Wypadki i awarie - 2026

Moderator: vernalisadonis

ODPOWIEDZ
Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 9:18

ashir pisze:Jest nagranie z kamerki samochodowej ze skrzyżowania Bitwy/Grójecka, czy mi się zdaje czy w tym miejscu 7717 jeszcze nie miał dużej prędkości?

Swoją drogą znowu 186 i znowu SU18 IV CNG, choć inny przewoźnik i inna część miasta.

Niecały miesiąc temu podobny przypadek był w Gliwicach. Tam też prowadząca nie mogła zatrzymać SU18 IV. Tylko trochę szczęście w nieszczęściu dopisało i skończyło się na niewielkich stratach i nikt nie ucierpiał.
https://www.facebook.com/infogliwice/po ... 089359589/

To to? U nas nie ma terenu zielonego :(
ŁK

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » dzisiaj, 9:43

Łukasz pisze:
dzisiaj, 9:16
W każdym razie - odjechaliśmy od wątku
Ja to wszystko widzę. Jak chcecie, to piszcie dalej. W wolnej chwili widzielę wątek.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » dzisiaj, 9:54

Warsopolis5253 pisze:
wczoraj, 22:39
Ja tu czegoś nie rozumiem, mamy hamulec zwykły, ręczny, przystankowy i jeszcze za fotelem można odłączyć napęd, poza tym chyba mógł go po prostu zgasić i zrzucić bieg, czy ta wada o której było tu pisane odcina wszystkie możliwości hamowania? Chciałbym wierzyć, że kierowca bohatersko robił co mógł, ale no coś mi nie pasuje wersja wydarzeń gdzie w autobusie padają wszystkie możliwości zatrzymania autobusu w tym te które są stworzone właśnie do takich sytuacji.
Gdyby chodziło tylko o hamowanie, autobus sam by się zatrzymał najdalej po kilkuset metrach, szczególnie przy "wspomaganiu" tramwajami, latarniami i innymi samochodami. To raczej wygląda, jakby nie dało się "wyłączyć" jazdy.

A poza tym 186 do likwidacji, strach jeździć tą linią :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 10:00

Łukasz pisze:
dzisiaj, 9:18
ashir pisze:Jest nagranie z kamerki samochodowej ze skrzyżowania Bitwy/Grójecka, czy mi się zdaje czy w tym miejscu 7717 jeszcze nie miał dużej prędkości?

Swoją drogą znowu 186 i znowu SU18 IV CNG, choć inny przewoźnik i inna część miasta.

Niecały miesiąc temu podobny przypadek był w Gliwicach. Tam też prowadząca nie mogła zatrzymać SU18 IV. Tylko trochę szczęście w nieszczęściu dopisało i skończyło się na niewielkich stratach i nikt nie ucierpiał.
https://www.facebook.com/infogliwice/po ... 089359589/

To to? U nas nie ma terenu zielonego :(
Tak.

ziemniakizostaw

Post autor: ziemniakizostaw » dzisiaj, 10:07

Są podobno pierwsze "nieoficjalne" ustalenia usterki

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/ochota/awa ... -st9129757

Usterka + do sprawdzenia, czy hamował ręcznym.

Edit: swoją drogą, przeczytałam kilka artykułów i jesteśmy na wspaniałym poziomie informacji i dziennikarstwa. Nawet wiek kierowcy jest różnie podawany.

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » dzisiaj, 11:24

BrdzJkb pisze:
dzisiaj, 8:39
nigdy nie widziałem autobusu jadącego z jakąś niebezpieczną i groźną usterką typu brak przystankowego co w wielu miastach w Polsce niestety jest standardem.
xD, wiem że mówisz o obserwacji zewnętrznej, ale zdarzają się kursy gdzie przystankowy wysiada i firma chciałaby żeby dojeżdżać.

