Po coś tą pętlę remontują. Przecież nie po to, żeby stała pusta.
Pętle autobusowe i tramwajowe
Moderator: Wiliam
Też to pamiętamZielonyJamnik pisze: ↑21 sty 2025, 7:53
Pamiętam jak dziś, że rok temu pani z R-4 na BHP, wyśmiewała mnie, że jestem antyfirmowy i że nie wierzę w firmę, że w rok sobie poradzi z budową socjali. Ciekawe czy na następnym BHP mnie przeprosi tak samo chętnie![]()
Pani jeszcze dodała,proszę w nas wierzyć,damy radę. I co
Chyba nie przeprosi ale ściemni,że nie pamięta
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Budowa nie budowa, wynajmy też są.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ostatnio jedna lokalizacja do wynajmu zostają zdyskwalifikowana, bo ludzie od bhp stwierdzili że w toalecie nie da się zainstalować pisuaru. Pomijam fakt, że rozporządzenie pozwala podpisać umowę na udostępnienie zaplecze socjalnego, ale nie zdejmuje w takich sytuacjach wymogu ograniczenia dostępu osób trzecich.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Tak, chodziło mi o samoobsługowy punkt socjalny, taki jak na Ostroroga, tu by pasował, tym bardziej że na drugim krańcu 127 przecież też ekspedycji brak. W ogóle to gdziekolwiek indziej coś takiego jest, czy Ostroroga to jedyna lokalizacja na razie ? Z tego co widzę, to cały czas były tylko remonty już istniejących ekspedycji ale chyba nigdzie nic nowego nie powstało póki co ?
- ZielonyJamnik
Nigdzie nic nie powstało gdzie była pętla dotychczas. Wrocławskim kierowcom możemy jedynie zazdrościć. Tam zainwestowano w minikontereny na pętlach gdzie jest 1-2 linie i to działa. Dla ZTM kierowca niech robi w toi-toi na mroziemb112 pisze: ↑14 lut 2025, 20:17Tak, chodziło mi o samoobsługowy punkt socjalny, taki jak na Ostroroga, tu by pasował, tym bardziej że na drugim krańcu 127 przecież też ekspedycji brak. W ogóle to gdziekolwiek indziej coś takiego jest, czy Ostroroga to jedyna lokalizacja na razie ? Z tego co widzę, to cały czas były tylko remonty już istniejących ekspedycji ale chyba nigdzie nic nowego nie powstało póki co ?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 

ZTM Warszawa formalnie nie jest stroną rozporządzenia BHP.ZielonyJamnik pisze: ↑14 lut 2025, 21:18Nigdzie nic nie powstało gdzie była pętla dotychczas. Wrocławskim kierowcom możemy jedynie zazdrościć. Tam zainwestowano w minikontereny na pętlach gdzie jest 1-2 linie i to działa. Dla ZTM kierowca niech robi w toi-toi na mroziemb112 pisze: ↑14 lut 2025, 20:17Tak, chodziło mi o samoobsługowy punkt socjalny, taki jak na Ostroroga, tu by pasował, tym bardziej że na drugim krańcu 127 przecież też ekspedycji brak. W ogóle to gdziekolwiek indziej coś takiego jest, czy Ostroroga to jedyna lokalizacja na razie ? Z tego co widzę, to cały czas były tylko remonty już istniejących ekspedycji ale chyba nigdzie nic nowego nie powstało póki co ?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- ZielonyJamnik
No tak, ale to nie ZTM miał zająć się budową?

Tak nakazuje logika, ale rozporządzenie jest aktem wykonawczym Kodeksu Pracy, a nie ustawy o PTZ.
Powołano nawet grupę/zespół roboczy...
(tak, pewien poprzedni dyrektor ZTM mawiał, że "jeśli chcesz żeby nic z tematu nie wyszło, to powołaj zespół roboczy")
I we Wrocławiu, i w Łodzi potrafią robić zaplecza. Warszawa biedniejsza, więc słabiej sobie z tym radzi. Proste.
-
- Kontakt:
Może to dzięki temu, że tam nie ma tego pato podziału na autobusy oraz tramwaje, a także pozycja komunalnego operatora w całej układance jest dużo silniejsza
Nie ma podziału, ale MPK Łódź samo w sobie jest patologią (pozdrawiamy związki cisnące na jak najwolniejszą jazdę i jak najdłuższe postoje na pętlach), więc... no nie wiem.
-
Jakiś czas temu przez moje ręce przeszło całkiem pokaźnej długości pismo ZTM, w którym mówili, że pracują nad rozwiązaniem problemu socjalu. Zaplanowali 13 nowych lokalizacji, ale wskazali problemy. Każde pomieszczenie, chociaż jest zamknięte i dostęp mają tylko wybrane osoby, musi spełniać wymogi dla osób niepełnosprawnych. Budowa nawet małej budki wymaga uzyskania wielu pozwoleń i przyłączy. Dodatkowo ciężko w okolicach pętli o takie miejsce, a jeszcze w wielu miejscach obowiązuje MPZP, który nie pozwala na lokalizowanie nowych budynków. Dodatkowo nie wiadomo co zrobić z zapleczem socjalnym dla linii peryferyjnych.
Wbrew pozorom nie jest tak, że nic nie robią.
Wbrew pozorom nie jest tak, że nic nie robią.
- ZielonyJamnik
Powtórzę. To dlaczego w innych dużych miastach się udaje?
Serio, zrobić kopiuj wklej wytycznych z ministerstwa i można składać zamówienie (przetarg) na kontenery. Nikt tu nie oczekuje luksusów tylko godnie się załatwić i zjeść. A co do pozwoleń to zawalili 3 lata, gdyby się od razu za to wzięli już dawno pozwolenia byłyby na biurku. A jeśli nie potrafią ich zdobyć, to zrobić przetarg dla firmy zewnętrznej na uzyskanie pozwoleń.
Serio, zrobić kopiuj wklej wytycznych z ministerstwa i można składać zamówienie (przetarg) na kontenery. Nikt tu nie oczekuje luksusów tylko godnie się załatwić i zjeść. A co do pozwoleń to zawalili 3 lata, gdyby się od razu za to wzięli już dawno pozwolenia byłyby na biurku. A jeśli nie potrafią ich zdobyć, to zrobić przetarg dla firmy zewnętrznej na uzyskanie pozwoleń.