tak, ja tez bardzo lubię sprowadzać do absurdu, ale fakt pozostaje faktem sierp i młot sa symbolami ideologii, która doprowadziła do śmierci wielu milionów ludzi i skoro suwano swastyki, to nie widzę przeciwwskazań zwłaszcza, że poległym zołnierzom nie przyniesie to żadnej ujmyDennis pisze:Kościół Katolicki też ma krew na rękach, należy pousuwać wszystkie krzyże?
[GW] Zakusy na pomnik "czterech ĹpiÄ cych"
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
MeWa pisze:Tu nie chodzi o to czy sierp i młot jest symbolem totalitaryzmu, czy nie, a o to, że poprzez usunięcie symboli nie zmieni się historii.
Powiem tylko tyle: zachowania, które maja na celu usuwanie symboli minionej epoki jest niczym innym jak zatajaniem hisotrii, czyli tym z czym PiS chce walczyć.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Krótko mówiąc, Armia Czerwona panoszyła się wszędzie i wtrącała do wszystkiego. I mówię nie o komisarzach tylko o zwykłych żołnierzach. Gwałty, rozboje, kradzieże, dochodziło nawet do strzelania dla zabawy z pociągu do dzieci na wsiach.emdegger pisze:Hm... Kleszczu, dyskusyjna kwestia Z prawnego punktu widzenia sytuacja w okresie od lipca 44' do listopada 56' jest bardzo niejasna. Jak pewnie wiesz, Gomułka dopiero jesienią 1956 podpisał umowę sankcjonującą pobyt wojsk radzieckich w Polsce. Wcześniej było tylko tajne porozumienie, na mocy którego administracja polska podlegała krasnoarmiejskiemu dowództwu. Tego kuriozum prawnego nie rozwiązano przez ponad 12 lat. Także po utworzeniu TRJN. A czymże jest pobyt obcych wojsk na zajętych terenach, którymi następnie się administruje, jeśli nie okupacją?
ps. ja doskonale wiem, że nie o taką okupację Ci chodziło, ale jednak swoje 3 grosze postanowiłem dorzucić .
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Armia Krajowa oczywiście była czysta jak łza
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Kolego, w partyzantce różnie bywało, a regularna armia to trochę inaczej powinna się zachowywać zwłaszcza że Polska to nie był dla nich wróg. Poszukaj wspomnień, niemieckie wojsko się miejscami lepiej zachowywało a Armia Czerwona to była w dużym stopniu dzicz. Zresztą....do 1944 r. Niemcy wysyłali na front WYłąCZNIE przeszkolone oddziały, dopiero potem brak rezerwy ludzkiej spowodował powstanie Volksturmu itp. W ZSRR Stalin wysyłał na front niedozbrojone armie, to była zbrodnia, bo dobrze wiedział że ma dużo większe rezerwy ludzkie. W ten sposób szła do przodu dzika, niedoszkolona i nieokiełznana armia nie oglądająca się na to co rabuje. A nad wszystkim czuwały oddziały NKWD lepiej uzbrojone od oddziałów liniowych.R-11 Kleszczowa pisze:Armia Krajowa oczywiście była czysta jak łza
PS. Jak można porównywać AK do Armii Czerwonej Przerażają mnie niektóre posty, chyba jednak Kaczyński mówił prawdę, w III RP zaniedbano naukę historii a wszystko zastąpiła nauka o pojednaniu. Ja rozumiem że taka opinia o AK panuje na Litwie, ale tak pisać będąc Polakiem????
www.kolej.one.pl
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Com napisał - napisałem. AC gwałciła, AK gwałciła, hitlerowcy też gwałcili. Wszyscy szli po jednej linii. A to, że teraz gloryfikuje się tylko jednych z tej wygranej strony to jest coś nie tego... Prawda To tak jakby PiS i jego koalicjanci przegłosowali razem jakąś ustawę, a potem Lepper powiedział, że to tylko jego zasługa...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Święte słowa! Swastyki - nein, to sierpy i młoty - niet! Bo różnicy pomiędzy tymi dwoma ustrojami nie widzę...Tm pisze:ja tez bardzo lubię sprowadzać do absurdu, ale fakt pozostaje faktem sierp i młot sa symbolami ideologii, która doprowadziła do śmierci wielu milionów ludzi i skoro suwano swastyki, to nie widzę przeciwwskazań zwłaszcza, że poległym zołnierzom nie przyniesie to żadnej ujmy
Raczej wypuścił bandę zboczeńców i recydywistów z najcięższych zakładów karnych, traktując ich jak mięso armatnie...Karol pisze:W ZSRR Stalin wysyłał na front niedozbrojone armie, to była zbrodnia, bo dobrze wiedział że ma dużo większe rezerwy ludzkie.
