[GW][ParyĹź] Po niemal 70 latach tramwaj wraca do ParyĹźa

Moderator: JacekM

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 gru 2006, 11:47

Gazeta Wyborcza pisze:cheko, PAP, 2006-12-17, ostatnia aktualizacja 2006-12-17 09:51

W obecności merów kilku światowych metropolii i przy bojkocie partii prawicy w Paryżu uroczyście otworzono linię tramwajową - pierwszą od 1937 r., gdy tramwaje w tym mieście zlikwidowano.

Inaugurację linii T3 opisał w sobotę portal internetowy BBC News.

Elektryczny tramwaj będzie przewoził około 100 tys. osób dziennie na zatłoczonej trasie na lewym brzegu Sekwany. To największy projekt w sferze transportu publicznego od czasu budowy w latach 70. obwodnicy Paryża. Jego koszt - 300 mln euro - sprawił, że prawica okrzyknęła go marnotrawieniem pieniędzy. Mer Paryża Bertrand Delanoe argumentuje, że jest to transport przyjazny dla środowiska.

Tramwaje znikły z ulic Paryża w 1937 r., wraz z rozbudową metra. Kursują jedynie na przedmieściach, poza granicami miasta. Teraz myśli się o rozszerzeniu linii tramwajowej na inne dzielnice.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 98089.html

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 gru 2006, 12:24

Super! Jak widać tramwaj wraca do łask nie tylko u nas, również za granicą... :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 17 gru 2006, 15:28

hmm... bylem czerwcu w Paryzu, na Paris EXPO transport. Widzialem kilka razy jazdy probne i nauke jazdy. Ale to nie jest pierwsza linia w paryzu. Sa jeszcze dwie, ale moze je uznaja za "podmiejskie" poniewaz nie sa poza centrum (chyba 1-4 zone)
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 gru 2006, 15:31

chruscik pisze:hmm... bylem czerwcu w Paryzu, na Paris EXPO transport. Widzialem kilka razy jazdy probne i nauke jazdy. Ale to nie jest pierwsza linia w paryzu. Sa jeszcze dwie, ale moze je uznaja za "podmiejskie" poniewaz nie sa poza centrum (chyba 1-4 zone)
ZTCP to tablice "Paris" ustawione są przy Peripherigue, a linie, o których wspominasz kursują już poza tym ringiem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 gru 2006, 15:41

Jeśli o Paryżu, to należy wspomnieć też o Londynie, gdzie nie tylko planuje się rozbudowę tramwaju na południu, budowę na zachodzie, ale i przez samo centrum miasta... To będzie coś!

http://www.tfl.gov.uk/trams/initiatives/ini_index.shtml

Proponuję przyjrzeć się podstronie Cross River Tram. Jeszcze niedawno nie było tam tyle szczegółów, pewnie będą dodawać. Wiem, że tamta inwestycja jest nieporównywalna z żadną w PL, ale wyobrażacie sobie takie konsultacje społeczne, takie szczegółówe informacje u nas?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 gru 2006, 16:46

geograf pisze:ale wyobrażacie sobie takie konsultacje społeczne, takie szczegółówe informacje u nas?
Za parę lat... ;)

Bardzo cieszy, że tramwaje w Londynie również się rozwijają. Szczególnie właśnie na południu gdzie raczej krucho z metrem jest, choć za parę lat East London Line, ma dość aż do Crystal Palace i dalej :)
chruscik pisze:Sa jeszcze dwie, ale moze je uznaja za "podmiejskie"
Z pewnością - T1 i T2 :)

[ Dodano: 2006-12-17, 16:51 ]
PS. Taka mapka do tramów i busów w Warszawie bardzo by mi się podobała :)
http://www.ratp.info/orienter/cv/t3/carteparis.php
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 17 gru 2006, 17:09

Według tej mapki linia T3 ledwo mieści się w strefie jaśniejszej - jakby pierwszej? Nie wygląda to na tram w centrum miasta.
Ale nidgy nie byłem w Paryżu, więc moje wrażenie być może jest mylne.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 gru 2006, 17:17

JaBaal pisze:Ale nidgy nie byłem w Paryżu, więc moje wrażenie być może jest mylne.
Paryż jest dość małym miastem, więc nie możesz porównywać tej mapki, np. do mapek z Londynu :D Oczywiście T3 nie jest w ścisłym centrum Paryża, ale to również nie są obrzeża. Coś jakby u nas...np.Bielany,Bemowo,.. Może nawet trochę bliżej centrum :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 17 gru 2006, 17:34

Chcąc zobaczyć jak to wygląda wyguglałem foty z T1, np.: Obrazek
A z tego, co można wyczytać to T1 jest linią podmiejską. A zdjęcie wygląda 'całkiem miejsko'. A z ciekawości: torowiska T1, T2 i T3 nie łączą się?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 17 gru 2006, 17:42

Piotrek pisze:PS. Taka mapka do tramów i busów w Warszawie bardzo by mi się podobała :)
Interaktywny gadżet we flashu, który zamula łącze i nie u każdego działa...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 gru 2006, 17:50

Piotrek pisze:Oczywiście T3 nie jest w ścisłym centrum Paryża, ale to również nie są obrzeża. Coś jakby u nas...np.Bielany,Bemowo,.. Może nawet trochę bliżej centrum
T3 kursuje dokładnie na obrzeżach miasta Paryża, a że w małej odleglości od centrum to inna sprawa. Do tej pory obie linie tramwajowe kursowały po za terenem administracyjnym Paryża. T1 łączyła Saint-Denis z Noise-le-Sec. T2 to połączenie La Defense z Issy. Wszystkie te miejscowości są podparyskie. Podobnie jak u nas Pruszków, Otwock itd. Nie wspominam już o wielkośći. Jest za to inna rzecz je łącząca. Jest to region Ile de France. I właśnie RATP (odpowiednik ZTM) organizuję komunikację w tym regionie.
Dlatego jest twierdzenie zgodnie z prawdą , że w Paryżu otwarto pierwszą linie tramwajową.

TLG

Post autor: TLG » 17 gru 2006, 17:50

JaBaal pisze:A z tego, co można wyczytać to T1 jest linią podmiejską. A zdjęcie wygląda 'całkiem miejsko'
Paryż jest otoczony przez Ile de France, takie powiato - województwo paryskie. W istocie miejscami trudno się zorientować, czy się jest jeszcze w Paryżu czy już w gminie osciennej. Tramwaj na zdjeciu to alstomowski TFS, standardowy tramwaj francuzki z I połowy lat. 90. Na T2 można spotkać Citadicy, T3 obsługują wyłącznie Citadisy 402.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 gru 2006, 17:52

JacekM pisze:Interaktywny gadżet we flashu, który zamula łącze i nie u każdego działa...
A jak proponujesz inaczej rozwiązać taką interaktywną mapkę, jednocześnie aby zawsze była czytelna?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 17 gru 2006, 17:54

Choćby w taki sposób jak mapy w stylu szukacz.pl itp.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 17 gru 2006, 18:06

Znalazło mi się jeszcze coś takiego:
http://www.jamet.org/Paris/TramwaySud/index.html
Niestety nie kumam francuskiego. Kto zna, niechby napisał o co tam chodzi... Ale chyba to jakaś treść antytramwajowa? Czy to aby nie jest manifest miejscowego Korwina-Mikke?

ODPOWIEDZ