[Radom] MPK kupiło MAN-a

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 26 sty 2006, 8:57

Serwis 'Komunikacja miejska w Radomiu' pisze:Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Radomiu kupiło autobus MAN NL313-15 CNG, który był wykorzystywany przez producenta do testów w różnych polskich miastach, między innymi w Gdyni, Bydgoszczy, Toruniu, Rzeszowie, Wrocławiu, Wejherowie i Warszawie. Autobus ma dwa lata, prawie 15 metrów długości, jest niskopodłogowy i może zabrać na pokład 130 pasażerów. Po Radomiu będzie kursował z dotychczasową reklamą CNG. W firmowe barwy zostanie pomalowany jedynie jego przód i tył. Nowy MAN otrzyma w Radomiu numer 1015.
:arrow: Gdyby ktoś nie kojarzył, to jest ten MAN z balonikami na folii OWV, który w Warszawie, z numerem taborowym 990, był w ubiegłym roku testowany na linii 512 :wink:.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 sty 2006, 11:48

Prawie nowy autobus. Chyba dobry zakup mając na uwadzę, że Radom planuje zwięszyć flotę wozów CNG.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 sty 2006, 12:02

Ja uważam że bardzo dobry zakup :). Tylko Warszawa.... stolat w lesie za murzynami i zadnego CNG nie potrafi kupić tylko testować :-?.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 sty 2006, 11:38

R-11 Kleszczowa pisze:Prawie nowy autobus. Chyba dobry zakup mając na uwadzę, że Radom planuje zwięszyć flotę wozów CNG.
:arrow: Też mi się tak z początku wydawało, ale zacząłem mieć wątpliwości, gdy na forum strony "Komunikacja miejska w Radomiu" przeczytałem wklejoną opinię człowieka z Torunia:
W Toruniu jak był na testach, to spece z mana sami nie wiedzieli ile pali i
na ile starcza gazu. Jak w pierwszy dzień wyjechał na testy na brygade
całodzienną na obciążonej linii, to pomimo, że zjechał po popoludniowym
szczycie i tak podczas podróży na tankowanie do Inowrocławia (40km) zabrakło
gazu w połowie drogi. Później puszczali go już tylko na linie szczytowe.
Poza tym podejrzewano, że ma rozszczelnione butle, bo z obliczeń wynikało,
że powinien jeździć dalej na jednym baku. Poza tym autobus jest słaby,
silnik niby 310 koni, ale z pełen ludzi ledwo wjeżdżał na wiadukt, poza tym
nawet pusty 'męczył' się przy podjazdach. W ogole po tych testach autobus
jest w opłakanym stanie, tu: http://media.putfile.com/zagadka55 dźwięk z
jazdy. Za to 15 metrowy MAN ma bardzo dobrą zwrotność. Kierowcy twierdzili, ze nawet lepszą od 12m."

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 sty 2006, 11:39

No chyba, że tak........Ale w sumie to dziwne, że takie miasto jak Rydzykowo tfu tzn. Toruń nie ma stacji gdzie możnaby zatankować autobus na CNG tylko trzeba aż do Inowrocławia jeździć :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

TLG

Post autor: TLG » 28 sty 2006, 15:20

8315 pisze:Ja uważam że bardzo dobry zakup :). Tylko Warszawa.... stolat w lesie za murzynami i zadnego CNG nie potrafi kupić tylko testować
A po co ma kupować autobusy, do których nie ma jeszcze technologii? To tak, jak kupowanie trolejbusów bez zawieszenia drutów.
MZ pisze:Też mi się tak z początku wydawało, ale zacząłem mieć wątpliwości, gdy na forum strony "Komunikacja miejska w Radomiu" przeczytałem wklejoną opinię człowieka z Torunia:
Cytat:
W Toruniu jak był na testach, to spece z mana sami nie wiedzieli ile pali i
na ile starcza gazu. Jak w pierwszy dzień wyjechał na testy na brygade
całodzienną na obciążonej linii, to pomimo, że zjechał po popoludniowym
szczycie i tak podczas podróży na tankowanie do Inowrocławia (40km) zabrakło
gazu w połowie drogi. Później puszczali go już tylko na linie szczytowe.
Poza tym podejrzewano, że ma rozszczelnione butle, bo z obliczeń wynikało,
że powinien jeździć dalej na jednym baku. Poza tym autobus jest słaby,
silnik niby 310 koni, ale z pełen ludzi ledwo wjeżdżał na wiadukt, poza tym
nawet pusty 'męczył' się przy podjazdach. W ogole po tych testach autobus
jest w opłakanym stanie, tu: http://media.putfile.com/zagadka55 dźwięk z
jazdy. Za to 15 metrowy MAN ma bardzo dobrą zwrotność. Kierowcy twierdzili, ze nawet lepszą od 12m."
Demówki zwykle są już w opłakanym stanie, gdy trafiają do ostatecznego nabywcy. Przykład-ex demo Mercedesy Citaro. A Toruń wziął po prostu na testy autobus, o którym nie mieli tam pojęcia. A MAN nawalił przysyłając niekompetentnych ludzi. Niestety problem jest też z tankowaniem autobusów CNG taki, że większość dyspenserów CNG nie ma takich liczników przepływu jak dystrybutory paliw płynnych, a autobusy tankuje sie "na manometr" (czyli na ciśnienie w zbiornikach). A w Toruniu nie mieli jak tego sprawdzać. Swoją drogą-jaką stacje i jak wyposażoną ma Radom?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 sty 2006, 14:33

TLG pisze:Swoją drogą - jaką stację i jak wyposażoną ma Radom?
:arrow: Stacja tankowania CNG została otwarta 12 grudnia 2005 roku na terenie zajezdni MPK. Jest wyposażona w dwa agregaty do tankowania gazu, kilka zbiorników do jego magazynowania, dystrybutor do szybkiego tankowania oraz dziesięć podwójnych dystrybutorów do wolnego tankowania. Stację wybudowała Mazowiecka Spółka Gazownictwa.

ODPOWIEDZ