515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 wrz 2007, 23:50

@ Nazgul
Nie wiem, jak wyglądały same negocjacje. Możliwe, że ZTM też je słabo rozegrał.
Twój projekt rzeczywiście jest fajny, choć ja bym jednak podmienił te 5xx i wysłał 515 (czyt 408) na Mokry Ług jak jest oraz 516 na Kolonię. Z racji częstotliwości, czasu przejazdu i brygadochłonności oraz potencjalnego zapełnienia.
emdegger pisze:A linia na TS przyda się na Marysinie, gdy (roz)budowa węzła Płowiecka wejdzie w decydującą fazę. Rembertów i Wesoła przynajmniej będą mogły pojechać koleją. Marysin będzie musiał przebijać się przez Marsa i korki, które na Ostrobramskiej w stronę Śródmieścią będą spore. Lepiej więc będzie złapać 516 i przesiąść się przy Witosa w 131 (a i pewnie 522 do tego czasu również będzie miało tam przystanek :D ), niż tłuc się przez Ostrą i TŁ. Przejściowo przez Siekierę może być szybciej.
Rozbudowa węzła Płowiecka to zablokuje kompletnie ul. Marsa, więc i tak Marysin ma przechlapane. Niezależnie od tego, czy będzie to Ostrobramska, czy TS. Lekko naciągana ta Twoja teoria. 8-[
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 12 wrz 2007, 0:17

I przesiadka przy Witosa jest wyjątkowo niedogodna. Teraz jeśli jedziemy 143 i chcemy sie przesiąść w cos na Czerniakowskiej (131,159 itp) to od chwili wyjścia z autobusu do dojscia na przystanek mija dokladnie 3.5 minuty (pełne 2 cykle świateł i brak mozliwości skrócenia tego czasu). Lepsze przesiadki by były gdyby mozna się było przesiadać przy T Stegny.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 wrz 2007, 0:20

@Pawcio: Dlaczegóż niby? Marsa stanie, prawda to - ale Ostra do Centrum Optyki też będzie nieprzejezdna, nie oszukujmy się. Zobacz, jak mały w porównaniu z Ostrobramską jest ruch na Siekierze teraz , kiedy węzła na dobre jeszcze nie rozpoczęto, a Ostrobramska stoi już. I co, mam niby wierzyć, że kolejne - decydujące - rozkopy - skatalizują tam ruch :shock: ?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 wrz 2007, 0:25

Myślę, że diametralnie nie zmienią sytuacji. Choć to czysta spekulacja, bo nie mam żadnych planów boduwy, harmonogramów itp.
A poza tym to off-top.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 wrz 2007, 0:35

Rosa pisze:I przesiadka przy Witosa jest wyjątkowo niedogodna.
Podzielam Twoje zdanie, w końcu codziennie się tam przesiadam :D. Tor Stegny? Człowieku, czy Ty wiesz ile tam się biega z jednych pasów na drugie?! Co najmniej tak samo długo - acz korzystałem z obydwu zespołów przystankowych ostatnio nad wyraz często i twierdzę, że jednak dłużej - jak przy Witosa, za to trzeba się dalej zapuszczać w odmęty Dolnego Mokotowa i łapać linie z Sobieskiego, co już jadąc w stronę Centrum z Pragi jest sporej klasy absurdem. To po pierwsze. Po drugie, pośpiech - bo przecież zakładam hipotetyczną jazdę z Marysina - i tak przy Torze się nie zatrzyma, za to przy Witosa powinien jak najbardziej (kwestia przyporządkowania poszczególnym czerwońcom na DN przystanków i bałagan w tym kontekście to już inna sprawa). Po cóż więc mam doczłapywać do Idzikowskiego?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 12 wrz 2007, 11:16

emdegger pisze:acz korzystałem z obydwu zespołów przystankowych ostatnio nad wyraz często i twierdzę, że jednak dłużej - jak przy Witosa, za to trzeba się dalej zapuszczać w odmęty Dolnego Mokotowa i łapać linie z Sobieskiego, co już jadąc w stronę Centrum z Pragi jest sporej klasy absurdem.
Absurdem dla mnie, jest wybór trasy do Centrum przez Ciebie. Masz przecież "pod nosem" PKP Gocławek, czyli SKM, którą na pewno szybciej dojedziesz do centrum, niż autobusem lub tramwajem. Ale widocznie należysz do tej grupy pasażerów, dla których 5-co minutowy spacer, jest gigantycznym wysiłkiem i potrzebujesz mieć autobus, zatrzymujący się pod domem. Dziwi mnie to, że Marysin tak mało korzysta z SKM-ki, tylko woli upychać się w autobusach, jak sardynki. #-o

