515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 cze 2007, 20:32

Odpowiadanie na pytanie, czemu wyprostowanie podróży w danej relacji, które obsługiwałoby połączenie goszczące na dwóch głównych węzłach lokalnych niezbędnych do tego, by ktokolwiek zeń korzystał implikuje nierocjalność utrzymywania innego, docierającego w te same rejony, zredukowanego do zapchajdziury i bezlitosnego kręcenia, urąga elementarnym zasadą zdrowego rozsądku. Tłumaczę po raz ostatni:
Dennis pisze:1) W jaki sposób takie 135 zastępuje połączenie Gocławia z Promenadą?
W taki, że 143 napełnia się po wjeździe na Gocław, a nie przed. Ani myślę obstawać przy trzymaniu kikuta udupionego dla wąziutkiej relacji Gocław - Promenada. Napisane zostało jak byk przecież:
515 omijające Gocław byłoby znacznie bardziej atrakcyjnym połączeniem przez Siekierę dla mieszkańców Rembertowa czy Marysina (a także Wawra dzięki przesiadce przy Wale). Obecne 143 jest mało atrakcyjne dla "niegocławian", gdyż jadąc przez Fieldorfa traci bardzo dużo czasu. Rozdzielenie potoków na Siekierę byłoby zatem wskazane
Z symulacji wychodzi akurat coś dokładnie innego - wzrost potoku w szczycie porannym o jakieś 400 osób/h w przekroju. Czyżby to było tak wbrew zdrowemu rozsądkowi? Obecnie nie ma linii zapewniającej dojazd z węzła Płowiecka przez Siekierę na Mokotów. 143 za bardzo kręci, ludzie wsiadają w 5xx i jadą do Metra. Sam rembertów musi zaliczyć 3 "ucha": Wygoda, Gocław, Stegny. A 143 i tak ich nawet do metra nie dowiezie
Co tutaj jest niezrozumiałego, na miły Bóg :?: :!: :?: :!: Wynika z tego wyraźnie: atrakcyjność połączenia na Mokotów stoi pod znakiem zapytania, gdyż mając zadania dalekobieżne nie wypełnia ich efektywnie wskutek zredukowania go do pełnienia zbyt wielu relacji lokalnych, zniechęcających pasażerów do korzystania z niego mimo BEZPOŚREDNIEGO kształtu. Co więc u diabła ma do roboty linia na odcinku Okularowa -Płowiecka - Ostrobramska - Gocław - Mokotów?! W dodatku odjeżdżająca z 515 przy Okularowej (i pewnie Płowieckiej) w stronę Mokotowa z tego samego przystanku? Ludzie, litości :!: Uruchomienie 515 ma zniweczyć takie patologie, a nie mutować je. Napisane zostało dalej:
Na pewno relacje zostaną zastąpione (143 na odcinku Gocław - URsynów powinno być w całości).
Gocław - Ursynów, a nie Promenada - Gocław - Ursynów ](*,) Skoro, jak już zostało łopatologicznie do nieskończonej wytłumaczone, na Okularowej i Płowieckiej zabiera pasażerów 515, to luki po nim nie może zapełniać linia jadąca także stamtąd, tylko taka, która nie dzieli z 515 żadnych węzłów przesiadkowych i nawet piędzi szosy. Czego tu ktoś nie rozumie :shock: :?:
Dennis pisze:2) W jaki sposób takie 135 zapewnia dojazd z Ursynowa na Grochów, w najważniejsze rejony tegoż osiedla?
O które rejony Ci chodzi i gdzie nie ma możliwości wykonywania przesiadek na Grochów?
Dennis pisze:3) W jaki sposób takie 135 rekompensuje połączenie Ursynowa z Dworcem Wschodnim, co jest niezbędne do reformy 166?
Czy raczej kasacji :P Przestań pisać o bzdurnych potrzebach zastępowania połączeń, które z Ursynowa na Dworzec Wschodni wiozą tylko kierowcę :rotfl2: Łączyłoby Ursynów tak samo z Dw. Wschodnim jak wydłużone 162 - czyli wcale :P Albo Wileniak i gwarantowana frekwencja oraz możliwość dogodnej przesiadki w drodze na DWW, albo sam Dworzec i muchowóz tak jak jest do tej pory. Przykłady 162 i 166 pokazują jaskrawo, co jest lepsze :-$ Chyba że rozwalamy wszystko od nowa i zaczynamy dyskusję o zmianie trasy 123.

