Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 29 cze 2007, 9:41

Jako, że były protesty na SIWZ GDDKiA unieważniła przetarg budowlany na S7/S8 Konotopa - Powązki [-(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 29 cze 2007, 10:10

Gazeta Stołeczna pisze:Południowa obwodnica Warszawy odblokowana

Minister transportu: nie będzie przesuwania ekspresowej trasy koło lotniska na Okęciu. Dzięki temu są szanse, że spora część południowej obwodnicy Warszawy powstanie przed Euro 2012.

O zakończeniu sporu między drogowcami i władzami portu lotniczego poinformował wczoraj Zbigniew Kotlarek, szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. W marcu pisaliśmy, że trzeba było wstrzymać projektowanie obwodnicy na przedłużeniu autostrady A2, która w 2010 r. ma dotrzeć do zachodnich rogatek miasta. Najpierw będzie wytyczona do lotniska i Puławskiej.

Ministerstwo Transportu zahamowało przygotowania do budowy trasy obrzeżami Ursusa i Włoch, bo przypomniało sobie o planowanym dawniej nowym pasie startowym na Okęciu. Miałby on zwiększyć przepustowość lotniska. Dzięki niemu samoloty przestałyby lądować nad Ursynowem, bo zlikwidowano by inny pas na Okęciu. Nowa droga startowa kolidowałaby jednak z projektowaną trasą ekspresową.

Przez kilka miesięcy w ministerstwie zastanawiano się więc, czy nie da się przesunąć drogi bardziej na południe. Wreszcie minister Jerzy Polaczek przeciął dyskusję: obwodnica powstanie w starym korytarzu. To jednak oznacza, że szanse na budowę nowego pasa na Okęciu znacznie się zmniejszyły. Choć urzędnicy definitywnie nie wykluczają tej inwestycji. - Być może w przyszłości będzie można zagłębić trasę w tunelu, a na powierzchni zbudować pas startowy - proponuje Zbigniew Kotlarek.

Wojciech Dąbrowski, szef mazowieckiego oddziału dyrekcji dróg, polecił, by szybko dokończyć projekt południowej ekspresówki. Zamierza też przyspieszyć wykupy gruntów. Na razie ma do dyspozycji tylko kilkanaście procent działek na odcinku od autostrady do lotniska. Na wczorajszym spotkaniu w ratuszu pomoc obiecał też wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz. Ma znaleźć zastępcze mieszkania dla lokatorów dwóch budynków komunalnych z osiedla Załuski na Okęciu.

Wojciech Dąbrowski liczy, że wszystkie działki uda się przejąć na początku przyszłego roku. To dość optymistyczny termin, bo mogą być kłopoty z wykupem ziemi w samych Załuskach. Wiele osób nie zgadza się z wyceną, a inni nie chcą w ogóle sprzedać swoich nieruchomości.

Budowa trasy najpierw ma się zacząć od połączenia z autostradą na granicy Ursusa i Piastowa do Al. Jerozolimskich. Równocześnie będzie powstawać odnoga ekspresówki od ul. Marynarskiej wzdłuż torów linii radomskiej do planowanego węzła "Lotnisko" i w bok do ul. Puławskiej. Cały odcinek od Ursusa do Puławskiej powinien być gotowy na przełomie 2010 i 2011 r. Przedłużenie arterii w tunelu na Ursynowie i dalej przez dzielnicę Wawer do trasy lubelskiej może zostać ukończone najwcześniej w 2012 lub 2013 r.
Gazeta Stołeczna pisze:Wschodnia obwodnica Warszawy jeszcze poczeka

Nie do końca czerwca, ale dopiero 10 lipca minister rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka zdecyduje, czy wschodnią obwodnicę Warszawy lepiej poprowadzić przez Wesołą czy przez sąsiedni Halinów.

- Zleciliśmy dodatkowe ekspertyzy obu tras, które gotowe będą na 4 lipca - tak przesunięcie terminu wydania tzw. decyzji środowiskowej tłumaczyła wczoraj rzecznik resortu Monika Niewinowska. Twierdzi, że trzeba je było zlecić po konsultacjach społecznych i rozprawie administracyjnej z udziałem mieszkańców i lokalnych samorządów, która odbyła się 20 czerwca.

