Noc Muzeów 2025
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Najlepiej w ogóle niech wezmą wszystkie zabytki i zrobią im "publiczną egzekucję" ku uciesze gawiedzi.
-
Powodzenia w pokonywaniu Wisły promem napędzanym fotowoltaiką.ashir pisze: ↑04 maja 2025, 23:20Wszystko fajnie, tylko dlaczego SCT nie dotyczy promów kursujących na liniach WLT? Jest 2025 rok i dalej pływają stare, głośne, nieekologiczne jednostki i jakoś nikomu to nie przeszkadza! Czy wdychanie spalin w czasie rejsu przez Wisłę jest takie fajne? W Bydgoszczy od 20 lat pływają Słonecznik I i Słonecznik II, które są napędzane bateriami słonecznymi. Nie tylko ekologicznie, ale też i zdecydowanie ciszej.
Trzeba kupić Ikarusa trolejbus z Budapesztu i dołożyć mu baterie 

I to ma być usprawiedliwienie, żeby dalej korzystać z tych starych, głośnych, nieekologicznych jednostek? Prom Dudek pływający z Młocin na Nowodwory w ramach budżetu obywatelskiego udowodnił, że po Wiśle może pływać nowy katamaran, dużo cichszy, z wygodniejszym wejściem dla osób z rowerami i wózkami, jak również z pewnością z dużo mniejszą emisją spalin. W ogóle z jakiego roku są te promy Słomka, Pliszka i Wilga i jaką spełniają normę emisji spalin?gfedorynski pisze: ↑05 maja 2025, 8:58Powodzenia w pokonywaniu Wisły promem napędzanym fotowoltaiką.ashir pisze: ↑04 maja 2025, 23:20Wszystko fajnie, tylko dlaczego SCT nie dotyczy promów kursujących na liniach WLT? Jest 2025 rok i dalej pływają stare, głośne, nieekologiczne jednostki i jakoś nikomu to nie przeszkadza! Czy wdychanie spalin w czasie rejsu przez Wisłę jest takie fajne? W Bydgoszczy od 20 lat pływają Słonecznik I i Słonecznik II, które są napędzane bateriami słonecznymi. Nie tylko ekologicznie, ale też i zdecydowanie ciszej.

Skoro autobusy i tramwaje na liniach turystycznych mają być zabytkowe/historyczne, to czemu promy nie mogą?
No te autobusy coraz mniej są historyczne, a tym bardziej zabytkowe.
Ludzie kochani, jeszcze w niedzielę widziałem starego Ogórka śmigającego po centrum. Cały czas jeżdżą.
To po prostu Najbogatsza Metropolia Europy Środkowo-Wschodniej z amerykańskim skyline'm, daje mniej kasy na zabytki niż w koszmarnie biednych latach 90. Albo daje tyle samo nominalnie xD
To po prostu Najbogatsza Metropolia Europy Środkowo-Wschodniej z amerykańskim skyline'm, daje mniej kasy na zabytki niż w koszmarnie biednych latach 90. Albo daje tyle samo nominalnie xD
Ale te ogórki jeżdżą komercyjnie, podobnie jak piętrusy. 

Własność prywatnej firmy organizującej komercyjne wycieczki.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Odnoszę wrażenie, że argument z prywatnymi ogórkami był na to że można wjechać starym (zabytkowym) autobusem do centrum Warszawy. Legalnie, albo przynajmniej na tyle legalnie żeby dało się na tym robić biznes.
No bo nie ma żadnego prawnego zakazu dla pojazdów zabytkowych. 

Za to stare piętrowe MANy z City Tour mają (jeszcze) białe blachy. Co prawda są zarejestrowane na terenie miasta, ale już swoje lata mają.
Czyli podchodzą pod inny wyjątek - zakaz nie dotyczy mieszkańców w okresie przejściowym (do 2028 chyba)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Z ciekawostek, linia C będzie odbywać postój techniczny na przystanku PL.GRZYBOWSKI 01.