Serwis 'Komunikacja miejska w Radomiu' pisze:Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Radomiu kupiło autobus MAN NL313-15 CNG, który był wykorzystywany przez producenta do testów w różnych polskich miastach, między innymi w Gdyni, Bydgoszczy, Toruniu, Rzeszowie, Wrocławiu, Wejherowie i Warszawie. Autobus ma dwa lata, prawie 15 metrów długości, jest niskopodłogowy i może zabrać na pokład 130 pasażerów. Po Radomiu będzie kursował z dotychczasową reklamą CNG. W firmowe barwy zostanie pomalowany jedynie jego przód i tył. Nowy MAN otrzyma w Radomiu numer 1015.
[Radom] MPK kupiĹo MAN-a
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Prawie nowy autobus. Chyba dobry zakup mając na uwadzę, że Radom planuje zwięszyć flotę wozów CNG.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
R-11 Kleszczowa pisze:Prawie nowy autobus. Chyba dobry zakup mając na uwadzę, że Radom planuje zwięszyć flotę wozów CNG.
W Toruniu jak był na testach, to spece z mana sami nie wiedzieli ile pali i
na ile starcza gazu. Jak w pierwszy dzień wyjechał na testy na brygade
całodzienną na obciążonej linii, to pomimo, że zjechał po popoludniowym
szczycie i tak podczas podróży na tankowanie do Inowrocławia (40km) zabrakło
gazu w połowie drogi. Później puszczali go już tylko na linie szczytowe.
Poza tym podejrzewano, że ma rozszczelnione butle, bo z obliczeń wynikało,
że powinien jeździć dalej na jednym baku. Poza tym autobus jest słaby,
silnik niby 310 koni, ale z pełen ludzi ledwo wjeżdżał na wiadukt, poza tym
nawet pusty 'męczył' się przy podjazdach. W ogole po tych testach autobus
jest w opłakanym stanie, tu: http://media.putfile.com/zagadka55 dźwięk z
jazdy. Za to 15 metrowy MAN ma bardzo dobrą zwrotność. Kierowcy twierdzili, ze nawet lepszą od 12m."
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No chyba, że tak........Ale w sumie to dziwne, że takie miasto jak Rydzykowo tfu tzn. Toruń nie ma stacji gdzie możnaby zatankować autobus na CNG tylko trzeba aż do Inowrocławia jeździć
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
A po co ma kupować autobusy, do których nie ma jeszcze technologii? To tak, jak kupowanie trolejbusów bez zawieszenia drutów.8315 pisze:Ja uważam że bardzo dobry zakup. Tylko Warszawa.... stolat w lesie za murzynami i zadnego CNG nie potrafi kupić tylko testować
Demówki zwykle są już w opłakanym stanie, gdy trafiają do ostatecznego nabywcy. Przykład-ex demo Mercedesy Citaro. A Toruń wziął po prostu na testy autobus, o którym nie mieli tam pojęcia. A MAN nawalił przysyłając niekompetentnych ludzi. Niestety problem jest też z tankowaniem autobusów CNG taki, że większość dyspenserów CNG nie ma takich liczników przepływu jak dystrybutory paliw płynnych, a autobusy tankuje sie "na manometr" (czyli na ciśnienie w zbiornikach). A w Toruniu nie mieli jak tego sprawdzać. Swoją drogą-jaką stacje i jak wyposażoną ma Radom?MZ pisze:Też mi się tak z początku wydawało, ale zacząłem mieć wątpliwości, gdy na forum strony "Komunikacja miejska w Radomiu" przeczytałem wklejoną opinię człowieka z Torunia:Cytat:
W Toruniu jak był na testach, to spece z mana sami nie wiedzieli ile pali i
na ile starcza gazu. Jak w pierwszy dzień wyjechał na testy na brygade
całodzienną na obciążonej linii, to pomimo, że zjechał po popoludniowym
szczycie i tak podczas podróży na tankowanie do Inowrocławia (40km) zabrakło
gazu w połowie drogi. Później puszczali go już tylko na linie szczytowe.
Poza tym podejrzewano, że ma rozszczelnione butle, bo z obliczeń wynikało,
że powinien jeździć dalej na jednym baku. Poza tym autobus jest słaby,
silnik niby 310 koni, ale z pełen ludzi ledwo wjeżdżał na wiadukt, poza tym
nawet pusty 'męczył' się przy podjazdach. W ogole po tych testach autobus
jest w opłakanym stanie, tu: http://media.putfile.com/zagadka55 dźwięk z
jazdy. Za to 15 metrowy MAN ma bardzo dobrą zwrotność. Kierowcy twierdzili, ze nawet lepszą od 12m."
TLG pisze:Swoją drogą - jaką stację i jak wyposażoną ma Radom?