Ogólnie niezły syf został po wypadku, jak ktoś chce mieć 'trofeum' to leżą części 7717 przy przesmyku. Nikt tego nie zabrał.
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » dzisiaj, 11:41

Sorry, ale jazda bez przystankowego od samego początku jest w wielu miastach niestety standardem. W Warszawie raczej nie uświadczymy filmików z autobusem jadącym z otwartymi drzwiami...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » dzisiaj, 11:46

ziemniakizostaw pisze:
dzisiaj, 10:07
Edit: swoją drogą, przeczytałam kilka artykułów i jesteśmy na wspaniałym poziomie informacji i dziennikarstwa. Nawet wiek kierowcy jest różnie podawany.
Aby tylko: viewtopic.php?p=1177619#p1177619

Jeśli ta przyczyna się potwierdzi, to może być grubo - aż do uziemienia typu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ziemniakizostaw

Post autor: ziemniakizostaw » dzisiaj, 12:09

ZielonyJamnik pisze:
dzisiaj, 11:24
xD, wiem że mówisz o obserwacji zewnętrznej, ale zdarzają się kursy gdzie przystankowy wysiada i firma chciałaby żeby dojeżdżać.
Żeby tylko to firmy były. Są kierowcy "starszej" daty, którym to nie przeszkadza. Wiadomo, kurs i późniejsze szkolenia szkoleniami, ale jak się ma pierwsze awarie i szuka pomocy obok, czy na pewno dobrze się wszystko zrobiło, to potrafi polecieć tekst "ja tam z tym jeżdżę" i nie ważne, czy MZA, czy prywaciarz.

bartoni722

Post autor: bartoni722 » dzisiaj, 15:50

MZA pisze:W związku ze zdarzeniem z dnia 5 lipca na rondzie Zesłańców Syberyjskich Spółka informuje, że wstrzymuje się z wszelkimi komentarzami i opiniami na temat możliwych przyczyn wypadku z udziałem autobusu Solaris Urbino 18, należącego do Miejskich Zakładów Autobusowych, do czasu uzyskania możliwości dokładnego sprawdzenia pojazdu przez zespół specjalistów ze strony MZA i producenta.

Aktualnie sprawa jest wyjaśniana wyłącznie przez policję i prokuraturę, które zabezpieczyły autobus.

Jednocześnie uznajemy za nieuprawnione wszelkie dywagacje, o awarii potencjometru przyspieszenia, jako możliwej przyczynie awarii. W serii autobusów, z której pochodzi pojazd o numerze taborowym 7717, nie odnotowywano awarii tego urządzenia. Ewentualna awaria potencjometru, wedle posiadanej przez nas wiedzy skutkowałaby unieruchomieniem pojazdu, a nie jego przyspieszeniem. Spółka jest w stałym, roboczym kontakcie z producentem pojazdów, firmą Solaris Bus & Coach, która udziela nam wsparcia technicznego w zakresie eksploatacji pojazdów marki Solaris.

Zaprzeczamy również dywagacjom na temat możliwego uzyskania zdalnego panowania nad pojazdem, co potwierdza także producent autobusów. Taka techniczna możliwość nie istnieje.
https://www.mza.waw.pl/oswiadczenie-mza/
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 16:10

Odnieśli się tylko do dwóch z licznych domysłów krążących w internecie/między ludźmi.
Brzydzę się plotką, ale ktoś słabo napisał to oświadczenie. Serio.

(BTW: dwukrotne użycie słowa "Solaris" w tym krótkim tekście, to na pewno nie jest przypadek ;) )

KR88

Post autor: KR88 » dzisiaj, 17:03

Pożyjemy zobaczymy, wszyscy jesteśmy ekspertami a na to jedno zdarzenie wpływ miało wiele różnych czynników, które spowodowały finalny efekt końcowy. Z mojego (i nie tylko) punktu widzenia mogę tylko dodać że w kilku wozach serii 43xx zdarzały się sytuacje (zgłaszane w kartę) że po odpuszczeniu pedału gazu autobus dalej się rozpędzał, a dotknięcie hamulca stopą zatrzymywało rozpędzanie.

Czekamy na oględziny, zdrowia dla kierowcy i pasażerów.

ODPOWIEDZ