Przygotowania do budowy skrzyżowania al. Wilanowskiej i Królowej Marysieńki bis
Michał Wojtczuk 06-01-2006 , ostatnia aktualizacja 06-01-2006 22:15
Prywatny inwestor chce zbudować mostek nad Potokiem Służewieckim. Na tę inwestycję czekają setki rodzin, które już mieszkają lub zamieszkają wkrótce w blokach na Polach Wilanowskich
Pola Wilanowskie to jeden z najszybciej rozwijających się rejonów Warszawy. Już za blisko miesiąc pierwsze pięćset rodzin wprowadzi się do mieszkań na osiedlu Nowy Wilanów. To tylko jeden etap budowy osiedla, które docelowo ma liczyć prawie dwa tysiące lokali. Gdy się doliczy inne powstające lub planowane kompleksy mieszkaniowe, wychodzi, że do 2010 r. zamieszka tam ponad 5,6 tys. rodzin.
Tymczasem dziś jedyny dojazd na Pola Wilanowskie stanowi wąska ul. Klimczaka. Już teraz rano jest tam korek. Na dodatek to niewygodne połączenie, bo jadąc rano do centrum, trzeba się najpierw cofnąć spory kawałek ul. Przyczółkową w stronę Powsina, a potem zawrócić. Sytuację poprawiłoby powstanie ulicy Królowej Marysieńki bis, prostopadłej do Klimczaka i łączącej się z al. Wilanowską.
I właśnie o dokumenty potrzebne do budowy tego ok. 500-metrowego fragmentu ulicy zaczęła się starać w ratuszu firma DiE, która chce w pobliżu budować osiedle mieszkaniowe.
- Opracowaliśmy już projekt ulicy, pracujemy jeszcze nad rozwiązaniami samego skrzyżowania z al. Wilanowską - mówi Rafał Kierski, prezes DiE. - Chcemy, żeby ta ulica powstała jeszcze w tym roku. Zależy nam na czasie, więc nie wykluczamy współfinansowania inwestycji. Prowadzimy w tej sprawie rozmowy z miastem.
Negocjacjom kibicuje firma Prokom, do której należą Pola Wilanowskie. - Nieustannie przypominamy władzom miasta o tysiącach ludzi, którzy sprowadzą się na Pola. Straszymy urzędników nawet planowaną wizytą papieża - o ile papieżem można kogoś straszyć - mówi Józef Januszko, wiceprezes Prokomu ds. inwestycji. - My nie stoimy z założonymi rękami: pierwszy fragment ul. Królowej Marysieńki bis, który znajduje się na naszym terenie, już zbudowaliśmy. Cały nasz fragment od planowanego przedłużenia ul. Płaskowickiej do Klimczaka będzie gotowy w maju-czerwcu. Potrzebny jest jeszcze tylko ok. 500-metrowy kawałek, żeby dało się dojechać do al. Wilanowskiej - mówi Januszko.
Miasteczko WilanĂłw
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Czytałem to. Żenujące... Kaczyści z Wawy chyba specjalnie nie ruszyli kuperków i nawet nie przyszło im do główek, żeby zabierać się za tę inwestycję, bo przecież "lepiej poczekać, olać podatników i niech bogu ducha winny inwestor zbuduje jak mu się nie będą mieszkania bez dojazdu nie sprzedawały.....
- R-9 Chełmska
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A potem będzie płacz, że prywatny inwestor, zbudowaną za prywatne pieniądze na prywatnym terenie drogę bezczelnie zamknie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
- SHADOW-XIII
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, nie widzę rezerwy na pętlę....
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No tak. Ale zapewne szybciej wybudują miasteczko niż doprowadzą tramwaj. I znowu bedzie problem osiedla bez linii autobusowej Jakieś E2, 130 i 519 by tam wpuścili
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A to na pewno.
Ale nie wiem czy wiesz, linii tramwajowych nie buduje miasto, lecz Spółka (a jesli juz ktos - to panstwo, bo srodki inwestycyjne pochodza z funduszu amortyzacyjnego - czyli, jesli nie pokrecilem, de facto ulgi podatkowej). I tak krawiec kraje, jak mu materii staje - stary sprzet generuje nieduży fundusz... ustawodawca zaklada widac, ze 20 i 40 letni tramwaj warte sa tyle samo i na ich odtworzenie juz kasy nie trzeba
Ale nie wiem czy wiesz, linii tramwajowych nie buduje miasto, lecz Spółka (a jesli juz ktos - to panstwo, bo srodki inwestycyjne pochodza z funduszu amortyzacyjnego - czyli, jesli nie pokrecilem, de facto ulgi podatkowej). I tak krawiec kraje, jak mu materii staje - stary sprzet generuje nieduży fundusz... ustawodawca zaklada widac, ze 20 i 40 letni tramwaj warte sa tyle samo i na ich odtworzenie juz kasy nie trzeba
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Już wieminż. Glonojad pisze: Ale nie wiem czy wiesz, linii tramwajowych nie buduje miasto, lecz Spółka
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"