515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 31 sie 2007, 21:29

emdegger pisze:Os. Ostrobramska - Łukowska - Zamieniecka - Grochowska - Al. USA - Czerniakowska - i dalej po trasie 141.
Tam jest jeszcze miejsce?

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 31 sie 2007, 21:35

@Krzysiek: pytasz mnie, jakbym miał w ręku papier z parafką Koordynatora Przewozów ZTM zatwierdzającą układ tras. Nie wiem, czy przez Wiatraczną, ale zapewne tak, bo Rembertów o to powalczy. Rodzi to dodatkowe komplikacje w postaci wyrównania podaży na Ostrobramskiej oraz - w przypadku przenosin 405 - zachowania połączenia z Zachodnim. 141 nie ma sensu w takim wypadku w ogóle sensu na Marysinie (w żadnym zresztą nie ma), więc na pewno poszłoby do piachu. Jednak niektóre relacje trzeba zachować. Dla Czerniakowskiej o wiele lepszym rozwiązaniem jest linia na Wiatraczną, zamiast np. na Olszynkę nie wiadomo po jaką cholerę. I tu coś pojechać musi. Zatem stawiam na rembertowskie 143, a nie marysińskie 141, skoro robimy wariacje z linią na TS biegnącą z Marysina.

[ Dodano: 2007-08-31, 21:36 ]
PiotrekP pisze:Tam jest jeszcze miejsce?
143, 158, 182, 301, 405... Nie :p

[ Dodano: 2007-08-31, 21:37 ]
Ale może po przebudowie da radę jednak :-k

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 31 sie 2007, 21:39

A może to przypuszczalne 516 zamiast na Marysin dać tak: URSUS-NIEDŹWIADEK- ...-Trasa Siekierkowska- Marsa- Żołnierska- Strażacka- gen. Chruściela- Cyrulików- Szatkowników- Cyrulików- REMBERTÓW-KOLONIA

Wtedy przy dobrej częstotliwości kursowania linii 516 oraz przy przekształceniu linii 408 w całotygodniową można by zlikwidować 153 które by zostało zastąpione na odcinku Cyrulików- gen. Chruściela przez 516 oraz na odcinku gen. Chruściela- Mokry Ług przez 518 (d. 408).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 sie 2007, 21:47

Koncepcja emdeggera wydaje mi się być bardzo spójna i sensowna. Zresztą Nazgula również. Jeżeli tak by to przeszło (forma już w gruncie rzeczy obojętna) to by było bardzo dobrze. Ale z hurra-radością poczekam do oświadczeń ZTMu.
ZTM w reklamówce pikniku Radia Kolor pisze:Ponadto podczas Pikniku na stoisku Zarządu Transportu Miejskiego prowadzone będą konsultacje w sprawie planowanych zmian tras
Trzeba by się wybrać i zasięgnąć języka. Jacyś chętni na wycieczkę?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 31 sie 2007, 22:10

Mnie zastanawia jedno, jeżeli powstanie linia z Niedźwiadka na Rembertów, przez Łopuszańską, Marynarską, Dolinkę Służewiecką, Marsa (główne miejsca korkujące się), oznaczenie mniej istotne. Ile tam trzeba będzie wysłać brygad, żeby zapewnić sensowną częstotliwość :?: I jakie są przewidziane straty pół kursów spowodowane korkami :?: No chyba, że ZTM ustali taki czas, który będzie to wszystko uwzględniał (mało realne moim zdaniem). Wychodzi mi, że na zmianę wypadnie jakieś 4 do 5 pół kursów, więcej nie wydoli.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 31 sie 2007, 22:15

MeWa pisze:I tak do poziomu tłoku w zachodnich miastach to jeszcze troszkę brakuje nam.
Nie tylko zachodnich - w Kijowie ciężko wejść rano do metra kursującego co minutę.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 sie 2007, 22:18

Solaris pisze:Mnie zastanawia jedno, jeżeli powstanie linia z Niedźwiadka na Rembertów, przez Łopuszańską, Marynarską, Dolinkę Służewiecką, Marsa (główne miejsca korkujące się), oznaczenie mniej istotne. Ile tam trzeba będzie wysłać brygad, żeby zapewnić sensowną częstotliwość :?: I jakie są przewidziane straty pół kursów spowodowane korkami :?: No chyba, że ZTM ustali taki czas, który będzie to wszystko uwzględniał (mało realne moim zdaniem). Wychodzi mi, że na zmianę wypadnie jakieś 4 do 5 pół kursów, więcej nie wydoli.
Brygad? Jakieś 18-20 w szczycie.
Czas przejazdu? A jakie straty są obecnie na 401? Aż tak duże, by regularnie wypadały kursy?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 31 sie 2007, 22:22

Hmm nie wiem skąd te informacje o planowanych trasach, bo poprzednie były z oficjalnego źródła, od radnego Rembertowa. Być może było następne spotkanie z ZTM. Jeśli się potwierdzi, to wciąż mamy nadpodaż brygad w Rembertowie i to jeszcze większą, przecież to 5xx powstałe z 408 to będzie kompletnym muchowozem w DS i poza szczytem.. Nie rozumiem kompletnie działań ZTMu...

