Pętle autobusowe i tramwajowe

Moderator: Wiliam

Georg

Post autor: Georg » 13 lut 2025, 14:49

Glonojad pisze:
13 lut 2025, 13:50
Niebezpieczne jest takie przedłużenie, jeszcze się komuś spodoba :P
Po coś tą pętlę remontują. Przecież nie po to, żeby stała pusta.

Rutin

Post autor: Rutin » 13 lut 2025, 20:41

ZielonyJamnik pisze:
21 sty 2025, 7:53

Pamiętam jak dziś, że rok temu pani z R-4 na BHP, wyśmiewała mnie, że jestem antyfirmowy i że nie wierzę w firmę, że w rok sobie poradzi z budową socjali. Ciekawe czy na następnym BHP mnie przeprosi tak samo chętnie :wink:
Też to pamiętam😁
Pani jeszcze dodała,proszę w nas wierzyć,damy radę. I co😁
Chyba nie przeprosi ale ściemni,że nie pamięta😋

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lut 2025, 11:23

Budowa nie budowa, wynajmy też są.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 lut 2025, 16:25

Ostatnio jedna lokalizacja do wynajmu zostają zdyskwalifikowana, bo ludzie od bhp stwierdzili że w toalecie nie da się zainstalować pisuaru. Pomijam fakt, że rozporządzenie pozwala podpisać umowę na udostępnienie zaplecze socjalnego, ale nie zdejmuje w takich sytuacjach wymogu ograniczenia dostępu osób trzecich.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mb112

Post autor: mb112 » 14 lut 2025, 20:17

Tak, chodziło mi o samoobsługowy punkt socjalny, taki jak na Ostroroga, tu by pasował, tym bardziej że na drugim krańcu 127 przecież też ekspedycji brak. W ogóle to gdziekolwiek indziej coś takiego jest, czy Ostroroga to jedyna lokalizacja na razie ? Z tego co widzę, to cały czas były tylko remonty już istniejących ekspedycji ale chyba nigdzie nic nowego nie powstało póki co ?

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 14 lut 2025, 21:18

mb112 pisze:
14 lut 2025, 20:17
Tak, chodziło mi o samoobsługowy punkt socjalny, taki jak na Ostroroga, tu by pasował, tym bardziej że na drugim krańcu 127 przecież też ekspedycji brak. W ogóle to gdziekolwiek indziej coś takiego jest, czy Ostroroga to jedyna lokalizacja na razie ? Z tego co widzę, to cały czas były tylko remonty już istniejących ekspedycji ale chyba nigdzie nic nowego nie powstało póki co ?
Nigdzie nic nie powstało gdzie była pętla dotychczas. Wrocławskim kierowcom możemy jedynie zazdrościć. Tam zainwestowano w minikontereny na pętlach gdzie jest 1-2 linie i to działa. Dla ZTM kierowca niech robi w toi-toi na mrozie
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 lut 2025, 21:51

Podobno tyle kiosków zlikwidowali.
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 lut 2025, 22:27

ZielonyJamnik pisze:
14 lut 2025, 21:18
mb112 pisze:
14 lut 2025, 20:17
Nigdzie nic nie powstało gdzie była pętla dotychczas. Wrocławskim kierowcom możemy jedynie zazdrościć. Tam zainwestowano w minikontereny na pętlach gdzie jest 1-2 linie i to działa. Dla ZTM kierowca niech robi w toi-toi na mrozie
ZTM Warszawa formalnie nie jest stroną rozporządzenia BHP.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 15 lut 2025, 6:52

No tak, ale to nie ZTM miał zająć się budową?

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » 15 lut 2025, 8:49

Tak nakazuje logika, ale rozporządzenie jest aktem wykonawczym Kodeksu Pracy, a nie ustawy o PTZ.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lut 2025, 14:39

ZielonyJamnik pisze:
15 lut 2025, 6:52
No tak, ale to nie ZTM miał zająć się budową?
Powołano nawet grupę/zespół roboczy...
(tak, pewien poprzedni dyrektor ZTM mawiał, że "jeśli chcesz żeby nic z tematu nie wyszło, to powołaj zespół roboczy")

I we Wrocławiu, i w Łodzi potrafią robić zaplecza. Warszawa biedniejsza, więc słabiej sobie z tym radzi. Proste.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 15 lut 2025, 15:04

Może to dzięki temu, że tam nie ma tego pato podziału na autobusy oraz tramwaje, a także pozycja komunalnego operatora w całej układance jest dużo silniejsza

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lut 2025, 15:12

Nie ma podziału, ale MPK Łódź samo w sobie jest patologią (pozdrawiamy związki cisnące na jak najwolniejszą jazdę i jak najdłuższe postoje na pętlach), więc... no nie wiem.

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » 15 lut 2025, 17:29

Jakiś czas temu przez moje ręce przeszło całkiem pokaźnej długości pismo ZTM, w którym mówili, że pracują nad rozwiązaniem problemu socjalu. Zaplanowali 13 nowych lokalizacji, ale wskazali problemy. Każde pomieszczenie, chociaż jest zamknięte i dostęp mają tylko wybrane osoby, musi spełniać wymogi dla osób niepełnosprawnych. Budowa nawet małej budki wymaga uzyskania wielu pozwoleń i przyłączy. Dodatkowo ciężko w okolicach pętli o takie miejsce, a jeszcze w wielu miejscach obowiązuje MPZP, który nie pozwala na lokalizowanie nowych budynków. Dodatkowo nie wiadomo co zrobić z zapleczem socjalnym dla linii peryferyjnych.

Wbrew pozorom nie jest tak, że nic nie robią.

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » 15 lut 2025, 17:58

Powtórzę. To dlaczego w innych dużych miastach się udaje?

Serio, zrobić kopiuj wklej wytycznych z ministerstwa i można składać zamówienie (przetarg) na kontenery. Nikt tu nie oczekuje luksusów tylko godnie się załatwić i zjeść. A co do pozwoleń to zawalili 3 lata, gdyby się od razu za to wzięli już dawno pozwolenia byłyby na biurku. A jeśli nie potrafią ich zdobyć, to zrobić przetarg dla firmy zewnętrznej na uzyskanie pozwoleń.

ODPOWIEDZ