Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2026

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 cze 2026, 16:52

person pisze:Patrzę na czynaczas.pl. Na Nowowiejskiej 7-9 tramwajów w kolejce do Niepodległości. Pierwszy w kolejce -12. A to dopiero początek szczytu.

Udały się te objazdy :-)
A ja lepiej nadłożę drogi metrem…
Za 10 dni będą jeździć co 5 minut, chyba że stwierdzą, że jeszcze coś zawieszają (choć chyba wtedy połowa motorniczych musiałaby zacząć jeździć autobusami).

Bardziej niepokojące jest to, że jest permanentny korek w obie strony, wylewający się też w obie strony na TŁ, a 174 wróciło do czasów jeżdżenia absolutnie losowego (choć 167 jeszcze bardziej, bo tu korek wylewa się dodatkowo od Nowowiejskiej).
ŁK

Georg

Post autor: Georg » 16 cze 2026, 17:25

person pisze:
16 cze 2026, 15:47
Patrzę na czynaczas.pl. Na Nowowiejskiej 7-9 tramwajów w kolejce do Niepodległości. Pierwszy w kolejce -12. A to dopiero początek szczytu.

Udały się te objazdy :-)
A ja lepiej nadłożę drogi metrem…
Potwierdzam. Dziś zamiast metra spróbowałem tramwaju. Odradzam zdecydowanie. W metrze tłok taki jak w 17, ale przejazd o wiele szybszy.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 12:07

Opublikowano objazdy od 29.06:
https://www.wtp.waw.pl/newsy/2026/05/18 ... tram-2026/
(Scrollujemy na sam dół zgodnie z intuicyjnością strony WTP)
Niektóre linie są tak pokręcone, do tego liczba skręcających wozów na Ratuszu czy Zbawixie tak duża… nie wiem czy nie lepiej byłoby zawiesić część z linii. Tak, wiem, wozokm muszą się zgadzać.

Czy powrót 14 naprawdę był konieczny? Czy 36 będzie kursowało w dni powszednie?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 12:10

Ciekawe jest skrócenie six seven do Stegien zanim ktokolwiek zdążył się do niej przyzwyczaić, więc to taki średni test jej niezbędności.
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » wczoraj, 12:12

14 jest potrzebna, bo to jedyna linia na Banacha, a z Ochoty wyjazd będzie tylko przez Filtrową. Podział na Stegny i Wilanów dla 67 i 76 to szczegół, ale zakładam, że jednak dwa sloty z Wilanowa do Śródmieścia to jednak być muszą.
36 będzie jeździć w DP.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Georg

Post autor: Georg » wczoraj, 12:34

pawcio pisze:
wczoraj, 12:12
14 jest potrzebna, bo to jedyna linia na Banacha, a z Ochoty wyjazd będzie tylko przez Filtrową. Podział na Stegny i Wilanów dla 67 i 76 to szczegół, ale zakładam, że jednak dwa sloty z Wilanowa do Śródmieścia to jednak być muszą.
36 będzie jeździć w DP.
Czy zostanie skrócony czas przejazdu na Mokotowie w kierunku Puławskiej dla 17/67, czy już za późno?

Georg

Post autor: Georg » wczoraj, 12:40

Między Pedetem a Płocką będzie samo 27 co 10/15/20, czy zostanie wzmocnione do lini silnej?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 13:02

pawcio pisze:
wczoraj, 12:12
14 jest potrzebna, bo to jedyna linia na Banacha (…)
36 będzie jeździć w DP.
Czy „jedyna linia na Banacha” nie dołoży cegiełki do przesadnej presji na Nowowiejską i skrety? Czy 36 nie wystarczyłoby do obsługi Szpitala, skoro i tak nie będzie tramwaju na Aleje stamtad?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » wczoraj, 13:07

36 w DP jeździ co godzinę od 12 do 20. To chyba nie jest właściwa obsługa szpitala.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 14:13

1) Czy rozkład jazdy 36 jest wykuty w kamieniu i nie da się zmienić?
2) Czy cztery linie W WAKACJE z Okęcia aż do Nowowiejskiej/Chałubińskiego, to na pewno coś optymalnego? Szczególnie w świetle pociągów z Rakowca? Czy ta 14 na Nowowiejskiej to jest coś naprawdę niezbędnego?
3) Czy szpital przy Banacha jest obsługiwany wyłącznie tramwajami?

W rozważaniach o tym układzie przyświeca mi refleksja nad obciążeniem skrętów/skrzyzowan. Po prostu.

ashir

Post autor: ashir » wczoraj, 14:37

Zmiana rozkładu 36 (czytaj zwiększenie częstotliwości) wymagałoby dołożenia brygad (czytaj dołożenia wagonów historycznych) i jakoś nie widzi mi się obsługa szpitala linią w 100% wysokopodłogową. ;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » wczoraj, 14:38

person pisze:
wczoraj, 14:13
1) Czy rozkład jazdy 36 jest wykuty w kamieniu i nie da się zmienić?
2) Czy cztery linie W WAKACJE z Okęcia aż do Nowowiejskiej/Chałubińskiego, to na pewno coś optymalnego? Szczególnie w świetle pociągów z Rakowca? Czy ta 14 na Nowowiejskiej to jest coś naprawdę niezbędnego?

W rozważaniach o tym układzie przyświeca mi refleksja nad obciążeniem skrętów/skrzyzowan. Po prostu.
Mówimy o wakacjach z niższymi częstotliwościami. Taka Marszałkowska, mimo że dostanie 17, będzie miała mniej kursów niż dziś.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 15:03

A, no to spoko.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » wczoraj, 17:30

ashir pisze:
wczoraj, 14:37
Zmiana rozkładu 36 (czytaj zwiększenie częstotliwości) wymagałoby dołożenia brygad (czytaj dołożenia wagonów historycznych)
No przecież jest ich tyle sprawnych pomimo sprezentowania Poznaniowi składu 13N, że spokojnie dadzą radę.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 20:21

person pisze:1) Czy rozkład jazdy 36 jest wykuty w kamieniu i nie da się zmienić?

Cztery co 10/15 minut, czyli co 2.5/3.75 minuty, nie wygląda na przesadę - zwłaszcza że jedynki do metra też nie będzie. Będą dwie do JPII, dwie do Marszałkowskiej. 13/23 będą jeździć pewnie po 1 torze, więc jak się coś przyklei to już tak będzie jechać aż do Wileńskiego z powrotem ;p

Ja bym oddał 14 na Stegny a 67 zostawił, ale w sumie 14 to chyba jedyna linia niejeżdżąca objazdem po lewej stronie Wisły (może jeszcze 27).
ŁK

ODPOWIEDZ