Plac Defilad i okolice - plany na przyszłość

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 sty 2007, 11:10

R-11 Kleszczowa pisze:Problem w tym, że wielu osobom, którym PKiN kojarzy się z przeszłością naszego narodu zalezy na zburzeniu tego symbolu minonych lat.
:arrow: Ale teraz już z tym nie będzie problemu. Teraz trzeba pomyśleć o odpowiednim zagospodarowaniu otoczenia, żeby nie wystawała zza wielkich budynków tylko iglica.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 sty 2007, 16:38

MZ pisze::arrow: Każdy obiekt może z czymś się komuś kojarzyć, ale to jeszcze nie powód, żeby go burzyć. Ciekawe teraz, jak wpisanie PKiN do rejestru zabytków wpłynie na projekty zabudowy jego otoczenia. Do tej pory chciano go maksymalnie zasłonić ze wszystkich stron. Czy zabytek można będzie tak potraktować?
Osobiście wątpie w to zasłanianie, plan zagospodarowania Placu Defilad nie przewiduje tam wieżowców, co już stanowi pewien wyłom. A poza tym zawsze wydawało mi się, że ten pomysł raczej pozostanie na pomysłem już na wieki (a na razie nic o tym dalej nie słychać). ;)
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 sty 2007, 21:49

Powinni zacząć od wyburzenia hal handlowych, które sa zagłębiem podróbek, a także meliną złodziejstwa i innego rodzaju meliniarstwa.
Jedno co pewne na pewno, nie są dobrą wizytówka Warszawy [-(

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 sty 2007, 21:54

jacek pisze:Powinni zacząć od wyburzenia hal handlowych, które sa zagłębiem podróbek, a także meliną złodziejstwa i innego rodzaju meliniarstwa.
=D>
Bardzo słuszna uwaga. Wsytd, żeby w takim miejscu jak centrum miasta, które chce liczyć się na arenie międzynarodowej stały takie tandetne blaszaki :|
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 sty 2007, 21:57

R-11 Kleszczowa pisze:
jacek pisze:Powinni zacząć od wyburzenia hal handlowych, które sa zagłębiem podróbek, a także meliną złodziejstwa i innego rodzaju meliniarstwa.
=D>
Bardzo słuszna uwaga. Wsytd, żeby w takim miejscu jak centrum miasta, które chce liczyć się na arenie międzynarodowej stały takie tandetne blaszaki :|
Kilka lat temu zlikwidowali bazar na placu, myślałem że przejrzeli na oczy, a oni zrobili to samo, tyle że na mniejszym terenie, pod jednym dachem i bankomatem na zewnątrz. :D

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 sty 2007, 22:02

jacek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: =D>
Kilka lat temu zlikwidowali bazar na placu, myślałem że przejrzeli na oczy, a oni zrobili to samo, tyle że na mniejszym terenie, pod jednym dachem i bankomatem na zewnątrz. :D
Chociaż nie możesz zaprzeczyć, że już lepsze są te blaszaki niż "szczęki". Chociaż i jedno i drugie przynoszą wstyd naszemu miastu :(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 sty 2007, 22:12

R-11 Kleszczowa pisze:Chociaż nie możesz zaprzeczyć, że już lepsze są te blaszaki niż "szczęki". Chociaż i jedno i drugie przynoszą wstyd naszemu miastu
Owszem lepsze są chyba o dwie, może trzy epoki. :-k
Z likwidacją hal nie jest tak prosto, gdyż każda próba ich likwidacji kończyła się protestami i skamlaniem o ilości miejsc pracy, jakie owe hale zapewniają( niemal wszyscy zatrudnieni są nielegalnie-bez umów).
Wiadomo że stragany przynoszą olbrzymie zyski, a kupujących jest tam zatrzęsienie, wiec "kury znoszącej złote jajka" trzeba bronić.
Jedna z tych hal już zlikwidowano, jak uporają się z dwiema pozostałymi, to wtedy będzie czas na zagospodarowanie tego terenu, ale domniemywam że jeszcze to potrwa. :-k

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 09 sty 2007, 22:25

Ano, użeraja się teraz z miastem, najpierw o ziemię, teraz o gwarancje kredytowe, żeby uniknąc sytuacji, że w centrum miasta będzie straszyć niedokończona budowa - kupcy grają na czas z tymi halami...

Ale przynajmniej konkurs na projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej czy coś w tą mańkę już jest ogłoszony ;)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 sty 2007, 1:45

Siecool pisze:Ale przynajmniej konkurs na projekt Muzeum Sztuki Nowoczesnej czy coś w tą mańkę już jest ogłoszony ;)
Czemu mam wrażenie, że powstanie szkaradne paskudztwo? ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 sty 2007, 9:13

Fikander pisze:Czemu mam wrażenie, że powstanie szkaradne paskudztwo?
:arrow: Pewnie dlatego, że "sztuka nowoczesna" jest zbyt nowoczesna, żeby pasowała do tego otoczenia ;).