I nie mieszaj do tego wydłużenia odcinka Ostrobramskiej połączonego z Wileniakiem, bo jest oczywiste, że nic takiego by nie nastąpiło. Nie napisałem nigdzie, bo niby i po co, że ma to jeszcze zapuszczać się dalej w Ostrobramską, skoro pojechałoby Fieldorfa :shock:

@Pawcio: cieszę się, że zauważyłeś, acz defekt jest widoczny na pierwszy rzut oka :)

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 26 cze 2007, 20:41

Ja mam pytanie w takim razie dlaczego to jest 515. Czy nie można wzmocnić 143? Coś takiego:

141 - Bokserska - ... - Marysin => Zielona
143 - Wzmocnione, do Kolonii
183 - Wzmocnione, Wola Grzybowska
196 - Kasacja
199 - Targówek - ... - Republikańska - Frontowa - Szatkowników - Cyrulików - Al.Komandosów - Grzybowa - Zielona
408 :arrow: 5xx - Przez Rondo Wiatraczna
514 - Kasacja
515 - Kasacja

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 26 cze 2007, 20:42

Jeżeli już, to 153 przepchnąć przez przejazd niż 199..

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 26 cze 2007, 20:42

Tylko pętli Zielona już nie ma :roll: (Teraz jest rondo)

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 26 cze 2007, 20:46

Ja ze swojej strony uważam, że nie należy nic grzebać przy trasie 162,(zamieniać końcówkami ze 185) ew. można pomyśleć nad wyprostowaniem jej na Targówku (puścić jak 160) tylko nie wiem co na Szwedzkiej w zamian.
162 należy się natomiast podkręcenie częstotliwości, nawet do 7/15/15. pozdr.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 26 cze 2007, 20:50

A co z tym Bratem Albertem wspominanym jakiś czas temu ?
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 cze 2007, 20:52

Dęboszczak pisze:Ja ze swojej strony uważam, że nie należy nic grzebać przy trasie 162,(zamieniać końcówkami ze 185)
A ja bym mimo wszystko, psia mać, spróbował ;) Ale kluczem do zmiany trasy jest nie spapranie zmian towarzyszacych - a jest ich co niemiara.
Dęboszczak pisze:ew. można pomyśleć nad wyprostowaniem jej na Targówku (puścić jak 160)
O tyle mi się to nie widzi, że i bez kręcenia na Targówku pasażerów ma - sama Pratulińska daje ich sporo.
Dęboszczak pisze:162 należy się natomiast podkręcenie częstotliwości, nawet do 7/15/15
Bezwzględnie się należy :) Jedna z najlepszych linii warszawskich, zresztą już ją wychwalałem tak że aż wstyd. A o czasie przejazdu jeszcze się pogada ;) O-)

[ Dodano: 2007-06-26, 20:53 ]
groov pisze:A co z tym Bratem Albertem wspominanym jakiś czas temu ?
Niestety, zmarł w 1916 r.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 26 cze 2007, 21:03

emdegger pisze:
[ Dodano: 2007-06-26, 20:53 ]
groov pisze:A co z tym Bratem Albertem wspominanym jakiś czas temu ?
Niestety, zmarł w 1916 r.
haha, z wikipedii przeczytane? Chodzi mi o to że ktoś pisał o tym że może tam powstać pętla,
Petuś pisze: 183 - Wiatraczna - Grochowska - Marsa - Ilskiego - Grzybowa - Wspólna - Brata Alberta -Brata Alberta