Może się to wielu ludziom nie spodobać, ale to NKWD żywcem porąbało i wrzuciło do studni cały oddział Waffen SS, a jego dowódcę rozerwali czołgami. I nie będę już wspominał o tym, że Polscy Oficerowie powracający z niemieckiej niewoli byli rozstrzeliwani w melinach jako V kolumnę...
Nie twierdzę, że była, bo nie można uogólniać. Były tam jednostkowe przypadki sadystów, ale należy powiedzieć, że takie jednostkowe przypadki honorowych ludzi były także w SS i NKWD...R-11 Kleszczowa pisze:Armia Krajowa oczywiście była czysta jak łza
[ Dodano: 2007-05-05, 09:28 ]
Jeszcze tylko cytat Lenina: "Droga do ogólnoświatowej rewolucji ludzi pracy prowadzi przez trupa Polski". Wyjaśnień chyba nie trzeba.
[ Dodano: 2007-05-05, 09:33 ]
Ja jestem przeciwny jakimkolwiek bazom obcych wojsk.Dennis pisze:Czy w momencie, w którym wybudują amerykańską bazę (której notabene jestem przeciwny) w Polsce, też będziemy musieli uznać, iż jesteśmy już pod okupacją USA?
A taki, że w tamtych czasach Rokossowski trząsł całą Polską administracją, "oficerowie" ACz szkolili na swój sposób naszych żołnierzy i byli ich dowódcami, a PZPR była "ambasadą" KPZR...Dennis pisze:A jaki to ma związek z okupacją?
Dla zainteresowanych samym Rokossowskim: http://pl.wikipedia.org/wiki/Konstanty_Rokossowski
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
nieprawdaR-11 Kleszczowa pisze:Wszyscy szli po jednej linii.
w starciu z ACz to AK przegrała, zresztą czy z Twoich słów wynika, że Rosjan nagle nalezy gloryfikować? nikt nie mówi, że AK była zupełnie bez skazy, ale to ACz zgwałciła 2 mln Niemek plus wiele kobiet innych nacjiR-11 Kleszczowa pisze:A to, że teraz gloryfikuje się tylko jednych z tej wygranej strony to jest coś nie tego... Prawda
nie, to tak jakby powiedzieć, że ten kto pije piwo w parku łamie prawo, więc niczym nie różni sie od Charlesa Mansona, który prawo tez złamałR-11 Kleszczowa pisze:To tak jakby PiS i jego koalicjanci przegłosowali razem jakąś ustawę, a potem Lepper powiedział, że to tylko jego zasługa...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Trzeba. Prawda jest taka, że po 1918 roku nasz kraj znalazł się w bardzo kiepskim położeniu geopolitycznym. Polska była punktem na drodze do działań rewolucyjnych na zachodzie Europy. I w tym momencie można odnosić te słowa do tych wydarzeń. Ale ja nie odnosiłbym ich w żadnym wypadku do okresu II wojny światowej jak i lat późniejszych. Szczególnie, że wówczas nie tylko Polska znalazła się w strefie wpływów ZSRR.Busmann pisze: Jeszcze tylko cytat Lenina: "Droga do ogólnoświatowej rewolucji ludzi pracy prowadzi przez trupa Polski". Wyjaśnień chyba nie trzeba.
Nie. Ale nie można ustalać jedynej i słusznej linii, że tylko AK była fajna, a wszystko co inne i co szło od wschodu na Rzeszę należy mieszać z błotem.Tm pisze:czy z Twoich słów wynika, że Rosjan nagle nalezy gloryfikować?