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 10 sty 2007, 21:42

Cóż, ale jak zburzą kupieckiego blaszaka to przynajmniej bilans brzydkich budynków pozostanie zerowy. ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 sty 2007, 10:02

zaczyna się ](*,)

Obrazek
Wojewoda z PiS blokuje unanie PKiN za zabytek

Dominika Olszewska, Tomasz Urzykowski2007-01-19, ostatnia aktualizacja 2007-01-19 08:34

Od lustracji Pałacu Kultury zaczął w czwartek urzędowanie nowy wojewoda mazowiecki i lider warszawskiego PiS Wojciech Dąbrowski. Kilka godzin po nominacji zablokował decyzję nadającą "darowi Józefa Stalina" status zabytku

Decyzja o wpisaniu Pałacu do rejestru zabytków miała zapaść już w środę. Potem urzędnicy mówili o czwartku. Dokument czekał już tylko na podpis Macieja Czeredysa, zastępcy wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Ale wczoraj niespodziewanie wicewojewoda Jacek Sasin zażądał akt sprawy. Po co? - To ważna decyzja, można powiedzieć "decyzja dziesięciolecia". Uznanie pałacu za zabytek ma zwolenników i przeciwników. Ostatnio był wokół tej sprawy szum medialny. Wojewoda chce się temu dobrze przyjrzeć - powiedział jego rzecznik Maksym Gołoś.

Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, to politycy PiS sprzeciwiają się, żeby Pałac Kultury był zabytkiem. Nie chcą podnosić rangi warszawskiego symbolu PRL. - Nie widzę powodów, by umieszczać w rejestrze dar Józefa Stalina. Jestem za wyburzeniem Pałacu Kultury - mówi Marek Makuch, lider klubu PiS w Radzie Warszawy.

Nowy wojewoda najwyraźniej podziela te wątpliwości. Przed południem odebrał nominację. Po południu oświadczył, że na decyzję o wpisaniu Pałacu do rejestru zabytków jest za wcześnie. - To sprawa bardzo kontrowersyjna, dlatego potrzebuję czasu - twierdzi wojewoda Dąbrowski.

Wahanie polityków zniecierpliwiło środowisko miłośników zabytków. - Nad czym się tu zastanawiać? Już tyle głosów padło za ochroną tego obiektu, że nie rozumiem, jakich jeszcze argumentów potrzebuje wojewoda. Razem z komisją konserwatorską zwiedziłam ostatnio wszystkie sale Pałacu Kultury i muszę stwierdzić, że brak ścisłej ochrony powoduje nieodwracalne zmiany. Oryginalne elementy wystroju zastępuje się współczesną tandetą - mówi zaskoczona postępowaniem wojewody Barbara Zygadło z Oddziału Warszawskiego Towarzystwa Opieki nad Zabytkami.

Wstrzymanie wpisu Pałacu do rejestru zdziwiło nawet Kazimierza Sztarbałłę, doradcę wojewody ds. zabytków: - Pałac trzeba chronić natychmiast. Co prawda, prywatnie ten gmach kojarzy mi się z komuną, ale jako historyk sztuki uważam, że ma znakomite wnętrza. Bezwzględnie zasługują na rejestr.

Cenne obiekty umieszcza tam wojewódzki konserwator zabytków. - Jest urzędnikiem niezależnym w podejmowaniu decyzji. Jego kompetencje wynikają z ustawy o ochronie zabytków. Stanowisko wojewody nie może mieć wpływu na decyzje konserwatora - podkreśla Jan Kasprzyk, rzecznik Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Wojciech Dąbrowski jest jednak nieprzejednany: - To prawda, że o wpisie decyduje konserwator, ale on podlega mi.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 sty 2007, 10:16

GW pisze:- Nie widzę powodów, by umieszczać w rejestrze dar Józefa Stalina. Jestem za wyburzeniem Pałacu Kultury - mówi Marek Makuch, lider klubu PiS w Radzie Warszawy.
:arrow: Napiszę najbardziej kulturalnie, jak w takiej sytuacji można: powaliło ich? ](*,)
Niech wyburzą pół Warszawy, bo powstała w czasach PRL. Litości!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 sty 2007, 11:22

To są chorzy ludzie.....cieżko chorzy #-o
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 sty 2007, 11:27

R-11 Kleszczowa pisze:To są chorzy ludzie... cieżko chorzy.
:arrow: Chorzy z nienawiści. Za cenę rozprawienia się z "reliktami minionej epoki" chcą pozbyć się symbolu Warszawy. A potem pewnie będą zastanawiać się, gdzie ulokować wszystkie instytucje znajdujące się w Pałacu Kultury. Nową Salę Kongresową też wybudują? ](*,)

ODPOWIEDZ