[PL] Dziwne nazwy przystankĂłw
Moderator: JacekM
A nie prościej nazwać zwyczajnie Karczew
I na wzór tego to samo zrobić ze wszystkimi innymi nazwami pętli linii nocnych poza Warszawą
Obecne nazewnictwo jest (co najmniej) kontrowersyjne. Na Centralnym są tabliczki i jest np. N61 Marki, N62 Zielonka itd. A w autobusach na tablicach N61 Struga, N62 Pl. Jana Pawła II. Po co taki zamęt
Oczywiście nie chodzi aby nazwy z tablic w autobusach przenosić na te tablice informacyjne (bo wtedy już nikt się nie połapie) ale zrobić na odwrót. Każda gmina ma tylko jedną linię nocną, więc i trasa jest oczywista. A o ile wtedy są czytelniejsze i jednoznaczne nazwy krańców. A nie jak teraz: Struga, pl. Jana Pawła II, os. Staszica, Skolimów i inne tym podobne.
Obecne nazewnictwo jest (co najmniej) kontrowersyjne. Na Centralnym są tabliczki i jest np. N61 Marki, N62 Zielonka itd. A w autobusach na tablicach N61 Struga, N62 Pl. Jana Pawła II. Po co taki zamęt
Oczywiście nie chodzi aby nazwy z tablic w autobusach przenosić na te tablice informacyjne (bo wtedy już nikt się nie połapie) ale zrobić na odwrót. Każda gmina ma tylko jedną linię nocną, więc i trasa jest oczywista. A o ile wtedy są czytelniejsze i jednoznaczne nazwy krańców. A nie jak teraz: Struga, pl. Jana Pawła II, os. Staszica, Skolimów i inne tym podobne.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
-
kozioł
Te nazwy naprawdę mnie rozbawiły.Szczególnie Działki-Wiata i PKS wiata.Może tak PKP zadaszenie?
Przeszukując MZK Tomaszów Maz. znalazłem coś takiego:
(Niewiedziałem gdzie to umieścić)
http://www.tomaszow-maz.pl/mzk/Z.html
* - kursuje w dni upalne - słoneczne
Takie coś (czyli gwiazdka)jest na każdym kursie w święta
Apropo Tomaszowa-Można znaleść takie kwiatki:
Wiaderno 50
Wiaderno 84
Wiaderno 120
Lub
Luboszewy 22
Luboszewy 62
Brzustów PKP
Brzustów PKS
Brzustów I - tory ( i tu właśnie brakuje jeszcze wiaty)
Jeleń Spała
Chipita
Świńsko
I znalazłem to co szukałem:
Tobiasze wiata
Ogólnie to polecam stronę MZK Tomaszów Maz.T.Bardziej popapranego rozkładu nie ma nigdzie w kraju
Przeszukując MZK Tomaszów Maz. znalazłem coś takiego:
Apropo Tomaszowa-Można znaleść takie kwiatki:
Wiaderno 50
Wiaderno 84
Wiaderno 120
Lub
Luboszewy 22
Luboszewy 62
Brzustów PKP
Brzustów PKS
Brzustów I - tory ( i tu właśnie brakuje jeszcze wiaty)
Jeleń Spała
Chipita
Świńsko
I znalazłem to co szukałem:
Tobiasze wiata
Ogólnie to polecam stronę MZK Tomaszów Maz.T.Bardziej popapranego rozkładu nie ma nigdzie w kraju
Karczew jest pojęciem zbyt ogólnym. To tak jakby zmienić nazwę przystanków CENTRUM na WARSZAWA.Frencher pisze:A nie prościej nazwać zwyczajnie KarczewI na wzór tego to samo zrobić ze wszystkimi innymi nazwami pętli linii nocnych poza Warszawą
![]()
A na tablicach bocznych nie jest napisane: "MARKI (STRUGA)" ??Frencher pisze:Obecne nazewnictwo jest (co najmniej) kontrowersyjne. Na Centralnym są tabliczki i jest np. N61 Marki, N62 Zielonka itd. A w autobusach na tablicach N61 Struga, N62 Pl. Jana Pawła II. Po co taki zamęt
Polityka złym doradcą w pracy!
- MeWa
- Cukiereczek
Tu akurat nie ma nic dziwnego, bo w bardzo wielu miastach w przypadku linii sezonowych czy kursów sezonowych jest zastrzeżenie, że linia kursuje tylko, jeśli jest pogoda...kozioł pisze: Przeszukując MZK Tomaszów Maz. znalazłem coś takiego:
Takie coś (czyli gwiazdka)jest na każdym kursie w święta![]()
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Hehe. Dzisiaj rano też było pięknie, ciepło, słonecznie. I co?
Np. taki Dyspozytor o godz. 12 wysłał linię a o 14 zaczęło lać
P.S.Nie jestem przeciwny takim rozwiązaniom, nawet sam coś takiego proponowałem układając któregoś roku rozkład na T (chyba 1999 - dotyczyło części kursów). Oczywiście nie przeszło. Ale za to, kilka lat później można sie dowiedzieć na 94-84 czy wyjechał piętrus na 100.