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
a jeśli ta linia wynika z historii?R-11 Kleszczowa pisze:Nie. Ale nie można ustalać jedynej i słusznej linii, że tylko AK była fajna, a wszystko co inne i co szło od wschodu na Rzeszę należy mieszać z błotem.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Historia ma to do siebie, że można ją różnie interpretować.Tm pisze:a jeśli ta linia wynika z historii?R-11 Kleszczowa pisze:Nie. Ale nie można ustalać jedynej i słusznej linii, że tylko AK była fajna, a wszystko co inne i co szło od wschodu na Rzeszę należy mieszać z błotem.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Owszem, o paru sprawach dziś się nie mówi. Nikt nie wspomina o haniebnych mordach odwetowych na Zamojszczyźnie dokonywanych nie na partyzantach upowskich, ale na ukraińskich wieśniakach i ich rodzinach, którzy akurat mieli nieszczęście znależć się na szlaku walki AK, o beznadziejnej obronie ludności polskiej przed zwyrodniałymi hordami Ukraińców czy o dalekim od ducha koncyliacji włączeniu do AK Batalianów Chłopskich. Ale Armia Krajowa była jedyną (obok BCh) polską partyzantką narodowowyzwoleńczą (nie mylić z antyniemiecką) w czasie II wojny światowej, której profil ideologiczny nie budził kontrowersji, ramieniem zbrojnym legalnego rządu na emigracji i podstawą walki zbrojnej w kraju. Bez względu na to jak bardzo obce mi są poglądy prawicy oraz jak krytycznie oceniam Powstanie Warszawskie, wiem jedno - AK zasługuje na szacunek. Bezwzględny.R-11 Kleszczowa pisze:Armia Krajowa oczywiście była czysta jak łza
Skala zachowań wynaturzonych jest dla każdej z tych formacji inna. Nie wolno tu stawiać znaku równościR-11 Kleszczowa pisze:AC gwałciła, AK gwałciła, hitlerowcy też gwałcili.
A o Wielkiej Czystce i poprzedzającym ją zamachu na Siergieja Kirowa słyszał? A o Tuchaczewskim, Blucherze...?System radziecki miał taką "miłą" cechę, że nie wszyscy pensjonariusze ośrodków odosobnienia mieli bogatą kartotekę kryminalną.Busmann pisze: Raczej wypuścił bandę zboczeńców i recydywistów z najcięższych zakładów karnych, traktując ich jak mięso armatnie...
Jeszcze tylko cytat Churchilla: "Jestem przeciwny faszerowaniu polskiej gęsi. Mogłaby nieboraczka dostać niestrawności" Poczdam 1945. Dyskusja w sprawie przekazania Polsce władzy nad Szczecinem i Ziemiami Zachodnimi.Busmann pisze:Jeszcze tylko cytat Lenina: "Droga do ogólnoświatowej rewolucji ludzi pracy prowadzi przez trupa Polski". Wyjaśnień chyba nie trzeba.
Poczytaj więc Marksa, Engelsa, Fouriera, Saint Simona z jednej strony oraz Rosenberga, Evolę, Streichera czy Ratzla z drugiej. Ciekaw jestem Twoich konkluzji.Busmann pisze:Święte słowa! Swastyki - nein, to sierpy i młoty - niet! Bo różnicy pomiędzy tymi dwoma ustrojami nie widzę...
...który sam lipcu 1941 poszedł na front jako "recydywista".Busmann pisze:Dla zainteresowanych samym Rokossowskim
Nie wyznaczenie granicy oddzielającej wyzwolenie od okupacji, warunki wojenne od terroru, ekwipowanie wojsk od zwykłego rozboju spowoduje zamazanie roli kata i ofiary. Tylko w książkach można być równocześnie Rubaszowem i Gletkinem.R-11 Kleszczowa pisze:nie można ustalać jedynej i słusznej linii, że tylko AK była fajna, a wszystko co inne i co szło od wschodu na Rzeszę należy mieszać z błotem
zaraz, zaraz z jednej strony podajesz przykład Saint Simona z odległej od komunizmu epoki, z drugiej Streichera i (o ile o niego chodzi)Alfreda Rosenberga bezpośrednio zaangażowanych w nazizm, no to albo dopisz po lewej Lenina lub Trockiego, albo po prawej Nietzschegoemdegger pisze:Poczytaj więc Marksa, Engelsa, Fouriera, Saint Simona z jednej strony oraz Rosenberga, Evolę, Streichera czy Ratzla z drugiej. Ciekaw jestem Twoich konkluzji.
zresztą jak odległy był komunizm jako ustrój(a o nim rozmawiamy) od myśli Marksa chyba wiesz dobrze
Kryterium decydującym była tu doktryna - nic więcej. Kwestia zaangażowania pojedynczych teoretyków w funkcjonowanie totalitaryzmu wymagałaby oddzielnego omówienia (pewnie trafiliby się jeszcze Shaw czy Heidegger). Dlaczego umieściłeś Nietzschego?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese