Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 07 sty 2007, 4:51

Gacek pisze: za udogodnienia na kolei zostanie ograniczona liczba linii autobusowych (lub częstotliwości) na liniach, które pokrywaja sie z linią kolejową (na pierwszy ogień najpewniej 521) pewnie obetną trochę 517 (choc tu bedzie cieżko) czy linie z Gołąbek...
Hmmm...co do 194 to jestem trochę sceptycznie nastawiony co do skrócenia te linii np. do Ursus-Ratusz. Dojazd do centrum z przesiadką na SKM/KM jest bezkonkurencyjny czasowo, ale pozostaje kwestia dobrego dojazdu do najbliższego centrum handlowego jakim jest Fort Wola.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 sty 2007, 9:58

Szamot pisze:Wprowadzić trzecią strefę karty miejskiej, może nawet czwartą. Wyrysować mapkę z podziałem na strefy i finito.
Tylko pozostaje ustalić kryteria podziału na strefy, co może spowodować protesty samorządów ("ci mają dalej i mają niższe ceny, a my mamy bliżej i płacimy więcej").
Szamot pisze:Chyba nie Zielonka.
Pomyłka #-o Ząbki.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 sty 2007, 10:21

Busmann pisze:Tylko pozostaje ustalić kryteria podziału na strefy, co może spowodować protesty samorządów ("ci mają dalej i mają niższe ceny, a my mamy bliżej i płacimy więcej").
Jakoś w zachodnich miastach europejskich nie ma z tym problemu. Choć faktycznie najlepiej byłoby odległościami mierzyć te strefy.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 sty 2007, 10:50

Piotrek pisze:Jakoś w zachodnich miastach europejskich nie ma z tym problemu.
Ale to Polska właśnie... U nas tak raczej się nie da. Natomiast logicznym podziałem na strefy byłby podział po granicach administracyjnych miest, stosownie do wysokości opłaty, które wnisły. Tylko, że to też ma taki minus, że pomiędzy miastem x, a Warszawą może się znaleźć miasto y, które nie chce dopłacać tyle, ile miasto x, więc ma droższą strefę...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sty 2007, 20:41

przewoz pisze: Będę się upierał przy tym, że pociągi IC/PR stanowią do czasu otwarcia tunelu komunikację zastępczą dla KM. Zobaczymy, jak to w praniu wygląda.
komunikację zastępczą stanowią autobusy. WKM nie jest biletem KM, a umowa z innymi przewoźnikami dotyczy honorowania biletó KM...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 sty 2007, 20:56

komunikację zastępczą stanowią autobusy.
Komu chce się wychodzić na powierzchnię, jak np. IC przyjedzie... :)
Busmann pisze:Tylko, że to też ma taki minus, że pomiędzy miastem x, a Warszawą może się znaleźć miasto y, które nie chce dopłacać tyle, ile miasto x, więc ma droższą strefę...
Mam nadzieje, że ta cała aglomeracja wykluczy takie przypadki :]
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 07 sty 2007, 23:04

Busmann pisze:pomiędzy miastem x, a Warszawą może się znaleźć miasto y, które nie chce dopłacać tyle, ile miasto x, więc ma droższą strefę...
Albo jeszcze weselej: Na trasie WKD stacje idą w kolejności do Warszawy: Komorów (gmina Michałowice) - Pruszków (gmina Pruszków) - Michałowice (gmina Michałowice) - itd... Wyobraźmy sobie teraz, że gmina/miasto Pruszków (stacje: Pruszków, Tworki, Malichy) partycypuje, a gmina Michałowice (stacja Komorów, Michałowice, Reguły) nie. I co wtedy? Jadąc na WKM jeździmy na trasie Pruszków - Warszawa, posługując się WKM nie musimy kupować biletu chcąc jechać do Warszwy, ale żeby wysiąść w Michałowicach muszę kupować specjalnie pojedynczy liniowy bilet, choć mam opłaconą miesięczną podróż na dalszej trasie? Albo: Michałowice (przystanki: Michałowice, Komorów - pomijam inne) partycypuje w kosztach, a Pruszków wypina się. Wsiadam w Warszawie, jadę do Pruszkowa, kanar pyta: dokąd to pan? A ja na to: do Komorowa!, a kanar na to: Jak Pan wysiądzie w Pruszkowie, to mandat za brak biletu!
A jak pan pojedzie dalej, to OK! Dziwne mogą być konsekwekcje rozdziału partycypacji w kosztach na gminy.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Szamot

