Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
TranslatorPS

Post autor: TranslatorPS » wczoraj, 10:44

ashir pisze:
02 maja 2026, 22:33
Łukasz pisze:
02 maja 2026, 22:17

Śmieciowy wagon z IC zapewne.

Ale jak wracałem zimową Viadrina na 140 z Poznania, to jakoś tam się trzymała.
Nie jestem jakimś znawcą taboru, ale to chyba akurat z powodu Warsu, bo jechał 113Aa z wózkami 4ANcS. Wiadomo do kiedy te ograniczenie prędkości będzie obowiązywało?
Co najmniej do połowy maja.
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023

ashir

Post autor: ashir » wczoraj, 15:13

fraktal pisze:
03 maja 2026, 9:08
Ja jechałem w piątek Regiojetem Warszawa-Kraków (5384) no i dobrze trafiłem - pociąg był punktualnie, stał na Centralnym 13 minut, można było wsiąść na spokojnie, drużyna konduktorska bardzo miła - nawet chcieli mi rozłożyć platformę, niestety była unieruchomiona przez Czechów (trzeba specjalny kod czy coś o ile dobrze usłyszałem),. Ae i tak schody były niższe niż w wielu wagonach IC, wzwłaszcza tych od Cegielskiego, więc dało się wyjść i wejść na spokojnie. Uważam, że niektórre załogi InterCity czy Kolei Mazowieckich mogłyby się uczyć podejścia do pasażerów z niepełnosprawnością właśnie od obsługi z Regiojeta, zwłaszcza że warunki pracy mają trudne. Nie ma rzecz jasna serwisu gastronomicznego i darmowej wody, co pewnie wielu pasażerów rozczarowuje.

Szkoda, że przygoda Regiojeta w Polsce tak się kończy, bo myślę, że mieli potencjał, a czeskkie kierownictwo powinno podziękować polskim pracownikom za tak wielkie zaangażowanie w ten projekt.

Wracam jutro Leo Expressem, teoretycznie powinno być łatwiej, bo jeżdżą niskopodłogowymi flirtami, ale czy one są dobrze dopasowane do wysokich peronów? Wkrótce się przekonam. No ivpostoje ma krótkie -w Krakowie 5 minut, w Warszawie na Centralnym jedynie minuta, więc na pewno będzie tylko w rozkładzie, bo to za krótki postój na spokojne wysiadanie.
Dla Ciebie długie postoje to zaleta, a dla przewoźnika wręcz przeciwnie, o to RJ również się ostro awanturował. ;)

Ten wagon co stoi w Gdańsku Wrzeszczu to zostawili na pamiątkę? Zamierzają go w końcu zabrać czy już o nim zapomnieli? :twisted:

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 15:44

ashir pisze:
Ten wagon co stoi w Gdańsku Wrzeszczu to zostawili na pamiątkę? Zamierzają go w końcu zabrać czy już o nim zapomnieli? :twisted:
Wczoraj zwróciłem na niego uwagę, on wygląda jakby zaraz miał być doczepiony do najbliższego kursu :)
ŁK

ODPOWIEDZ