Awarie i utrudnienia w metrze

Moderator: JacekM

wincenty

Post autor: wincenty » 04 lip 2025, 14:21

person pisze:
04 lip 2025, 12:10
Podoba mi się, że w wagonach metra są co prawda wyświetlacze, ale nie jest możliwe załadowanie do wyświetlania zaktualizowanych schematów. Racławicka oznaczona jako normalnie funkcjonująca stacja. Brak specjalnego komunikatu na dole/na górze... Dobrze, że chociaż maszyniści głosowo zapowiadają niezatrzymywanie się tam (czasem stojąc na wcześniejszej stacji, a czasem już w ruchu).
XXI wiek.
Chyba pierwszy przypadek, że maszynisci przemwiają...
W ogóle taki informowanie pasażerów w ten sposób przez prowadzonych to u nas w ogóle jakaś abstrakcja, a szkoda... Przydałoby się podczas zatrzyma n, objazdów, innych niespodziewanych wydarzeń w ruchu.
No chyba że jest nim Wesoły Kierowca :P ...
Pamiętam jak jechałem piętrusem w Berlinie to kierowca informował i żartobliwie komentował stanie w korku.
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.

ashir

Post autor: ashir » 04 lip 2025, 14:33

Nie pierwszy raz, a i teraz nie każdy przemawia. Niektórzy korygują ręcznie zapowiedzi...

KM

Post autor: KM » 04 lip 2025, 14:36

wincenty pisze:
04 lip 2025, 14:21
person pisze:
04 lip 2025, 12:10
Podoba mi się, że w wagonach metra są co prawda wyświetlacze, ale nie jest możliwe załadowanie do wyświetlania zaktualizowanych schematów. Racławicka oznaczona jako normalnie funkcjonująca stacja. Brak specjalnego komunikatu na dole/na górze... Dobrze, że chociaż maszyniści głosowo zapowiadają niezatrzymywanie się tam (czasem stojąc na wcześniejszej stacji, a czasem już w ruchu).
XXI wiek.
Chyba pierwszy przypadek, że maszynisci przemwiają...
W ogóle taki informowanie pasażerów w ten sposób przez prowadzonych to u nas w ogóle jakaś abstrakcja, a szkoda... Przydałoby się podczas zatrzyma n, objazdów, innych niespodziewanych wydarzeń w ruchu.
No nie, mam wrażenie, że w naszym metrze dosyć częste jest korzystanie z zapowiadania przez mikrofon. Przynajmniej ja za każdym razem gdy jechałem i coś się działo, dostawałem rzetelną informację z głośników.
A pamiętacie, że jak zamykali Wolską przy przyłączaniu Kasprzaka to motorniczowie 76 mieli obowiązek powiedzenia przez głośniki o przesiadce na zetkę? No i przy kolejnych akcjach już o tym zapomniano:)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 lip 2025, 15:44

esm pisze:
04 lip 2025, 13:59
Wczoraj z paru źródeł (SIP) pasażer mógł się dowiedzieć, że ostatnią stacją na kierunku Młociny będzie Świętokrzyska, pomimo tego, że musiał wysiąść już na Centrum :P
Ba!
We wtorek, po uruchomieniu kursów do Świętokrzyskiej, boczne wyświetlacze informowały, że.... Młociny są krańcem zmienionym! Korale były poprawne (Centrum-Młociny), ale ostatnia stacja na Bielanach miała żółte tło (podlew). WTF?

Myślę, że Prezes L. powinien dostać medal za betonowanie tego bagna. Oraz większy pockm dla spółki. Za mało dostają, za mało...