Post autor: Szamot » 08 sty 2007, 2:07

Busmann pisze:
Szamot pisze:Wprowadzić trzecią strefę karty miejskiej, może nawet czwartą. Wyrysować mapkę z podziałem na strefy i finito.
Tylko pozostaje ustalić kryteria podziału na strefy, co może spowodować protesty samorządów ("ci mają dalej i mają niższe ceny, a my mamy bliżej i płacimy więcej
A teraz niby nie masz stref PKP? Niby czym to co zaproponowałem się różni od stanu obecnego poza nośnikiem biletu?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sty 2007, 15:28

Szamot pisze:Niby czym to co zaproponowałem się różni od stanu obecnego poza nośnikiem biletu?
Niczym się nie różni i sama koncepcja mi odpowiada. Tylko chciałem przedstawić problem, jaki może się pojawić: hipotetycznie należy założyć, że Wołomin płaci, Zielonka płaci, a Ząbki nie chcą płacić. Jak wtedy rozwiązać ten problem? To samo się tyczy podziału na strefy: niektóre samorządy będą chciały być w I strefie, a inne w II (bo mniejsza dopłata). Chodzi mi dokładnie o to, co w przypadku, gdy jedzie się z miasta płacącego więcej przez miasto płacące mniej (jak rozwiązać taki problem)?

JaBaal

Post autor: JaBaal » 10 sty 2007, 0:30

Busmann pisze:co w przypadku, gdy jedzie się z miasta płacącego więcej przez miasto płacące mniej (jak rozwiązać taki problem)?
Ten problem kiedyś brutalnie rozwiązał ZTM: pamiętacie nie zatrzymywanie się autobusów w Jabłonnie? Jabłonna chyba nie płaciła wcale. Ale jeśli jakieś miasto przez które przejeżdża autobus/pociąg płaci, ale np. połowę, to zatrzymuje się tam połowa autobusów/pociągów.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2007, 16:14

Z pociągami to tak nie pójdzie.
A co do rozwiązań strefowych i dopłatowych to trzeba by to przeprowadzić na wyższym poziomie niż porozumienia międzygminne - najlepiej ustawą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 10 sty 2007, 16:42

To wszystko przypuszczenia. Gminy podwarszawskie nie są w stanie dopłacać do wspólnego biletu. Więc zapłaci za nie samorząd wojewódzki. Do zadań gmin będzie należało budowanie parkingów przy stacjach itp. Nie ma co się obawiać o chęć lub niechęć do dopłat ze strony gmin

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2007, 18:24

Bardzo słusznie, od komunikacji międzypowiatowej właśnie województwo jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 sty 2007, 19:26

Hmmm... tak sobie myślę... dlaczego wspólny bilet nie obowiązuje również w drugą stronę, czyli bilety KM w SKMce? Wiem, że to kwestia uchwał i umów, ale na moją logikę...hmmm

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 sty 2007, 15:51

Gdyby sprawdziła się ta informacja o biletach dobowych, 3-dniowych i tygodniowych, to by było super...

Obrazek
Warszawa
KOLEJ Wspólny bilet w granicach miasta

Z kartą miejską pojedziemy także WKD

Od poniedziałku pasażerowie będą jeździli z miejskimi biletami 30- i 90-dniowymi pociągami WKD.

Usługa obejmie tylko odcinek w granicach Warszawy, czyli stacje: Śródmieście, Ochota, Zachodnia, Reduta Ordona, Aleje Jerozolimskie, Raków i Salomea.

Wbrew zapowiedziom urzędników karty miejskiej od poniedziałku nie będziemy mogli ładować w kasach WKD na stacjach Śródmieście, Ochota i Zachodnia. Kolejarze obiecują jednak, że będzie to możliwe przed końcem stycznia.

Według naszych informacji Zarząd Transportu Miejskiego negocjuje z WKD rozszerzenie wspólnych przejazdów o bilety dobowe, trzydniowe i tygodniowe.

Za respektowanie karty miejskiej w pociągach ZTM płaci WKD niespełna 1 mln zł rocznie (Koleje Mazowieckim dostają za to od miasta ponad 6 mln zł).

kmaj
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