem na pętli NB (pytanie, czy była szansa na ogarnięcie takiego potoku).
Była. Wystarczyło mieć więcej odwagi i podejmować szybciej decyzje, zamiast czekać gdy tłum gęstniał.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 29 sie 2024, 22:06

ashir pisze:
27 sie 2024, 21:47
fraktal pisze:

Abstrahując od finansowania to ZTM ma chyba traumę, jeżeli chodzi o obsługę koncertów na Bemowie przy użyciu tramwajów. Czy to nie było po koncercie Madonny?
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2009/08/10 ... munikacja/
A co się stało z tymi tramwajami na tym koncercie?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 30 sie 2024, 10:18

Próba wydostania się z Bemowa przypominała skrzyżowanie komedii z thrillerem. Przystanki autobusowe i tramwajowe były oblężone. Niektórzy z uporem szli do metra, inni szukali zwykłych nocnych, które jednak tym razem miały pozmieniane trasy.

Tłum zbierał się wokół podświetlonych map okolicy. Jak dostać się do centrum, sprawdzali nie tylko przyjezdni, ale też nieznający Bemowa warszawiacy.
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... rytmu.html

Brak zarządzania tłumem spowodował rozrywanie drzwi, uszkodzenia tramwajów, zablokowanie pętli... i generalnie porażkę akcji rozwozowej ;)

ashir

Post autor: ashir » 07 lis 2024, 10:25

W dniu 11 listopada 2024 roku w godzinach 11-18 z częstotliwością 30 minut zostanie uruchomiona bezpłatna okolicznościowa linia W na trasie: Sielce - Miasteczko Wilanów obsługiwana zabytkowymi wagonami typu Lw, N i 4N. :-)
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2024/11/07 ... -wilanowa/

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 lis 2024, 11:36

Ktoś zna rozkład jazdy dzisiejszego tramwaju z poznańskimi rogalami?

ODPOWIEDZ