Aplikacje oparte o dane udostępnione przez m.st. Warszawa

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Szarpak

Post autor: Szarpak » 05 kwie 2025, 7:50

Walas pisze:
05 kwie 2025, 6:38
Szarpak pisze:
04 kwie 2025, 20:19
Na czynaczas cały czas 1118 wyskakuje przy Kolejowej na linii 117... eh, te aplikacje?
Gościu, ogarnij się i nie spamuj bo zaczynasz mnie denerwować i irytować.
A co cię tak denerwuje konkretnie?
Piszę wpis, który jest faktem, i już słyszę ogarnij się... (-(
Ale ok, jak chcesz...
Sprawdź twój autobus :-D
https://czynaczas.pl/warsaw/

reserved

Post autor: reserved » 06 kwie 2025, 10:42

Moim zdaniem Walas widzi konkurencję dla siebie w przyszłości, młodziaka który może go wygryźć. Dlatego się tak denerwuje.

pawel_marek

Post autor: pawel_marek » 05 maja 2025, 11:44

Siemka, postanowiłem ostatnio pobawić się danymi które trzymam w systemie buslive i wystawić raporty o średniej prędkości. Na początku parę miast, parę trybów pracy - może macie jakieś uwagi, coś byście tutaj dodali? :)

Docelowo zamierzam wciągnąć do tego systemu dane z ostatnich paru lat, ale zanim odpalę liczenie tyle danych wstecz to pytam o feedback.

https://buslive.pl/reports/

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2025, 11:55

Dla mnie się podoba bardzo, choć chętnie bym zobaczył dane z jakiegoś bardziej reprezentatywnego tygodnia niż majówkowy - ale to rzecz jasna nie wada samego narzędzia.

Osobiście dodałbym więcej grupowań linii (nie tylko wszystkie lub jedna wybrana, ale chociażby możliwość wyciągnięcia odrębnie tramwajów i autobusów, a w wersji maksimum po prostu odklikania przez użytkownika dowolnej liczby linii do analizy) i kryteriów geograficznych (może wybór dzielnicami/gminami, lub promień od wskazanego punktu?).

Poza tym czasami widzę, że liniom nocnym zdarzają się jakieś losowe wartości w porach dziennych (np. N03 2 maja o 14), analogicznie dziennym w porach nocnych - to pewnie szumy w danych wejściowych, ale gdyby udało się to jakoś odfiltrować (na przykład wycinając wszystkie dane, jeśli linia nie ma w danym momencie zaplanowanego żadnego rozkładowego kursu?), to pewnie byłoby czytelniej i wiarygodniej.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

pawel_marek

Post autor: pawel_marek » 05 maja 2025, 13:43

Te dane po to, żeby docelowo były dostępne z paru lat wstecz muszą być wstępnie przeliczone dla iluś tam wariantów / kombinacji parametrów, bo tego są terabajty :) Nie da rady wskazać dowolnym punktów i odległości, nie w wybranym rozwiązaniu.

Tzn da się to zrobić, owszem, ale taką moc obliczeniową trudno zasponsorować :)

Może jakoś inaczej to rowziążę, np. w jakimś przybliżeniu można by to było zrobić - dajmy na to policzyć dane dla siatki kwadratów 1km x 1km i potem z tego wyliczać już na poczekaniu wyniki.

Dzięki za sugestie co do szumów, pomyślę też jeszcze nad nimi, chociaż na razie widzę problemy, np. jak odfiltrować dane rozkładami, skoro chcę wstecznie przetworzyć parę lat - rozkład mam z dzisiaj :-/

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 maja 2025, 14:02

Nocne w jakimś tam zgrubnym przedziale +/- 6:30 - 21:30 pewnie można na oślep ciąć, z dziennymi pewnie faktycznie gorzej, bo realna przerwa w kursowaniu od najpóźniejszego zjazdu do najwcześniejszego wyjazdu to pewnie ze dwie godziny ma maksymalnie.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 07 maja 2025, 20:15

A tramwajom co się znów stało, że GPS nie działa trzeci dzień?
ŁK

DomeQ

Post autor: DomeQ » 07 maja 2025, 22:28

Na https://zbiorkom.live nowości:
- Anomalie taborowe dla Warszawy: https://api.zbiorkom.live/warsaw/vehicles/getAnomalies opiera się na rozkładach branych bezpośrednio od ZTMu.
- Co wyjechało?: https://zbiorkom.live/warsaw/executions ... 2025-05-07 dokładne informacje co wyjechało oraz o której pojawiło się na 1. i ostatnim przystanku.

Trwają pracę nad multi modalnym planerem podróży, który integruje miejski zbiorkom, pociągi i rowery nextbike (do 20 min c:)

kajo

Post autor: kajo » 08 maja 2025, 8:41

A kiedy plan na powrót śledzenia GPA??
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

DomeQ

Post autor: DomeQ » 08 maja 2025, 9:31

Też chcę wiedzieć!

"W związku z przebudową systemu, pracami serwisowymi i dalszym rozwojem programu dyspozytorskiego, okresowo (do odwołania) musimy zawiesić przesyłanie danych GTFS RL do zewnętrznych aplikacji.
Mamy nadzieję na dalszą współpracę w prezentacji danych po zakończeniu prac i testów nowego systemu."

Nieoficjalnie – serwis KiedyPrzyjedzie.pl po prostu zmienił nam dane logowania do API. Co ciekawe, Google Maps nadal otrzymuje dane GPS – korzysta z tego samego API co my – więc napisałem z pytaniem:

"Zauważyłem jednak, że dane GTFS-RT dla Państwa autobusów nadal wydają się być aktywnie przesyłane i dostępne w aplikacji Google Maps. [...] Czy w okresie przejściowym, do czasu zakończenia Państwa prac nad głównym systemem, istniałaby możliwość udostępnienia mi dostępu do danych GTFS-RT poprzez ten sam endpoint lub mechanizm, z którego obecnie, jak się wydaje, korzysta Google Maps?"

Odpowiedź:

"Z racji na potrzeby testowania i przebudowy systemu nie będziemy mieć w najbliższym czasie takiej możliwości. [...] Będziemy starali się przy tym zapewnić dane real-time do Google Maps, [...]."

Na marginesie – współpraca z panem Jerzym, z którym się kontaktowałem, była naprawdę bardzo miła i profesjonalna. Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do niego osobiście. Problem niestety leży wyłącznie po stronie polityki KiedyPrzyjedzie.pl, którzy od lat niechętnie dzielą się danymi, a za dostęp do GTFS, który i tak muszą generować, żądają gigantycznych kwot od samorządów i przewoźników. A nawet tak podstawowa rzecz jak dostęp do numerów taborowych... to temat „do rozważenia w przyszłości”.
Discord_Cy2tS5rGdb.png

pawel_marek

Post autor: pawel_marek » 11 maja 2025, 22:01

Do raportów prędkości (https://buslive.pl/reports/) załadowałem dane od początku 2023 roku.

Enjoy :)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 13 maja 2025, 17:59

Żeby 168 dojeżdżało do Wyględowskiej, to trzeba jakieś duże upgrady robić?
ŁK

GaMa

Post autor: GaMa » 13 maja 2025, 19:45

Czy jest lub będzie w przyszłości możliwość wprowadzenia filtrowania pojazdów po zajezdni, do której są przypisane?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 maja 2025, 8:51

Łukasz pisze:Żeby 168 dojeżdżało do Wyględowskiej, to trzeba jakieś duże upgrady robić?
Teraz 77 i Z-1 się pogubiły :/
ŁK

ODPOWIEDZ