Nowy system biletowy

Moderator: JacekM

alojz

Post autor: alojz » 11 maja 2025, 13:39

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 12 maja 2025, 9:54

Ciężko im będzie.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 maja 2025, 20:52

"ZTM zakładał budżet na sfinansowanie zamówienia na poziomie 315 mln zł"
https://www.cashless.pl/16970-nowy-syst ... wa-Mennica

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 maja 2025, 11:06

Można by te 10% dorzucić - to w sumie widełki tzw. gry rynkowej - gdyby nie to, że jest jeden ofert tylko .
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 15 maja 2025, 13:24

Ale co, prawo nie pozwala przy jednym oferencie?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 maja 2025, 14:57

Podstawowe pytanie brzmi, dlaczego ostatecznie tylko jeden podmiot z pierwszego etapu złożył ofertę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 maja 2025, 12:38

gfedorynski pisze:
15 maja 2025, 13:24
Ale co, prawo nie pozwala przy jednym oferencie?
Pozwala, ale rozsądek Zamawiającego powinien przynajmniej zadać sobie pytanie, czy skoro jest tylko jeden z pięciu, to na pewno warto dopłacić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 16 maja 2025, 14:41

Ja nie mówię, że robiłem szczegółową wycenę, ale na pierwszy rzut oka to bym się bał, że za tanio, a nie za drogo.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 maja 2025, 7:37

Nie mój kompletnie kawałek tortu, ale z jedną ofertą trudno powiedzieć.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 maja 2025, 9:14

Jak jest jeden oferent, to znaczy że są jakieś mocno niestandardowe wymagania lub inne zamówienia są potencjalnie bardziej interesujące, a wówczas cena rośnie.
ŁK

Awatar użytkownika
Nieciej

Post autor: Nieciej » 22 maja 2025, 11:35

Monetel forever znaczy się. Jak coś działa, to nie jest głupie, a przechodzenie na system opłat uzależniony od posiadania konta bankowego i karty bankomatowej (kredytowej/debetowej) to jakiś zamach na tych, którzy nie posiadają, nie chcą i nie będą. Gotówka rządzi, w każdym razie w Konstytucji - o kartach płatniczych będących własnością banków nic tam nie ma.
LINIĘ OBSŁUGUJE
ZAKŁAD "PIASECZNO"
R-12

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 maja 2025, 11:43

Nieciej pisze:Monetel forever znaczy się. Jak coś działa, to nie jest głupie, a przechodzenie na system opłat uzależniony od posiadania konta bankowego i karty bankomatowej (kredytowej/debetowej) to jakiś zamach na tych, którzy nie posiadają, nie chcą i nie będą. Gotówka rządzi, w każdym razie w Konstytucji - o kartach płatniczych będących własnością banków nic tam nie ma.
Nie no, proszę, tylko bez takich konfoargumentów.

Konto powinni każdemu obywatelowi zakładać razem z peselem a dowód powinien być kartą płatniczą. Zresztą już takie coś nawet działa do podatków. Oczywiście przyjezdni Palestyńczycy jadący na wycieczkę z Chopina zepsutą S2 na godzinę przed odlotem mogliby mieć problem.
ŁK

Awatar użytkownika
Nieciej

Post autor: Nieciej » 22 maja 2025, 12:17

Łukasz pisze:
22 maja 2025, 11:43
Nie no, proszę, tylko bez takich konfoargumentów.
Bez oszczerstw proszę. Według obecnego prawa nic takiego w naszym kraju nie obowiązuje, a karty płatnicze są prawem, a nie obowiązkiem i wystarczy ZAJĘCIE KOMORNICZE, abyś nie miał prawa do zakupu biletu komunikacji miejskiej, jeśli by on był oparty na karcie płatniczej - bo komornik blokuje dostęp do konta i środków dostępnych na połączonej z tym kontem karcie, a zatem zabiera prawo do podróżowania legalnie komunikacją opartą na takim systemie. Obecnie możesz mieć kwartalny na WKM i nic nikomu do tego - bank nie jest tu do niczego potrzebny - to by było dopiero wykluczenie komunikacyjne... Dziękuję, do widzenia.
LINIĘ OBSŁUGUJE
ZAKŁAD "PIASECZNO"
R-12

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 22 maja 2025, 12:40

Co za demagogia. Całkowita blokada konta następuje wyłącznie w przypadku braku pokrycia zobowiązania. Komornik nie ma prawa pobrać ani grosza więcej.
Z tego co pamiętam, to założeniem systemu była możliwość walidacji wcześniej zakupionych biletów. A więc nabywanie ich w punktach przyjmujących gotówkę.
Kwota wolna od zajęcia:
Na koncie zawsze pozostawiana jest kwota wolna od zajęcia, stanowiąca 75% minimalnego wynagrodzenia brutto, aby zapewnić dłużnikowi środki na podstawowe potrzeby.

KM

Post autor: KM » 22 maja 2025, 12:44

System płatności za bilety oparty na formach bezgotówkowych ma funkcjonować równolegle z biletami papierowymi (których zakupu będzie można dokonać gotówką) i kartami SWKM.

ODPOWIEDZ