To samo można powiedzieć w takim układzie o sytuacji odwrotnie, czyli powstaniu S8 w wariancie północnym.mariow pisze: A czemu walczy sie o S8. Ano wydaje mi sie że po trosze temu ze jak ta zostanie wybudowana to sznasa na powstanie innej drogi w jej zastepstwie znacząco maleje.
[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Sprawa zupełnie zrozumiała, tylko może jednak lepiej byłoby im wybudować jakąś porządną linię kolejową/tramwajową. Inaczej będą Wam, tak jak nam nasi podmiejscy, skutecznie rozjeżdżać miasto blachosmrodami. Chyba nie o to Wam chodzi w pierwszej kolejności?mariow pisze:najwazniejsze tylko porządna droga łącząca Łodz z miastami takimi jak Sieradz, Łask , Zdunska Wola - musiecie pamietac ze dla nich Łodz jest naturalnym centrum ku któremu ciązą tak jak mieszkańcy Grodziska, Nowego Dworu czy MIńska Maz ku Warszawie. I porządna droga z pewnością się przyda.
Dennis pisze:Wam,
Dennis bo ja rozdwojenia dostaneDennis pisze:nasi podmiejscy
zdecydowanie kolejową - ciagniecie tramwaju poza Pabianice byłoby nieuzasadnioneDennis pisze:tylko może jednak lepiej byłoby im wybudować jakąś porządną linię kolejową/tramwajową
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dennis poruszył słuszną kwestię, że ruch na S8 w wariancie północnym zmiksuje się: tranzyt z ruchem lokalnym. Jako, że będzie to trasa 2x2 to tam będzie mega kocioł. Dziś ludzie na DK14 pewnie tego tranzytu nie odczuwają, bo ten biegnie przez Bełchatów.... No ale na SCS mnie Łodzianie prawie z błotem zmieszali za ten pogląd
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Winszuję i ślę wyrazy uznaniamariow pisze:Meldunek mam juz od jakiegos czasu w Wawie
To jest faktycznie mało pozytywne zjawisko. Może niech już lepiej ten tranzyt leci przez (albo raczej obok) Bełchatów, gdzie ruch loklany jest stosunkowo nieduży, zaś dla znaczącego ruchu lokalnego w okolicach Łodzi chyba wystarczyłaby GP (najpewniej modernizacja i podniesienie do takich parametrów dk14). No i oczywiście dobra linia kolejowaR-11 Kleszczowa pisze:ruch na S8 w wariancie północnym zmiksuje się: tranzyt z ruchem lokalnym
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Było do przewidzenia
RMF FM pisze:
Nie zdążymy z budową autostrad i dróg szybkiego ruchu przed Euro-2012 - twierdzi Ogólnopolska Izba Gospodarcza Drogownictwa. Brakuje pieniędzy, drogowcom nie sprzyja też prawo.
Na budowę 3000 kilometrów dróg ekspresowych i 1500 km autostrad potrzeba 130 mld złotych. Na razie jest tylko 75 mld złotych. W drogownictwie boomu nie ma, przetargów nie ma – po prostu nie ma pieniędzy - mówi prezes Izby Drogownictwa. Wojciech Malusi dodaje, że w tym roku w kasie Dyrekcji Dróg krajowych i Autostrad może być zaledwie 1,5 mld złotych.
Według drogowców, coraz dłużej trwają przetargi i brakuje odpowiednich ustaw, które umożliwiłyby szybsze inwestycje: Jest tyle roboty, a są wakacje w Sejmie – praktycznie 2 miesiące. Do roboty, panowie posłowie! Trzeba to przygotować - apelują. Lista żalów jest długa, m.in. brakuje pracowników i materiałów budowlanych. Z tym jednak dadzą sobie radę – bez pieniędzy i dobrego prawa już nie.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Raczej nie może bo od A2 jest dalej do S8 niż 30 km - sama S14 ma mieć ponad 40, a będzie przecież łaczyć A2 z Pabianicami i DK14 w standardzie GP 2x2 - czyli niedoszłej Bogu dzięki S8 w wariancie północnymKra pisze:Tak a propos dróg, ciekawe czy przy A2 jest to samo zapisane w umowie co na A4 ze Stalexportem, że w promieniu 30 km nie wolno prowadzić inwestycji zwiększających przepustowość innych dróg ? To może w pewnym sensie jakoś tłumaczyć DK8 przez Bełchatów zamiast bliżej Łodzi.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Rozumiem, że mówisz o odcinku awsa-owskim, czyli do Konina od zachodu (bo dalej, czyli w okolicach Strykowa, nie ma już systemu koncesyjnego)Kra pisze:Tak a propos dróg, ciekawe czy przy A2 jest to samo zapisane w umowie co na A4 ze Stalexportem, że w promieniu 30 km nie wolno prowadzić inwestycji zwiększających przepustowość innych dróg ? To może w pewnym sensie jakoś tłumaczyć DK8 przez Bełchatów zamiast bliżej Łodzi.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ale będzie i przyszły koncesjonariusz może sobie zażyczyć takowego zapisu. Jednakże i tak nic to do S8 by nie miało, bo jedna trasa idzie na północny - zachód, a druga na południowy zachód...Dennis pisze:Rozumiem, że mówisz o odcinku awsa-owskim, czyli do Konina od zachodu (bo dalej, czyli w okolicach Strykowa, nie ma już systemu koncesyjnego)Kra pisze:Tak a propos dróg, ciekawe czy przy A2 jest to samo zapisane w umowie co na A4 ze Stalexportem, że w promieniu 30 km nie wolno prowadzić inwestycji zwiększających przepustowość innych dróg ? To może w pewnym sensie jakoś tłumaczyć DK8 przez Bełchatów zamiast bliżej Łodzi.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"