Przepraszam, upewnić się że nie wyjechał.
Np. taki Dyspozytor o godz. 12 wysłał linię a o 14 zaczęło lać
P.S.Nie jestem przeciwny takim rozwiązaniom, nawet sam coś takiego proponowałem układając któregoś roku rozkład na T (chyba 1999 - dotyczyło części kursów). Oczywiście nie przeszło. Ale za to, kilka lat później można sie dowiedzieć na 94-84 czy wyjechał piętrus na 100.
Polityka złym doradcą w pracy!
======MZK Piotrków Trybunalski pisze:Rakowska - Las na żądanie
Rakowska - pętla - POCZĄTKOWY
Rakowska - pętla - KOŃCOWY
Rakowska na żądanie
Rakowska na żądanie k/m
Rakowska postój - POCZATEK
Rakowska-Szpital Regionalny
Rakowska-Tomaszowska k/m
KARCZEW-KOŚCIELNA. Uzasadnienie jest proste: nazwa miejscowości powinna być zawarta w nazwie przystanku, bo i tak trzeba ją umieszczać na wyświetlaczach i tablicach bocznych. Kościół jest tam na razie jeden, ale zawsze może powstać kolejny. Drugiej ulicy Kościelnej nie będzie, a jej nazwa i tak kojarzy się z tym miejscem.JotPeCet pisze:No właśnie. Linia nocna w Karczewie będzie kończyła trasę przy kościele. Ewentualne nazwy to:
- Kościelna
- Stare Miasto
- Żaboklickiego
- Kościół
Podobnie jest z koszalińską linią 20 kursującą do nadmorskiego Unieścia. Uruchamiana jest pod koniec czerwca i pod napisem "rozkład jazdy autobusu linii 20" jest napisane "kursuje w dni słoneczne". W tym samym okresie uruchamiany jest nowy rozkład linii 1 kursującej z Unieścia do koszalinskiego dworca PKP.kozioł pisze:* - kursuje w dni upalne - słoneczne
Jak to miło mądrego poczytać. Szkoda że tego problemu ZTM nie rozumieMZ pisze:KARCZEW-KOŚCIELNA. Uzasadnienie jest proste: nazwa miejscowości powinna być zawarta w nazwie przystanku, bo i tak trzeba ją umieszczać na wyświetlaczach i tablicach bocznych.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
-
plocmaster
Ależ Godebskiego (mie mam pojęcia kto to był, ale mniejsza o to) to ulica w Raszynie RÓWNOLEGŁA do alei Krakowskiej, do tego pełna progów zwalniających.MZ pisze:Owszem, jest taki w Raszynie. Ale czemu ta nazwa ma być "dziwna", skoro kościół tam faktycznie stoi? Co prawda zespół przystankowy mógłby nazywać się GODEBSKIEGO, ale akurat kościół jest tam lepszym punktem orientacyjnym.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Niby równoległa, ale nie do końca - jej końcówka się wygina i dochodzi do Al. Krakowskiej tam właśnie ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A Cyprian Godebski był pisarzem i zginął w bitwie pod Raszynem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyprian_Go ... 8pisarz%29
A Cyprian Godebski był pisarzem i zginął w bitwie pod Raszynem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyprian_Go ... 8pisarz%29
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
k/m oznacza kierunek miasto.MZ pisze:Wystarczy przejrzeć przystanki tylko z jednej ulic w Piotrkowie Trybunalskim, aby zobaczyć absurdy w postaci oznaczania w nazwach pętli "początkowy" i "końcowy". No i ten "Las na żądanie"
. Poza tym co to znaczy "k/m"?
[ Dodano: 2008-02-13, 13:10 ]
MZK Bolec nazwał pewien przystanek: "Bolesławice TRANSFORMATOR". BTW transformatorów w Bolesławicach jest kilka...
adambol pisze:k/m oznacza kierunek miasto.
Beskidzka trafo, Strażacka trafo - to przykładowe nazwy z Rzeszowa. Są tam też na przykład przystanki Karkonoska kiosk i Kwiatkowskiego kiosk, a przypuszczam, że kiosków przy tych ulicach może być po kilka (dla odmiany jest też Budziwój Ruch i Paderewskiego Ruch). W ogóle system nazewnictwa w Rzeszowie jest "100 lat za Murzynami". Kilka przykładów:adambol pisze:MZK Bolec nazwał pewien przystanek: "Bolesławice TRANSFORMATOR". BTW transformatorów w Bolesławicach jest kilka.
- Beskidzka pola
- Budziwój firmy
- Budziwój sklep
- Budziwój wieś
- Budziwój źródełko
- Jasionka łąki
- Karkonoska studnia
- Kopisto Merc. Benz
- Krakowska górka
- Krakowska granica
- Kwiatkowskiego sklep
- Lubelska górka