Tak.Łukasz pisze: ↑wczoraj, 9:18https://www.facebook.com/infogliwice/po ... 089359589/ashir pisze:Jest nagranie z kamerki samochodowej ze skrzyżowania Bitwy/Grójecka, czy mi się zdaje czy w tym miejscu 7717 jeszcze nie miał dużej prędkości?
Swoją drogą znowu 186 i znowu SU18 IV CNG, choć inny przewoźnik i inna część miasta.
Niecały miesiąc temu podobny przypadek był w Gliwicach. Tam też prowadząca nie mogła zatrzymać SU18 IV. Tylko trochę szczęście w nieszczęściu dopisało i skończyło się na niewielkich stratach i nikt nie ucierpiał.
To to? U nas nie ma terenu zielonego![]()
Wypadek 7717 na Bitwy Warszawskiej
-
ziemniakizostaw
Są podobno pierwsze "nieoficjalne" ustalenia usterki
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/ochota/awa ... -st9129757
Usterka + do sprawdzenia, czy hamował ręcznym.
Edit: swoją drogą, przeczytałam kilka artykułów i jesteśmy na wspaniałym poziomie informacji i dziennikarstwa. Nawet wiek kierowcy jest różnie podawany.
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/ochota/awa ... -st9129757
Usterka + do sprawdzenia, czy hamował ręcznym.
Edit: swoją drogą, przeczytałam kilka artykułów i jesteśmy na wspaniałym poziomie informacji i dziennikarstwa. Nawet wiek kierowcy jest różnie podawany.
- ZielonyJamnik
xD, wiem że mówisz o obserwacji zewnętrznej, ale zdarzają się kursy gdzie przystankowy wysiada i firma chciałaby żeby dojeżdżać.
Ogólnie niezły syf został po wypadku, jak ktoś chce mieć 'trofeum' to leżą części 7717 przy przesmyku. Nikt tego nie zabrał.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Sorry, ale jazda bez przystankowego od samego początku jest w wielu miastach niestety standardem. W Warszawie raczej nie uświadczymy filmików z autobusem jadącym z otwartymi drzwiami...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Aby tylko: viewtopic.php?p=1177619#p1177619ziemniakizostaw pisze: ↑wczoraj, 10:07Edit: swoją drogą, przeczytałam kilka artykułów i jesteśmy na wspaniałym poziomie informacji i dziennikarstwa. Nawet wiek kierowcy jest różnie podawany.
Jeśli ta przyczyna się potwierdzi, to może być grubo - aż do uziemienia typu.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
ziemniakizostaw
Żeby tylko to firmy były. Są kierowcy "starszej" daty, którym to nie przeszkadza. Wiadomo, kurs i późniejsze szkolenia szkoleniami, ale jak się ma pierwsze awarie i szuka pomocy obok, czy na pewno dobrze się wszystko zrobiło, to potrafi polecieć tekst "ja tam z tym jeżdżę" i nie ważne, czy MZA, czy prywaciarz.ZielonyJamnik pisze: ↑wczoraj, 11:24xD, wiem że mówisz o obserwacji zewnętrznej, ale zdarzają się kursy gdzie przystankowy wysiada i firma chciałaby żeby dojeżdżać.
-
bartoni722
https://www.mza.waw.pl/oswiadczenie-mza/MZA pisze:W związku ze zdarzeniem z dnia 5 lipca na rondzie Zesłańców Syberyjskich Spółka informuje, że wstrzymuje się z wszelkimi komentarzami i opiniami na temat możliwych przyczyn wypadku z udziałem autobusu Solaris Urbino 18, należącego do Miejskich Zakładów Autobusowych, do czasu uzyskania możliwości dokładnego sprawdzenia pojazdu przez zespół specjalistów ze strony MZA i producenta.
Aktualnie sprawa jest wyjaśniana wyłącznie przez policję i prokuraturę, które zabezpieczyły autobus.
Jednocześnie uznajemy za nieuprawnione wszelkie dywagacje, o awarii potencjometru przyspieszenia, jako możliwej przyczynie awarii. W serii autobusów, z której pochodzi pojazd o numerze taborowym 7717, nie odnotowywano awarii tego urządzenia. Ewentualna awaria potencjometru, wedle posiadanej przez nas wiedzy skutkowałaby unieruchomieniem pojazdu, a nie jego przyspieszeniem. Spółka jest w stałym, roboczym kontakcie z producentem pojazdów, firmą Solaris Bus & Coach, która udziela nam wsparcia technicznego w zakresie eksploatacji pojazdów marki Solaris.
Zaprzeczamy również dywagacjom na temat możliwego uzyskania zdalnego panowania nad pojazdem, co potwierdza także producent autobusów. Taka techniczna możliwość nie istnieje.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. 
Odnieśli się tylko do dwóch z licznych domysłów krążących w internecie/między ludźmi.
Brzydzę się plotką, ale ktoś słabo napisał to oświadczenie. Serio.
(BTW: dwukrotne użycie słowa "Solaris" w tym krótkim tekście, to na pewno nie jest przypadek
)
Brzydzę się plotką, ale ktoś słabo napisał to oświadczenie. Serio.
(BTW: dwukrotne użycie słowa "Solaris" w tym krótkim tekście, to na pewno nie jest przypadek
Pożyjemy zobaczymy, wszyscy jesteśmy ekspertami a na to jedno zdarzenie wpływ miało wiele różnych czynników, które spowodowały finalny efekt końcowy. Z mojego (i nie tylko) punktu widzenia mogę tylko dodać że w kilku wozach serii 43xx zdarzały się sytuacje (zgłaszane w kartę) że po odpuszczeniu pedału gazu autobus dalej się rozpędzał, a dotknięcie hamulca stopą zatrzymywało rozpędzanie.
Czekamy na oględziny, zdrowia dla kierowcy i pasażerów.
Czekamy na oględziny, zdrowia dla kierowcy i pasażerów.
W temacie, choć z elementem dygresji. 07 zgłoś się, "Dziwny wypadek".
-
Warsopolis5253
Chyba tu nie padło, ale Solaris też złożył oświadczenie. W sumie nic odkrywczego, że współczują ofiarom i im rodzinom, współpracują z MZA i prokuraturą, oraz, że ich autobusy są super, tak w skrócie. Nic odkrywczego w tej sprawie, ale z "dziennikarskiego obowiązku" dodam.
Ubytek jednego przeguba na R14 jest odczuwalny. Ciekawe czy coś relokują w najbliższym czasie...
Przy planie wakacyjnym?
-
marco_wawa