Wcześniej wydawało się, że do wydania decyzji wystarczy minister Gęsickiej ekspertyza wykonana na jej zlecenie przez zespół prof. Andrzeja Kraszewskiego z Politechniki Warszawskiej. Przeanalizował on wszystkie warianty przyszłej wylotówki na Siedlce i Lublin - trzy prowadzące przez warszawską dzielnicę Wesoła (zaproponowane i opracowane przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad) i jeden przecinający gminę Halinów. Ten ostatni wymyśliły władze Wesołej, a ostatnio forsował mieszkaniec tej dzielnicy, minister środowiska Jan Szyszko. Wyniki były jednoznaczne - obwodnica powinna iść przez Wesołą.

Dlatego zwłoka z decyzją o przebiegu obwodnicy zaskoczyła Jolantę Damasiewicz, burmistrz Halinowa. - Myślałam, że już wszystko jest jasne, a tak wciąż nie wiemy, na czym stoimy - komentowała wczoraj.

Na opinię minister Gęsickiej czeka też wojewoda mazowiecki, który ostatecznie zdecyduje o budowie obwodnicy. Wcześniej sugerował, że poprze trasę przez Wesołą.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 lip 2007, 0:36

Ja nie wiem co to jest, żeby praktycznie z każdym przetargiem były problemy :/

Obrazek
Kolejny poślizg ekspresówki przez Bemowo
śmik2007-07-05, ostatnia aktualizacja 2007-07-04 20:17

Znów opóźnia się budowa przedłużenia Trasy Armii Krajowej do wylotówki na Poznań i autostrady A2. Z powodu błędów urzędników trzeba powtórzyć przetarg

Według niedawnych zapowiedzi drogowców inwestycja warta ponad miliard zł miała się zacząć jeszcze w tym roku. Teraz jest to już właściwie nierealne. Przetarg na budowę trasy został właśnie unieważniony. Startujące w nim firmy oprotestowały jego warunki. Okazało się, że urzędnicy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, którzy od wielu miesięcy przygotowywali inwestycję, popełnili mnóstwo błędów. Firmy zarzuciły drogowcom m.in. złamanie ustawy o zamówieniach publicznych. Urzędnicy GDDKiA w większości uznali ich zastrzeżenia. Chcą jak najszybciej powtórzyć przetarg. Według Małgorzaty Tarnowskiej, rzeczniczki GDDKiA na Mazowszu, firmy będą mogły składać oferty z cenami na początku sierpnia. Nie wiadomo jednak, jak szybko uda się wybrać wykonawcę i czy przetargu nie opóźnią kolejne protesty.

Planowany 11-kilometrowy odcinek drogi ekspresowej zacznie się na tyłach Cmentarza Wojskowego na Powązkach w miejscu, gdzie Trasa AK ostro zakręca w kierunku Woli. Nowa trasa ma prowadzić skrajem Lasku na Kole między Górcami a blokami Bemowa do węzła Mory na przedłużeniu ul. Połczyńskiej. Dalej będzie można dojechać do przyszłej autostrady A2, która skrajem Pruszkowa i Piastowa ma dotrzeć od zachodu do stolicy.

Budowa potrwa niecałe trzy lata. W tym czasie trzeba będzie m.in. wywieźć gigantyczne ilości ziemi z jednej części trasy na drugą. Na terenie Bemowa ekspresówka ma bowiem biec w wykopie. Ziemia stamtąd posłuży m.in. do budowy nasypów wiaduktów w rejonie Babic i Mor.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Dennis

Post autor: Dennis » 05 lip 2007, 9:27

Nie znam sprawy, ale zastanawiam się, czy Pan Redaktor był łaskaw ze zrozumieniem chociaż przeczytać treść tego protestu. Ja czytałem ten na nadzór nad tą inwestycją i liczebność oraz ogrom merytoryczny bzdur, jakie tam znalazłem poraził mnie :boje sie: Dlatego nie sądzę naprawdę, żeby chodziło o uznanie zastrzeżeń wykonawców "w większości", a prawdopodobnie chodziło o jakąś jedną, maksymalnie dwie kwestie, niemożliwe do "wyprostowania" na drodze modyfikacji SIWZ.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 10 lip 2007, 12:04

WOW w wariancie WIIIA :dance: =D> :-" O-) :grin: :dance:

O godzinie 10:00 pani minister Grażyna Gęsicka na konferencji prasowej
poinformowała, że uzgodniła wariant WIIIA dla Wschodniej Obwodnicy Warszawy.

