Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 wrz 2026, 6:54

Tak, kolejne skrzyżowania są tam uruchamiane z nowymi programami.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 wrz 2026, 15:26

Matt Cubis pisze: ↑
24 wrz 2026, 10:29
Źródło?
Podbijam.

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » wczoraj, 12:59

Zapewne ten artykuł:
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... 1-L.1.duzy

"[Tramwaje] są przepełnione do granic możliwości i bywa, że stoją na światłach ok. dwóch minut na pustym często skrzyżowaniu ul. Zgrupowania AK »Kampinos« z ul. Książąt Mazowieckich. To jedyne miejsce bez zielonej fali na trasie z Tarchomina do Metra Młociny, choć zapowiedź jej wprowadzenia padła w artykule »Stołecznej« w marcu 2025 r. Teraz białołęcki radny dowiedział się, że nie zgodziło się na to Biuro Zarządzania Ruchem" - alarmuje pan Maciej, nasz czytelnik dojeżdżający komunikacją miejską.
Ostatnio widziany 03.10.2026 w 16

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 14:14

yavorius pisze: ↑
wczoraj, 12:59
Zapewne ten artykuł:

"[Tramwaje] są przepełnione do granic możliwości i bywa, że stoją na światłach ok. dwóch minut na pustym często skrzyżowaniu ul. Zgrupowania AK »Kampinos« z ul. Książąt Mazowieckich. To jedyne miejsce bez zielonej fali na trasie z Tarchomina do Metra Młociny, choć zapowiedź jej wprowadzenia padła w artykule »Stołecznej« w marcu 2025 r. Teraz białołęcki radny dowiedział się, że nie zgodziło się na to Biuro Zarządzania Ruchem" - alarmuje pan Maciej, nasz czytelnik dojeżdżający komunikacją miejską.
Źródłem komentarza z września miał być artykuł opublikowany w październiku? O_o

W tekście typowe „bezpieczeństwo jest najważniejsze”, czyli nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz.

Nota bene zmieniły się władze BZRD. Czy zmienianie też podejście do tego skrzyżowania?

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » wczoraj, 16:15

Cykl na tym skrzyżowaniu to pełne 90 sekund. Mogło być gorzej. Najbardziej jednak denerwuje, jak stoisz i czekasz na przejazd na wprost ale akurat jest faza do skrętu do zajezdni z której nikt nie korzysta. Przydałaby się chociaż akomodacja, że jak nie ma nic zjazdowego/wyjazdowego to żeby światło na wprost było 2 razy w cyklu 90 sek a nie raz. Z punktu widzenia innych użytkowników - taka zmiana nic by nie zmieniła, poprawiłoby się jednak tramwajom i ich pasażerom jadącym na wprost.
Obrazek

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » wczoraj, 23:35

nie zgodziło się na to Biuro Zarządzania Ruchem
Przecież nie będą wkopywać siebie i potwierdzać, że uruchomienie sygnalizacji potrzebne nie było.
Bywalec pisze: ↑
wczoraj, 16:15
Przydałaby się chociaż akomodacja
Tam działa stałoczas, bo innego wariantu nikt nie wymyślił i nie wgrał. Najlepszy jest zakaz skrętu w lewo ze Zgrupowania AK "Kampinos" w Książąt Mazowieckich wprowadzony w ramach 'poprawiania' przepustowości samochodów (wiszący prowizorycznie na drucie).
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » wczoraj, 23:54

Wiem, że to stałoczas, stwierdzam tylko co można byłoby lekko poprawić nie zmieniajac głównych założeń betonu z biura zarządzania ruchem.
A zakaz który miał obowiązywać tymczasowo na okres świąt i ferii zimowych (zgodnie z tym co było komunikowane rok temu) trwa do dziś. Policja chętnie urządza sobie polowania 😉
Obrazek

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » dzisiaj, 4:47

person pisze: ↑
wczoraj, 14:14
Zapewne ten artykuł:

W tekście typowe „bezpieczeństwo jest najważniejsze”, czyli nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz.

Nota bene zmieniły się władze BZRD. Czy zmienianie też podejście do tego skrzyżowania?
Zatwierdzający sygnalizację pozostali akurat bez zmian.

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 47 min temu

W sumie racja ;), zalinkowałem bo akurat wczoraj czytałem ten artykuł.
Ostatnio widziany 03.10.2026 w 16

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 41 min temu

yavorius pisze:
W sumie racja ;), zalinkowałem bo akurat wczoraj czytałem ten artykuł.
Oni w kółko piszą o tym samym albo republikują, więc jest spoko ;p
ŁK

ODPOWIEDZ