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2007, 21:04

emdegger pisze:Tłumaczę po raz ostatni
Obecnie nie ma linii zapewniającej dojazd z węzła Płowiecka przez Siekierę na Mokotów. 143 za bardzo kręci, ludzie wsiadają w 5xx i jadą do Metra. Sam rembertów musi zaliczyć 3 "ucha": Wygoda, Gocław, Stegny. A 143 i tak ich nawet do metra nie dowiezie
Co tutaj jest niezrozumiałego, na miły Bóg :?: :!: :?: :!: Wynika z tego wyraźnie: atrakcyjność połączenia na Mokotów stoi pod znakiem zapytania, gdyż mając zadania dalekobieżne nie wypełnia ich efektywnie wskutek zredukowania go do pełnienia zbyt wielu relacji lokalnych, zniechęcających pasażerów do korzystania z niego mimo BEZPOŚREDNIEGO kształtu. Co więc u diabła ma do roboty linia na odcinku Okularowa -Płowiecka - Ostrobramska - Gocław - Mokotów?! W dodatku odjeżdżająca z 515 przy Okularowej (i pewnie Płowieckiej) w stronę Mokotowa z tego samego przystanku? Ludzie, litości :!: Uruchomienie 515 ma zniweczyć takie patologie, a nie mutować je. Napisane zostało dalej:
Na pewno relacje zostaną zastąpione (143 na odcinku Gocław - URsynów powinno być w całości).
Gocław - Ursynów, a nie Promenada - Gocław - Ursynów ](*,) Skoro, jak już zostało łopatologicznie do nieskończonej wytłumaczone, na Okularowej i Płowieckiej zabiera pasażerów 515, to luki po nim nie może zapełniać linia jadąca także stamtąd, tylko taka, która nie dzieli z 515 żadnych węzłów przesiadkowych i nawet piędzi szosy. Czego tu ktoś nie rozumie :shock: :?:
Chwila, moment, bo ty tłumaczysz, jak krowie przy miedzy, a ja się zastanawiam, czy czytałeś to, co tu napisano.

Otóż trasa Marsa - Gocław - TS - pd. Mokotów jest wcale nie mniej logiczna, niż Praga Pn. - Grochów - Gocław - TS - Mokotów. 416 wcale nie jest lepsze, niż 143. Spójrzże na plan, obydwa kierunki są wygibasami! Dlatego posyłam 166 z Ursynowa przez TS i Gocław tam, gdzie wychodzi najbardziej naturalnie: Na Wiatrak, a potem na Lubelską (a w przyszłości niech sobie pomyka Nowowiatraczną na Targówek :P). Natomiast nie da się zaprzeczyć ani potrzeba połączenia Marsa - Ostrobramska, ani Ostrobramska - Gocław. Relacje te zebrałoby 168 z Marysina - ono, owszem, jechałoby trasą wygiętą przez Gocław, ale zapewniłoby mu połączenia z zupełnie inną częścią Mokotowa, niż 515 i 166! Także z tego właśnie powodu mogłoby liczyć na tych pasażerów, którym nie będą pasowały rejony obsługiwane na Mokotowie przez 515!

[ Dodano: 2007-06-26, 21:08 ]
Dęboszczak pisze:Ja ze swojej strony uważam, że nie należy nic grzebać przy trasie 162,(zamieniać końcówkami ze 185) ew. można pomyśleć nad wyprostowaniem jej na Targówku (puścić jak 160) tylko nie wiem co na Szwedzkiej w zamian.
162 należy się natomiast podkręcenie częstotliwości, nawet do 7/15/15. pozdr.
Zmiana 162 nie jest czymś, co jest absolutnie niezbędne dla uzdrowienia warszawskiej komunikacji. Ale umożliwiłaby reformę 166, 416 i inne korzystne ruchy. Choćby dlatego warto. Jeśli mamy zachować połączenia Ursynowa z Pragą i z DWW, to chyba lepiej realizować je wydajnymi liniami, zyskując zarazem dodatkowo silne połączenia z Wiatraczną, niż utrzymywać nienaturalne, dookolne i zaplecione przebiegi linii 166 i 416 (podobnie niedobre byłoby 135).

