Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sty 2007, 8:37

Życie Warszawy pisze:W październiku zacznie działać System Informacji Pasażerskiej
autor: Tomasz Kunert, 2007-01-29, Ostatnia aktualizacja: 2007-01-30
Za ile minut przyjedzie tramwaj, dokąd kursuje dana linia, czy na trasie są korki – takie informacje już jesienią będą
wyświetlane na przystankach w Al. Jerozolimskich.

Wczoraj otwarto oferty w przetargu na wykonawcę Systemu Informacji Pasażerskiej (SIP), który ma ułatwić pasażerom korzystanie z tramwajów. Na początek elektroniczne wyświetlacze pojawią się na modernizowanej właśnie trasie w centrum – pomiędzy pętlami na ul. Banacha i na Gocławku.

Nareszcie dokładny czas

Papierowe rozkłady jazdy to już przeżytek – dziś na całym świecie zastępują je elektroniczne tablice informujące o rzeczywistym, a nie planowym czasie odjazdu tramwaju lub autobusu. Są w wielu europejskich stolicach, m.in. w Berlinie i Lizbonie.

Warszawski SIP ma tworzyć centralny serwer analizujący informacje o ruchu tramwajów i sterujący elektronicznymi tablicami na przystankach. Oczekujący pasażerowie będą mogli z nich odczytać rzeczywisty czas odjazdu tramwaju określonej linii z miejsca, w którym są. Informacje będą ułożone chronologicznie – od najwcześniejszego odjazdu do najpóźniejszego. Gdy tramwaj będzie miał się pojawić w ciągu niecałej minuty, cyfry oznaczające sekundy będą wyświetlane pulsująco.

[ Dodano: 2007-01-30, 08:42 ]
Jak podaje prasa, oferty wahają się od 8 do 22 milionów złotych netto.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 31 sty 2007, 21:25

:arrow: Echo miasta:-Już na jesieni w Warszawie pojawi się System Informacji Pasażerskiej , który będzie dokładnie informował pasażerów o czasie przyjazdu tramwaju i autobusu. Zamiast papierowych rozkładów, na przystankach pojawią się elektroniczne tablice, z których pasażerowie będą mogli odczytać czas przyjazdu pojazdu na przystanek. Dodatkowo, tablice będą wyświetlać godzinę, informację o kierunku jazdy danej linii, a w sytuacji awaryjnej, jak korek czy wypadek, pojawi się komunikat o możliwym opóźnieniu. Komunikaty można nie tylko przeczytać, ale również usłyszeć. Pierwsze tablice pojawią się na 26 z 51 przystanków na trasie między pętlą Banacha a Gocławkiem. Podobne rozwiązania działają m. in. w Berlinie i Lizbonie.
:arrow: Mamy 31-stycznia, a nie 1- kwietnia :?:

[ Dodano: 2007-01-31, 21:50 ]
:arrow: Ech dnia jest z datą 1-02-2007 .

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 31 sty 2007, 23:47

gregory5576 pisze:Zamiast papierowych rozkładów
Tylko nie zamiast! Tylko nie to!

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 01 lut 2007, 0:50

No właśnie. Mi tam wystarczy tablica pokazująca czas do następnego tramwaju.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 lut 2007, 0:57

Mam wrażenie, że temat jest poruszany w wątku "Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich".

W wielu miastach na świecie dysponuje już takimi systemami, również w Polsce w węzłach komunikacyjnych są tablice wyświetlające czas do odjazdu. Cieszy fakt, że na jednej z ważniejszych tras pojawią się takie urządzenia, które wskazywać będą rzeczywisty czas pozostający do odjazdu.

Dziwi mnie tylko dobór przystanków - a dokładniej jego brak od Ronda Waszyngtona do Gocławka... Wg informacji na tramwarze nawet na Wiatracznej nie będzie tablicy informacyjnej, a chyba ważny to węzeł jest...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2007, 8:55

MeWa pisze: Cieszy fakt, że na jednej z ważniejszych tras pojawią się takie urządzenia, które wskazywać będą rzeczywisty czas pozostający do odjazdu. .
No jak, przecież informacja kiedy odjechał tramwaj jest równie dobra :p

Moderatora proszę o przeniesienie wątku do odpowiedniego, e, wątku... ;).

Co do wyboru lokalizacji - są one w zasadzie zgodne ze Studium Wykonalności.

Jeśli o Wiatraczną chodzi, to jest to istotnie dość ważny węzeł, chociaż żeby tam zapewnić system informacji, trzeby dodatkowo okablować Grochowską i doposażyć jeszcze więcej składów w odpowiednie urządzenia, co rozdmuchałoby i tak spore (patrz oferta za 22 mln) koszty. Kłania się kiepska marszrutyzacja.

Niestety, zawsze jest tak, że jak się coś zacznie, to nie można wszystkiego zrobić na raz i gdzieś trzeba powiedzieć "basta". Zwłaszcza, jak się nie dostało na wkład własny kaski miejskiej.

michael112

Post autor: michael112 » 01 lut 2007, 9:34

gregory5576 pisze:Zamiast papierowych rozkładów
To osobom chcącym zobaczyć, o której tramwaj będzie jechał jak np. skończą pracę pozostanie tylko internet :boohoo:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2007, 9:37

No nie, z tego, co rozumiem, rozkłady papierowe pozostaną...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 01 lut 2007, 14:50

W przypadku awarii zasilania (tak jak ostatnio w Śródmieściu) do paraliżu komunikacyjnego dołoży się jeszcze kompletna dezinformacja pasażerów. Rozkłady papierowe muszą zostać :!:

Mi już wystarczają elektroniczne "tablice" w tramwajach, które pokazują tylko ileśtam najblizszych przystanków. ](*,) Czasem rozwiązania najprostsze (zwykłe korale czy bumażka) są najskuteczniejsze.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2007, 14:56

Zwłaszcza, że przy awarii zasilania tramwaje będą jeździły... :-$

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 01 lut 2007, 15:26

Ups. :-$ ](*,) :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2007, 19:49

Zresztą, tablice mają mieć zasilanie awaryjne pozawalające np. na wyświetlenie komunikatu o awarii i terminie jej usunięcia.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 03 lut 2007, 15:58

Jeśli o Wiatraczną chodzi, to jest to istotnie dość ważny węzeł, chociaż żeby tam zapewnić system informacji, trzeby dodatkowo okablować Grochowską i doposażyć jeszcze więcej składów w odpowiednie urządzenia, co rozdmuchałoby i tak spore (patrz oferta za 22 mln) koszty. Kłania się kiepska marszrutyzacja.
A co jak wyjedzie na podmianę tramwaj bez urządzeń? Nie będzie informacji?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lut 2007, 19:15

Małe szanse, by taki tramwaj na podmianie się znalazł - znaczna część rezerwy będzie też doposażona - urządzeń będzie ponad 200 . Chociaż rzecz jasna istnieje takie niebezpieczeństwo.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 04 lut 2007, 17:36

inż. Glonojad pisze:Małe szanse, by taki tramwaj na podmianie się znalazł - znaczna część rezerwy będzie też doposażona - urządzeń będzie ponad 200 . .
Oczywiście, jeśli wszystkie tramwaje z "rezerwy" akurat nie zostaną wystawione na inne linie...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

ODPOWIEDZ