Jelonki

Moderator: Wiliam

JohnnyT

Post autor: JohnnyT » 02 lip 2007, 19:43

Projekt dennisa popieram. 190 na Człuchowska juz nie raz bylo awizowane, napewno bedzie lepiej wykorzystywane niz 501.
A z tym 131 bez przesady, tyle razy juz ktos chcial ruszyc ta linie to zawsze to samo glupie tlumaczenie, trzeba w koncu sprobowac.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 19:59

Ale dlaczego chcecie w myśl poprawy komunikacji psuć coś co dobrze w niej funkcjonuje i to nie od dziś, ani nie od wczoraj :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 20:39

R-11 Kleszczowa pisze:Ale dlaczego chcecie w myśl poprawy komunikacji psuć coś co dobrze w niej funkcjonuje i to nie od dziś, ani nie od wczoraj :-s
Jeszcze niedawno 131 i 522 jeździły z minutowym odstępem i wszystkich szlag trafiał. Teraz akurat są skoordynowane, ale jak długo? Przy jakichkolwiek korektach na Woli trzeba koniecznie zmieniać rozkład także i 131. Zawsze równomierne kursowanie jednej linii jest bardziej gwarantowane, niż dwóch.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 20:44

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ale dlaczego chcecie w myśl poprawy komunikacji psuć coś co dobrze w niej funkcjonuje i to nie od dziś, ani nie od wczoraj :-s
Jeszcze niedawno 131 i 522 jeździły z minutowym odstępem i wszystkich szlag trafiał. Teraz akurat są skoordynowane.
No widzisz - poprawiono coś i teraz jest OK. Więc po co manipulować :-s
Bastian pisze:Przy jakichkolwiek korektach na Woli trzeba koniecznie zmieniać rozkład także i 131. Zawsze równomierne kursowanie jednej linii jest bardziej gwarantowane, niż dwóch.
Dlaczego :?: Można dopasować wówczas rozkład drugiej linii do obecnego rozkładu 131 - nie koniecznie odwrotnie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 21:20

Której drugiej linii? 501? A do niego 171 oraz 190 na Woli? A do tej drugiej 506 na Człuchowskiej? A do niego coś na Bródnie? Pół miasta chcesz do tego 131 dopasować? :shock:

Silna linia, samodzielnie zapewniająca obsługę ciągów, po prostu nie wymaga koordynacji.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 21:24

Bastian pisze:Której drugiej linii? 501? A do niego 171 oraz 190 na Woli? A do tej drugiej 506 na Człuchowskiej? A do niego coś na Bródnie? Pół miasta chcesz do tego 131 dopasować? :shock:
Nie. Chcę zachować obecny - dobrze funkcjonujący układ.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 21:39

Następny. Powiedz coś o dobrze funkcjonującym układzie mieszkańcom Człuchowskiej, którzy mają dwie linie na Kasprzaka (w tym jedną dookoła dzielnicy), a nie mają żadnego połączenia z Pl. Bankowym.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 21:50

Bastian pisze:Następny. Powiedz coś o dobrze funkcjonującym układzie mieszkańcom Człuchowskiej, którzy mają dwie linie na Kasprzaka (w tym jedną dookoła dzielnicy), a nie mają żadnego połączenia z Pl. Bankowym.
Nie odwracaj kota ogonem. Mówmy o dobrze funkcjonującym układzie na Mokotowie w przypadku linii 131 i 522 więc nie wyskakuj z Bemowem :> Ja wiem, że komunikacja na Jelonkach do najlepszej nie należy, ale dlaczego poprawiając jednym mamy psuć coś drugim :> W czym Jelonki są fajniejsze :?: A na Człuchowską z Bankowego już dawno można było posłać np. 125 :roll: Zresztą podobno lobbujemy przesiadki na szyny tak :> To autobus + tramwaj od Hali Wola i dojazd na Bankowy jak znalazł :twisted:

:klotnia: :D
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 lip 2007, 21:55

Likwidujemy 501 całkiem? :>

Tm

Post autor: Tm » 02 lip 2007, 21:56

pytaie czy na Mokotowie nie funkcjonowałoby to równie dobrze lub lepiej? jedyna wada jaką widzę, to że ZTM będzie chciał zaoszczędzić i częstotliwość nowej linii będzie niższa niż suma obydwu protoplastów
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2007, 21:58

Bastian pisze:Likwidujemy 501 całkiem? :>
Nie. Jestem daleki od, że się tak wyrażę drastycznych posunięć związanych z szynofilią mającą ostatnio miejsce w naszym pięknym mieście. Nie mam nic przeciwko kierowaniu linii na Plac Bankowy, szczególnie, że pomogłoby to znacząco w komunikacji na Jelonkach. Może to być przecież wycofane ze Znanej 522 i skierowane na Górczewska przez Człuchowską, a na Ulrychów może skręcać 501 8-[ I wszystko odbywa się z zachowaniem dobrego układu na Sadybie, Czerniakowie.
Tm pisze:jedyna wada jaką widzę, to że ZTM będzie chciał zaoszczędzić i częstotliwość nowej linii będzie niższa niż suma obydwu protoplastów
To już powinno przekreślić ten cały pomysł.
Albert Camus-"Dżuma"