Uzasadnienie wyboru pani minister było krótkie - wariant WIIIA jest najlepszy
środowiskowo, społecznie, transportowo i ekonomicznie.
Podkreśliła jego zgodnośc z wszystkimi wczesniejszymi ustaleniami i rezerwami
terenu istniejącymi w dokumentach planistycznych m.st. Warszawy, co powoduje
jego najmniejszą konfliktowość. Powołała się też na prawa nabyte mieszkanców
Halinowa i okolic innych rozpatrywanych wariantów. Nie bez znaczenia były też
ujęcia wody dla Sulejówka, które znajdują się przy wariancie W2, preferowanym
przez GDDKiA.

W uzasadnieniu decyzji pani minister czytamy też, ze wariant W3 (uzgodniony
przez ministra środowiska) musiał zostac odrzucony ze względu na wynikającą z
prawa krajowego i wspólnotowego zasadę przezorności - ze względu na możliwe
nieodwracalne skutki dla obszarów chronionych na podstawie przepisów o
ochronie przyrody w obszarze Lasów Rembertowsko-Okuniewskich. Wstępne dane
naukowe wykazały, że w tym rejonie znajdują się siedliska, które podlegają
ochronie na podstawie dyrektywy siedliskowej, a wiec są potencjalnymi
obszarami sieci Natura 2000.

Na uzgodniony wariancie WIIIA ma być tunel o długości 850 metrów, a byc może
nawet 1000 metrów, gdyż władze Warszawy wystąpiły do GDDKiA o wydłużenie
tunelu, a inwestor na to przystał.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 lip 2007, 12:19

robert-c pisze:WOW w wariancie WIIIA :dance: =D> :-" O-) :grin: :dance:
Zdecydowanie podzielam Twoją radość :dance: :dance: :dance: :dance: Jednak doskonale wiadomo, że do samej budowy i momenty przecięcia wstęgi (:rotfl:) jeszcze długa droga. No ale zrobiono pierwszy - ważne, że rozsądny - krok ku powstaniu S17 :]
robert-c pisze: Na uzgodniony wariancie WIIIA ma być tunel o długości 850 metrów, a byc może
nawet 1000 metrów, gdyż władze Warszawy wystąpiły do GDDKiA o wydłużenie
tunelu, a inwestor na to przystał.

A to też mnie cieszy. Strasznie lubię tunele 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 10 lip 2007, 13:36

robert-c pisze:O godzinie 10:00 pani minister Grażyna Gęsicka na konferencji prasowej
poinformowała, że uzgodniła wariant WIIIA dla Wschodniej Obwodnicy Warszawy.
Bardzo się cieszę że pani minister Gęsicka podjęła IMHO najlepszą z mozliwych decyzję :)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lip 2007, 13:48

R-11 Kleszczowa pisze: A to też mnie cieszy. Strasznie lubię tunele 8-[
a jakoś często metrem nie jeździsz [-X

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 lip 2007, 14:04

MeWa pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: A to też mnie cieszy. Strasznie lubię tunele 8-[
a jakoś często metrem nie jeździsz [-X
Bo nie mam takiej potrzeby. Jak mi załatwisz metro pod Człuchowską to może zacznę z niego korzystać :> =P~
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 10 lip 2007, 14:13

R-11 Kleszczowa pisze:Bo nie mam takiej potrzeby. Jak mi załatwisz metro pod Człuchowską to może zacznę z niego korzystać
OT: A mi odnogę na Skorosze :D
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 10 lip 2007, 14:18

del

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lip 2007, 14:26

Póki nie zostanie powołany nowy rząd, to wciąż ten będzie istniał ;)

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 10 lip 2007, 14:35

onet pisze:Decyzja ws. Wschodniej Obwodnicy Warszawy
(PAP, tm/10.07.2007, godz. 11:36)

Wschodnia Obwodnica Warszawy powinna przebiegać przez Wesołą; taki wariant przebiegu drogi wskazała minister rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka - poinformowali przedstawiciele resortu rozwoju na wtorkowej konferencji prasowej.