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 04 lip 2025, 18:08

Daleko posunięty etap "betonowania bagna" nie wziął się z niczego. Przez wiele lat obowiązywała nieformalna zasada, że o metrze można mówić/pisać dobrze albo wcale, a jakikolwiek przejaw krytyki wytykający błędy w działaniu podziemnej kolei wywoływał i wywołuje syndrom oblężonej twierdzy i natychmiastowy kontratak spółki MW i zaprzyjaźnionych dziennikarzy.

esm

Post autor: esm » 10 lip 2025, 22:07

MisiekK pisze:
01 lip 2025, 23:53
Podstacja Racławicka może dłużej nie działać - metro jest na to przygotowane, pozostałe podstacje mają rezerwy mocy.
Chyba tak sobie z tą rezerwą. Dziś przeczytałem na tvn warszawa, że pociągi jeżdżą 30 km/h, bo mocy właśnie nie ma.

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 11 lip 2025, 10:56

Może SIP w metrze nie jest rewelacyjny, ale za to metro jest liderem w kwestii reklam. Na peronach, w pociągach, w przejściach podziemnych, na antersolach, reklamy do porzygu. Można odnieść wrażenie, że podstawowa działalność metra warszawskiego to wyświetlanie reklam, a przewóz pasażerów odbywa się przy okazji.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 12:24

W pociągach zdarza mi się już bezskutecznie rozglądać za wyświetlaczem ze stacją oraz czasem - i okazuje się, że jak onegdaj połowa ekranów pokazywała reklamy, tak teraz już wszystkie :evil:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 11 lip 2025, 13:17

Fakt że pojawiły się wyświetlacze reklamowe w wagonach metra, ale one w żadne sposób nie pozbawiają pasażera informacji.
Gdyby właśnie porównać to z pociągami, szczególnie składami ER160, to tam nazwa stacji i rozkład jazdy wyświetlają się małą czcionką na rzadko rozmieszczonych dwulinijkowych wyświetlaczach, zaś na dużych monitorach są tylko reklamy.
W metrze jest całkiem nieźle, choć może to irytować pasażera.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2025, 15:43

No właśnie też tak sądziłem, ale jest różnie w wagonach różnego typu. I naprawdę jechałem takim, w którym wszystkie wyświetlacze pokazywały reklamy. Inaczej bym przecież o tym nie pisał.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 lip 2025, 16:13

Paweł D. pisze:
11 lip 2025, 13:17
Fakt że pojawiły się wyświetlacze reklamowe w wagonach metra, ale one w żadne sposób nie pozbawiają pasażera informacji.
Gdyby właśnie porównać to z pociągami, szczególnie składami ER160, to tam nazwa stacji i rozkład jazdy wyświetlają się małą czcionką na rzadko rozmieszczonych dwulinijkowych wyświetlaczach, zaś na dużych monitorach są tylko reklamy.
W metrze jest całkiem nieźle, choć może to irytować pasażera.
Czyli w PKP IC jest gorzej, więc cieszmy się, że pasażerom rzucono na żer jeden-dwa ekrany na wagon, tak? Wow...

Są miasta i systemy, w których ekrany mogą służyć i reklamom, i informacji pasażerskiej. U nas nie da się (pod ziemią i nad), a na dodatek widać że pasażer jest dodatkiem do podstawowej działalności MW.

Poza tym uważam, że Lejk powinien odejść.

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 11 lip 2025, 16:54

Raczej chodziło o KM, bo PKP IC ma ED160 i w nich informacja pasażerska jest zupełnie w porządku.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 lip 2025, 17:56

Jeżdżę praktycznie codziennie ER160 i też nie mogę wiele zarzucić SIP.
and we will find a spot in the sun where we will let our hearts run wild
they will come back late they will come back black
but then we'll hear black is back in style

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 12 lip 2025, 0:15

esm pisze:
10 lip 2025, 22:07
Chyba tak sobie z tą rezerwą. Dziś przeczytałem na tvn warszawa, że pociągi jeżdżą 30 km/h, bo mocy właśnie nie ma.
Skoro jeżdżą to rezerwa jest. Gdyby nie było to by nie jeździły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 lip 2025, 10:10

BTW. Rakowiecka miała zostać przywrócona "do końca tygodnia". Ubiegłego tygodnia. Co tam się stało?

ODPOWIEDZ