Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 kwie 2007, 11:51

Andrzej pisze:jasne,,,
3 węzły i tylko tak będzie można wjechać (a w W2 tylko 2). w dodatku żadnych ulic dojazdowych.
Pytam się ponownie: w ilu miejscach można przeciąć Trakt Brzeski?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 14 kwie 2007, 12:08

Andrzej pisze: jasne,,,
3 węzły i tylko tak będzie można wjechać (a w W2 tylko 2). w dodatku żadnych ulic dojazdowych.
i np. przedłużenie ulicy Długiej, które miało być budowane do ul. Głowackiego bądź Kilińskiego zostanie przecięte przez WOW i być może będę musiał iść/jechać do Centrum Wesołej przez Niemcewicza, super.
W obu przypadkach planowane były 3 węzły. W wariancie W2 węzeł "Wesoła" wypadł po protestach lokalnych władz. Tak więc widzimy, że władze Wesołej i Sulejówka myślały bardziej o ograniczaniu dostępności trasy dla mieszkańców.
Poza tym wszystkie obecnie istniejące ulice w Wesołej nie urywają się na WOW, tylko przechodzą nad nią lub pod nią.
Natomiast jeśli mieszkańcy i władze Wesołej życzą sobie dodatkowych przejść lub przejazdów, to od tego były konsultacje społeczne w lutym i możliwośc składania wniosków do Wojewody Mazowieckiego. Czy skorzystałeś ze swojego prawa i złozyłes u Wojewody wnioski o dodatkowe przejścia/przejazdy?

Jakby nie patrzeć, to nic z powyższego nie jest powodem, by domagać się przesuwania trasy w Halinów, w wariant kompletnie pozbawiony sensu pod względem ekonomicznym, ekologicznym i komunikacyjnym. Trzeba raczej domagać się od GDDKiA ulepszenia wariantów przez Wesołą.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 15 kwie 2007, 23:17

R-11 Kleszczowa pisze:
Andrzej pisze:[
Wyznacznikiem tego czy WOW posłuży warszawiakom jako szybkie i dogodne połączenie Wesołej, Marek, Tragówka, Bielan i Bemowa będzie decyzja o uruchomieniu ewentualnej linii autobusowej tą trasą :D
:shock:
to przykład.
akcentuje się bardzo "lokalną" funkcję tej drogi, nad rolą międzymiastową.
ma to być niezbędne połączenie Wesołej z Targówkiem, Białołęką, Bielanami i Bemowem (dwa pierwsze to i owszem niezaprzeczalnie, ale część Bielan i Bemowo jest już trochę naciągane moim zdaniem; choć przydatne). zatem czemu by nie puscić jakiejś linii obwodowej tą trasą?

[ Dodano: 2007-04-15, 23:28 ]
Bastian pisze:
Andrzej pisze:jasne,,,
Pytam się ponownie: w ilu miejscach można przeciąć Trakt Brzeski?
Nie mam jednoznacznego zdania na temat WOW. Zawsze są plusy i minusy. Ponieważ większość z was mówi o plusach, ja dla równowagi wspominam o minusach lub choćby rzeczach nie wspominanych w mediach.
Wiadomo - mam zdanie bardzo subiektywne, bo mnie ta sprawa dość mocno dotyka.
Jest jeszcze element psychologiczny, jakaś mentalność,, mieszkasz sobie 21 lat na najcichszym zielonym spokojnym osiedlu pod słońcem, a tu nagle jakaś droga ekspresowa. Zewsząd pełno szumu, agresywne głosy różnych zwolennikaów i przeciwników, ekspertów, polityków, ministrów,.. (tylko jakoś dziwnie nie ekologów?). No i co masz w końcu o tym wszystkim myśleć? Ostatecznie nie wiesz,, Nie wiem jak będzie się sąsiadowało z taką drogą. Jakiego stopnia będzie to uciążliwość, no ale wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie mi dane się przekonać.
Zobaczymy.
Pozdr.