Nie mówiąc już o tym, że jak chcesz uzasadnić autobus co 7 minut na EC Siekierki? Skierowanie jej na Ursynów ułatwiłoby znacznie taki ruch, zarazem lepiej zapewniając frekwencję.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 26 cze 2007, 21:12

Bastian pisze:Nie mówiąc już o tym, że jak chcesz uzasadnić autobus co 7 minut na EC Siekierki? Skierowanie jej na Ursynów ułatwiłoby znacznie taki ruch, zarazem lepiej zapewniając frekwencję.
Zobacz jakie ma wykorzystanie na odc. Wileński - PKP Powiśle, na Powiślu i na os. Bernardyńska przydałoby się coś porządnego. Super linia, nie majstrować ;-)

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-06-26, 21:17 ]
Korekta tagów.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 26 cze 2007, 21:14

groov pisze:
emdegger pisze:
[ Dodano: 2007-06-26, 20:53 ] Niestety, zmarł w 1916 r.
haha, z wikipedii przeczytane? Chodzi mi o to że ktoś pisał o tym że może tam powstać pętla,
Petuś pisze: 183 - Wiatraczna - Grochowska - Marsa - Ilskiego - Grzybowa - Wspólna - Brata Alberta -Brata Alberta
To to chodzi o to pod koniec tej uliczki..

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2007, 21:15

Dęboszczak pisze:
Bastian pisze:Nie mówiąc już o tym, że jak chcesz uzasadnić autobus co 7 minut na EC Siekierki? Skierowanie jej na Ursynów ułatwiłoby znacznie taki ruch, zarazem lepiej zapewniając frekwencję.
Zobacz jakie ma wykorzystanie na odc. Wileński - PKP Powiśle, na Powiślu i na os. Bernardyńska przydałoby się coś porządnego. Super linia, nie majstrować ;-)
Taki ruch jej ani trochę nie psuje. A Bernardyńska - owszem - potrzebowałaby lepszej komunikacji. Ale myślisz, że akurat na Pragę? Ależ proszę, wzmocnijcie 159, chętnie temu przyklasnę! Chyba najpierw powinno się mieć dobrą komunikację do centrum, czyż nie?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 cze 2007, 21:17

To może 131 na EC a 522x2 :D :?:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2007, 21:20

159 by wystarczyło, też jest do Centrum, do wszystkiego można się z niej przesiąść. Kiedyś - jak ktoś tu gdzieś całkiem ostatnio wspominał - 159/359 było co 7 minut. Osłabianie tak dobrej trasy, a zarazem pisanie, że Bernardyńska potrzebuje wzmocnienia linii na Powiśle i Pragę to czyste banialuki.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 26 cze 2007, 21:30

Bastian pisze:ja się zastanawiam, czy czytałeś to, co tu napisano.
Zaś ja się zastanawiam, czy Ty przeczytałeś, co napisałem wcześniej. Po kolei:
Bastian pisze:Otóż trasa Marsa - Gocław - TS - pd. Mokotów jest wcale nie mniej logiczna, niż Praga Pn. - Grochów - Gocław - TS - Mokotów
Ale jest kompletnie nielogiczna przy istnieniu trasy: Marsa - TS - Mokotów. Toć ja o tym od początku. Napisałem:
Albo więc 141 powinno być z 520 skoordynowane (co jest nierealne i bzdurne), albo linia w relacji Ostrobramska - Gocław - Mokotów musi pracować na innych odcinkach po lewej stronie Wisły
Na Twoją propozycję zatem:
Bastian pisze:168 (z 301) Marysin - Ostrobramska - Gocław - TS - Odyńca - ? (być może wtedy lepiej ją skierować w stronę Szczęśliwic lub Zachodniego, skoro na Okęcie lub przynajmniej Hynka pomknie 515; z Mokotowa można by tam wysłać 182 przez Racławicką)
oczywiście przyklasnąłem :) Jakże więc mam się z Tobą niezgadzać, skoro wyraziłem dla Twojego pomysłu aprobatę? Napiszę inaczej, mam nadzieję, że teraz się zrozumiemy: linia Marsa - Ostrobramska - Gocław - TS nie powinnna jechać na południe od Sielc przy wyprostowanym 515 na TS.

tego, że mam rację w kwestii połączenia M. - O. - G. - TS jestem pewien. Kwestię 135 przemyślę, spokojnie - ja nie przestaję popierać skomunikowania Ostrobramskiej z Wileniakiem.

ODPOWIEDZ