Dennis

Post autor: Dennis » 03 lip 2007, 9:24

mariow pisze:. moznaby to ominąc decydując sie na jeszcze jeden eksperyment. pamietacie zeszłoroczny remont Redutowej? wówczas była linia bodajże 209 jadąca przez przejazd na Człuchowskiej. moze byc tego Twojego 501 nie dawac tylko na Znaną a własnie puscic przez Olbrachta, Człuchowską, Lazurową na Os. Górczewska. Wówczas 190 mogłaby zostac jak dotychczas.
Tamten przejazd nie jest chyba jakoś superczęsto zamykany (chociaz nie wiem)
Widzisz, jedna sprawa to sam przejazd, a inna osłabienie komunikacji Jelonek (szczególnie zachodnich) z ratuszem dzielnicy i z oszą (do którego ja się nie zapuszczam nigdy, ale ludzie jednak jeżdżą). To chyba przekreśla Twój pomysł, jakkolwiek nie przeczę, że linia na PLAC KONSTYTUCJI byłaby lepsza dla Jelonek, niż na DWORZEC WILEŃSKI i Targówek ;)
mariow pisze:4. Co do Tesco, to moze ewnetualnie podjazdy 713 na petlę jak nie bedzie tam 155?
W kierunku Warszawy - czemu nie :) A dalej przesiadka w 129, jakkolwiek częstotliwość tej ostatniej powalająca nie jest. Gorzej z jazdą w drugim kierunku, na KAROLIN. Jednak ja mam ciągle wątpliwości, czy połączenie z tym akurat CH jest dla tamtej okolicy tak cenne i potrzebne :-k

[ Dodano: 2007-07-03, 09:26 ]
R-11 Kleszczowa pisze:autobusy 131 i 522 z Sadyby/Wilanowa wiozą pasażerów dość sprawnie do centrum
No to "dość sprawnie", czy idealnie. Bo skoro nie można ruszyć tej świętej krowy, pary 131/522, to wydawać by się mogło, że jest to najlepsze co się mogło Warszawie przydarzyć. Tym czasem okazuje się, że działa to tylko "dość sprawnie". Czyli można jednak przymierzyć się do zmiany tego stanu rzeczy, bo może zawsze działać lepiej, nie :?: ;-)

mariow

Post autor: mariow » 03 lip 2007, 10:02

Dennis pisze:W kierunku Warszawy - czemu nie A dalej przesiadka w 129, jakkolwiek częstotliwość tej ostatniej powalająca nie jest. Gorzej z jazdą w drugim kierunku, na KAROLIN. Jednak ja mam ciągle wątpliwości, czy połączenie z tym akurat CH jest dla tamtej okolicy tak cenne i potrzebne
no własnie ja tez nie wiem, przeciez mieszkancy okolic Redutowej mają duzo blizej zarówno do Fortu Wola jak i do Wola Parku. chyba nie sa az takimi maniakami Tesco?

Dennis a wracając na Jelonki ... nie rozważacie już próby przywrócenia 189 na os. Górczewska (tyle że przez Człuchowską?). Wydaje mi się że układ 113 na Groty, 189 na Górczewską był duzo lepszy niż obecne 149. Tu wiąze sie z tym trochę kwestia Ursusa, ale bym chyba widział mocniejsze jedno 194 zamiast tego podziału na dwie linie.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 03 lip 2007, 10:26

Dennis pisze:W kierunku Warszawy - czemu nie :) A dalej przesiadka w 129, jakkolwiek częstotliwość tej ostatniej powalająca nie jest. Gorzej z jazdą w drugim kierunku, na KAROLIN. Jednak ja mam ciągle wątpliwości, czy połączenie z tym akurat CH jest dla tamtej okolicy tak cenne i potrzebne :-k
Absolutnie nie. Powodowałoby to sporą stratę dla mieszkańców Ożarowa kosztem dużo mniejszej ilości chętnych do Tesco.
Najlepszym rozwiązaniem (na które wpadłem ;-) ) byłoby uruchomienie tescobusa do Redutowej co około 60 - 90 minut.

Dennis

Post autor: Dennis » 03 lip 2007, 10:29

mariow pisze:chyba nie sa az takimi maniakami Tesco?
Na Górczewskiej też przecież mają TESCO (a doń 154), skoro już tak je kochają ;)
mariow pisze:nie rozważacie już próby przywrócenia 189 na os. Górczewska (tyle że przez Człuchowską?). Wydaje mi się że układ 113 na Groty, 189 na Górczewską był duzo lepszy niż obecne 149. Tu wiąze sie z tym trochę kwestia Ursusa, ale bym chyba widział mocniejsze jedno 194 zamiast tego podziału na dwie linie.
Wszystko prawda: i dla Ursusa lepsze byłoby mocne 194, miast niby-skoordynowanych 149+194 (tylko trzebaby coś przepuścić wówczas przez Nowe Włochy), i dla Jelonek lepsze byłoby mocne 189, miast urbiniątkowego, rzadkiego 149, i dla Grot lepsza byłaby punktualna dowozówka do pętli (jakkolwiek wówczas straciliby i połączenie z Halą, i z pseudowęzłem przesiadkowym CIEPŁOWNIA WOLA). Ale ZTM na to nie pójdzie właśnie ze względu na częstotliwość, a więc i ogromną brygadochłonność przy każdym wydłużeniu trasy 189. Zresztą ponoć robili symulacje 189 i wyszło im, iż zapełnienie tej mocnej linii po obu stronach CIEPŁOWNI byłoby znacząco różne (dużo mniejsze po stronie północnej). No i jest teraz 106. Marne szanse...

ODPOWIEDZ