[ Dodano: 2007-04-15, 23:31 ]
robert-c pisze:
Andrzej pisze: jasne,,,
i np. przedłużenie ulicy Długiej, które miało być budowane do ul. Głowackiego bądź Kilińskiego zostanie przecięte przez WOW i być może będę musiał iść/jechać do Centrum Wesołej przez Niemcewicza, super.
W obu przypadkach planowane były 3 węzły. W wariancie W2 węzeł "Wesoła" wypadł po protestach lokalnych władz.
Nie tyle po prostestach. Po prostu nie był planowany, a o jego nieoficjalnej genezie pisałem już kiedyś. Odpadł, bo byłby za blisko jakiejś stacji gazowej w Sulejówku czy też ujęć wodnych; mógłby zachwiać ogólnie gospodarką wodną tego regionu.

* Mam nadzieję, że po decyzji ws WOW, Główna Dyrekcja będzie otwarta jeszcze na jakieś korekty.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 kwie 2007, 10:43

Andrzej pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: :shock:
to przykład.
ma to być niezbędne połączenie Wesołej z Targówkiem, Białołęką, Bielanami i Bemowem (dwa pierwsze to i owszem niezaprzeczalnie, ale część Bielan i Bemowo jest już trochę naciągane moim zdaniem; choć przydatne). zatem czemu by nie puscić jakiejś linii obwodowej tą trasą?
Tylko linia obwodowa jadąca z Wesołej przez Marki, Targówek będzie miał znacząco lepszą frekwencję niż linia jadąca przez WOW. Takowa linia- jadąca ciągiem S17- S8 musiałaby zapracować na frekwencję już w Wesołej gdyż potem omijałaby główne tereny zamieszkane.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Andrzej

Post autor: Andrzej » 16 kwie 2007, 22:17

R-11 Kleszczowa pisze:
Andrzej pisze: to przykład.
Tylko linia obwodowa jadąca z Wesołej przez Marki, Targówek będzie miał znacząco lepszą frekwencję niż linia jadąca przez WOW. Takowa linia- jadąca ciągiem S17- S8 musiałaby zapracować na frekwencję już w Wesołej gdyż potem omijałaby główne tereny zamieszkane.
Racja, a dojazd do M1 by się przydał.. choć nie wiem czy nie zbyt na około byłoby potem,,
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 kwie 2007, 22:18

Ile osób będzie jechało z Wesołej bezpośrednio do M1 :?: Wątpię żeby ta liczba była piorunująca i była dobrym argumentem za taką linią biegnącą przez WOW :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Andrzej

Post autor: Andrzej » 17 kwie 2007, 20:29

R-11 Kleszczowa pisze:Ile osób będzie jechało z Wesołej bezpośrednio do M1 :?: Wątpię żeby ta liczba była piorunująca i była dobrym argumentem za taką linią biegnącą przez WOW :>
na pewno zaczynała by ze Starej Miłosnej, a może nawet z Międzylesia gdyby był sens, ale nie upieram się przy niej.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 17 kwie 2007, 23:29

No właśnie IMHO nie ma sensu. Naprawdę wątpię aby tłum ludzi rzucił się w Międzylesiu na linię, która tylko zahaczyła by o osiedle Stara Miłosna i nie docierając nawet do centrum Wesołej wkroczył na WOW i zjechał z niej najwcześniej na węźle Zielonka :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Andrzej

Post autor: Andrzej » 18 kwie 2007, 15:41

R-11 Kleszczowa pisze:No właśnie IMHO nie ma sensu. Naprawdę wątpię aby tłum ludzi rzucił się w Międzylesiu na linię, która tylko zahaczyła by o osiedle Stara Miłosna i nie docierając nawet do centrum Wesołej wkroczył na WOW i zjechał z niej najwcześniej na węźle Zielonka :-k
nie, myślałem cały czas o wjeździe na WOW w węźle Rembertów.
(dla jasności: Stara Miłosna, Trakt Brzeski, 1. Praskiego Pułku, PKP Wesoła, Okuniewska, WOW, Armii Krajowej, Toruńska, Most Grota – Roweckiego???)
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 kwie 2007, 1:20

:arrow: Harmonogram działań już jest, teraz trzeba przyglądać się ich skuteczności:
GW pisze:Nowe terminy dla wschodniej obwodnicy Warszawy

Piotr Olechno, ostatnia aktualizacja 2007-04-18 09:30

Ministerstwo Rozwoju Regionalnego stworzyło wczoraj harmonogram działań. Decyzja środowiskowa ma zapaść do 30 czerwca.