Wcześniej sprawą zajmował się minister środowiska Jan Szyszko, który wskazał, że obwodnica ma przebiegać przez Halinów, a nie - jak planowano wcześniej - przez gminę Wesoła.

Jego decyzja wzbudziła wiele kontrowersji, m.in. dlatego, że Szyszko mieszka w Starej Miłosnej, należącej do gminy Wesoła. W tej sytuacji premier zdecydował w kwietniu, że sprawą przebiegu nowej drogi zajmie się Gęsicka.

Wariant zaakceptowany we wtorek przez Gęsicką nosi nazwę WIIIA. W grę wchodziły jeszcze dwa warianty przez Wesołą (W1 i W2) i jeden wariant przez Halinów (W3).

Jak poinformowała Gęsicka na konferencji, projekt budowlany tej drogi musi spełniać szereg warunków. Na przykład w przebiegu drogi będzie zbudowany tunel o długości 800 metrów, na odcinku 7 km będą zainstalowane ekrany akustyczne, które mają chronić przed emisją hałasu. Musi być przeprowadzona ochrona wód podziemnych, mają też być wprowadzone przejścia dla zwierząt - dziewięć przejść dla zwierząt migrujących i cztery przejścia dla płazów.

Wydanie opinii minister Gęsickiej poprzedziło szereg konsultacji. W czerwcu resort rozwoju zorganizował spotkania z przedstawicielami samorządów oraz organizacji społecznych i ekologicznych w ramach konsultacji społecznych, również w czerwcu odbyła się rozprawa administracyjna otwarta dla społeczeństwa.

"Otrzymaliśmy opinie od 16 organizacji ekologicznych ośmiu samorządów oraz około dwa tysiące indywidualnych protestów bądź opinii" - powiedziała Gęsicka.

Od tych postanowień można się odwołać w ciągu siedmiu dni, licząc od dnia ich doręczenia zainteresowanym. Decyzję środowiskową w tej sprawie podejmie wojewoda mazowiecki.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lip 2007, 14:40

Zapewne się odwołają jeszcze.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 10 lip 2007, 15:11

MeWa pisze:Zapewne się odwołają jeszcze.
Decyzja minister Gęsickiej była już odwołaniem się od decyzji ministra Szyszki.

Teraz czekamy na decyzję środowiskową wojewody. Powinna być jeszcze w lipcu (o ile ten rząd myśli powaznie o budowie dróg, a nie jedynie o biciu piany). Być moze będzie to decyzja natychmiastowej wykonalności, a wtedy wszelkie protesty i odwołania nie wstrzymują procesu.

Co nas czeka dalej?
- decyzja lokalizacyjna (powinna być na jesieni)
- po decyzji lokalizacyjnej GDDKiA może ogłosic przetrag na wykonanie projektu budowlanego.
- z końcem 2008 lub na początku 2009 powinien być projekt budowlany
- w tym samym czasie, co projekt budowlany następuje wykup gruntów
- wtedy inwestor może wystąpić o pozwolenie na budowę.
- może ogłosic przetarg na wykonawcę
- jak dobrze pójdzie, to z końcem 2009 ruszy budowa.

Ile jest czasu? - cały 2010, 2011 i .... niecałe pół roku 2012... by oddac droge jeszcze przed rozpoczęciem Euro 2012.

jak oceniam szansę, że GDDKiA da radę?
Gdyby nie było protestów, to na 100%.
Ale realnie oceniam na 20%... Bardziej prawdopodobną datą skonczenia WOW jest połowa 2013.
Przypominam jednakowoż, że od listopada 2005 czekamy na decyzję środowiskową Wojewody.
Przez prywatę i opieszałośc ministra środowiska straciliśmy około roku.

ODPOWIEDZ