Co do linii obwodowej z TS to Marysin był drugą opcją i widoczne protest Rembertowa spowodował "zabranie" jej z tej dzielnicy :-k Ciekawe czy to już ostateczność, nie wypowiadam się juz więcej, dopóki nie zobaczę oficalnego ogłoszenia ZTM ;-)

[ Dodano: 2007-08-31, 22:28 ]
Dodam jeszcze, że dziś przedstawiłem swój projekt radnemu Rembertowa ze Stowarzyszenia "Lepszy Rembertów" i otrzymałem taką oto odpowiedź:
Witam,

dziekujemy za bardzo ciekawa koncepcje, dobrze uzasadniona i przemyslana,

jestesmy w biezacym kontakcie z autorami pierwotnej koncepcji dot. Ursynowa
(ktora mial wplywac na Rembertow),

przedstawimy ja niezwloczenie dla ZTM,

dodatkowo przedstawimy ja Zespolowi ds. komunikacji miejskiej w Rembertowie,
ktoremu przewodniczy Michal Zyga (takze radny ze Stowarzyszenia LEPSZY
REMBERTOW),

bedziemy informowac o rezulatatach naszych dzialan,

dodatkowo jak tylko przeanalizujemy te koncepcje to przeslemy nasze sugestie
do dyskusji

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 31 sie 2007, 22:35

emdegger pisze:Krzysiek: pytasz mnie, jakbym miał w ręku papier z parafką Koordynatora Przewozów ZTM zatwierdzającą układ tras.
Ja wiem że to są twoje rozważania , jakby mogło być. Tylko chciałem być pewny, czy na pewno chcesz puścić 515 przez Wiatrak . Lubie mieć wszystko czarno na białym. ;-) Co do takiej koncepcji , chyba by była najrosądniejsza z punktu widzenia Wawra.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 31 sie 2007, 23:07

Szczerze mówiąc, dopiero teraz zobaczyłem, że owa gazecina doniosła o przekształceniu 408 w 5xx przy równoczesnym utrzymaniu 515 na skróconej trasie. Rety, co za absurd. ZTM i tak na to nie pójdzie.
Nazgul pisze:otrzymałem taką oto odpowiedź
Widzę, że sobie tutaj niezły lans robicie :p
Krzysiek pisze:Tylko chciałem być pewny, czy na pewno chcesz puścić 515 przez Wiatrak . Lubie mieć wszystko czarno na białym
Szczerze? Przy połączeniu 408 z 515 nie chcę puszczać tego przez Wiatrak, bo mieszkam przy Ostrobramskiej :D Ale Rembertów się pewnie się uprze i tak się stanie. Niestety, wymaga to łatania dziur na Ostrobramskiej i tyle. I jeszcze jedno - absorpcja 408 przez 515 nie pociągnie za sobą taktu dwunastominutowego, nie ma prawa. Raz, zostaje takie czy siakie 143, dwa - chwiejny układ linii przy na Wawelskiej. Tam piętnastominutowe interwały to sacrum. Dobrze by było, gdyby Nazgul opracował choćby szkic rozwiązań towarzyszących.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 sie 2007, 23:09

Eee-tam. Wystarczy 515 po trasie 408 (na Kolonię) co 15/20/15//20 oraz 143 z Mokrego Ługu na Wiatrak. I Rembertów jest załatwiony. Ostrobramska nie traci, Wawelska też. 516 może sobie lądować na Marysinie. Wszystko gra.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 31 sie 2007, 23:13

emdegger pisze:Szczerze mówiąc, dopiero teraz zobaczyłem, że owa gazecina doniosła o przekształceniu 408 w 5xx przy równoczesnym utrzymaniu 515 na skróconej trasie. Rety, co za absurd. ZTM i tak na to nie pójdzie.
Gdzie o tym jest, bo ja nie widzę 8-[ ?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 31 sie 2007, 23:17

[...] Rada dzielnicy wnioskowała m.in. o pozostawienie linii 143 i 515 na dotychczasowej trasie, przekształceniu linii 408 w linię stałą ( ) i wydłużenie linii 196 do Międzylesia i zwiększenie liczby pociągów w godzinach szczytu. [...]
[...] Pozostawienie linii 515 na dotychczasowej trasie do Metra Politechnika oznacza, że połączenie autobusowe po TS przez Służew do Ursusa zostanie uruchomione przez ZTM z krańca z Marysina i będzie dostępne dla mieszkańców Rembertowa jedynie po przesiadce na przystanku Okularowa lub Płowiecka.
Gdzie tu niby jest o połączeniu 408 z 515? To tylko my sobie na chybkiego podłapaliśmy.

[ Dodano: 2007-08-31, 23:19 ]
pawcio pisze:Wystarczy 515 po trasie 408
Nie wierzę w to. Będzie musiał się ZTM postawić.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 sie 2007, 23:22

Ja nie wierzę w 408->5xx, 515 do Pl. KOnstytucji i jeszcze 143. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 01 wrz 2007, 0:04

A propos węzła Płowiecka i tych rejonów mam dość wywrotowy pomysł - 502 i 525 powinny w kierunku Wawra omijać przystanek Płowiecka. Dlaczego?
- Mała wymiana na ww. przystanku
- Kiepski położenie ww. przystanku
- Ruch z estakady z Ostrobramskiej na Płowiecką ma pierwszeństwo przed jadącymi ze skrzyżowania

ODPOWIEDZ