Nowy harmonogram prac nad trasą wschodniej obwodnicy Warszawy ogłosiło wczoraj Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, któremu premier przekazał opiniowanie tej inwestycji. Przede wszystkim musi dostać akta sprawy z Ministerstwa Środowiska, które przestało się zajmować przebiegiem drogi. Wtedy od nowa zaczną się uzgodnienia. Na stronie internetowej Ministerstwo Rozwoju Regionalnego umieści informację o możliwości składania uwag i wniosków. Później je przeanalizuje, zorganizuje też spotkania z każdą ze stron sporu.

A wariantów obwodnicy jest kilka. Trzy - przez warszawską dzielnicę Wesołą, jeden - przez gminę Halinów. Ostateczną decyzję o przebiegu obwodnicy ma podjąć wojewoda mazowiecki. Czeka jednak na tzw. opinię środowiskową. Miał ją wydać minister środowiska Jan Szyszko. Burmistrz Halinowa Jolanta Damasiewicz podejrzewała jednak, że "może nie być w sporze bezstronny", bo jest mieszkańcem Wesołej i otwarcie bronił dzielnicy przed obwodnicą. Złożyła do premiera wniosek o odsunięcie go od sprawy. Premier zrobił to przed Wielkanocą. Obowiązki Jana Szyszki przekazał Grażynie Gęsickiej, minister rozwoju regionalnego.

- Chcemy tę sprawę potraktować bardzo poważnie. Przejrzeć dokumenty, wysłuchać każdej ze stron i podjąć słuszną decyzję - zapowiada Monika Niewinowska, rzecznik resortu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2007, 12:53

Powinni teraz ruszyć ze sprawą WOW bardzo szybko. W końcu tak ona jak i jej przedłużenie czy S17 powinny być priorytetem na Euro2012.
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 19 kwie 2007, 13:34

R-11 Kleszczowa pisze:Powinni teraz ruszyć ze sprawą WOW bardzo szybko. W końcu tak ona jak i jej przedłużenie czy S17 powinny być priorytetem na Euro2012.

ze wszystkim Kleszczu powinni tak na dobre ruszyc... boje sie troche ze 2012 to bedzie jeden wielki zapi....l żeby tylko zdązyc (mając gdzies juz jakość)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 kwie 2007, 13:57

mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Powinni teraz ruszyć ze sprawą WOW bardzo szybko. W końcu tak ona jak i jej przedłużenie czy S17 powinny być priorytetem na Euro2012.

ze wszystkim Kleszczu powinni tak na dobre ruszyc... boje sie troche ze 2012 to bedzie jeden wielki zapi....l żeby tylko zdązyc (mając gdzies juz jakość)
Podzielam Twoje obawy... W fuszerkach jesteśmy niestety dobrzy :/
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 kwie 2007, 14:01

R-11 Kleszczowa pisze:W fuszerkach jesteśmy niestety dobrzy
I na ironię każda prowizorka jest u nas najtrwalsza...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 kwie 2007, 18:15

R-11 Kleszczowa pisze:
mariow pisze:
Podzielam Twoje obawy... W fuszerkach jesteśmy niestety dobrzy :/
Jedyne pocieszenie takie, że przynajmniej będziemy to mieć. Lepsza dziurawa droga, niż brak drogi... Wyobraźcie sobie, co by było, gdyby nie powstała za Gierka Trasa Łazienkowska, choć w najlepszym stanie to ona nie jest.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