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 wrz 2007, 11:32

Solaris pisze:
emdegger pisze:acz korzystałem z obydwu zespołów przystankowych ostatnio nad wyraz często i twierdzę, że jednak dłużej - jak przy Witosa, za to trzeba się dalej zapuszczać w odmęty Dolnego Mokotowa i łapać linie z Sobieskiego, co już jadąc w stronę Centrum z Pragi jest sporej klasy absurdem.
Absurdem dla mnie, jest wybór trasy do Centrum przez Ciebie. Masz przecież "pod nosem" PKP Gocławek, czyli SKM, którą na pewno szybciej dojedziesz do centrum, niż autobusem lub tramwajem. Ale widocznie należysz do tej grupy pasażerów, dla których 5-co minutowy spacer, jest gigantycznym wysiłkiem i potrzebujesz mieć autobus, zatrzymujący się pod domem. Dziwi mnie to, że Marysin tak mało korzysta z SKM-ki, tylko woli upychać się w autobusach, jak sardynki. #-o
Na PKP Gocławek nie kursuje SKM :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 12 wrz 2007, 11:32

Solaris pisze:Masz przecież "pod nosem" PKP Gocławek, czyli SKM, którą na pewno szybciej dojedziesz do centrum, niż autobusem lub tramwajem. Ale widocznie należysz do tej grupy pasażerów, dla których 5-co minutowy spacer, jest gigantycznym wysiłkiem i potrzebujesz mieć autobus, zatrzymujący się pod domem. Dziwi mnie to, że Marysin tak mało korzysta z SKM-ki, tylko woli upychać się w autobusach, jak sardynki. #-o
SKM nie jeździ tamtędy od ponad roku...

Rosa

Post autor: Rosa » 12 wrz 2007, 12:25

Trzeba być naprawde zdesperowanym aby korzystać z przystanku PKP Goclawek. Po zmierzchu nie zmuszono by mnie aby przejśc pod tym wiaduktem na stację a i w dzień widze że z autobusow praktycznie nikt tam nie wysiada i nie idzie w kierunku peronu.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 wrz 2007, 12:25

Solaris pisze:Absurdem dla mnie
Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi nie wiem, gdzie absurdów nie ma #-o
Solaris pisze:Masz przecież "pod nosem" PKP Gocławek
Pewnie, jedyne 2 kilometry!
Solaris pisze:czyli SKM, którą na pewno szybciej dojedziesz do centrum, niż autobusem lub tramwajem
Czy odróżniasz S-1 od S-2? Wszystko wskazuje na to, że nie, zaś swoje obserwacje poczyniłeś chyba z perspektywy Plutona.
Solaris pisze:Ale widocznie należysz do tej grupy pasażerów, dla których 5-co minutowy spacer, jest gigantycznym wysiłkiem
Nie ma takiego miejsca z wysoką zabudową na Marysinie, które do stacji miałoby pięć minut drogi.
Solaris pisze:Dziwi mnie to, że Marysin tak mało korzysta z SKM-ki
Są tego dwie przyczyny: kompletna rozłączność urbanistyczna Marysina z tą stacją, z najbliższgo bloku i tak jest 700 metrów, o reszcie osiedla litościwie nie wspomnę. W czasach S-1 i tak nikt z niej nie korzystał, bo po jaką cholerę w drodze do pracy szwendać się na coś co jeździ raz na kwartał, kursuje daleko od domu, a droga do na stację z najbliższego do niej przystanku to piach i wertepy? Zimą jak znalazł, nieprawdaż? Drugą przyczyną (teraźniejszego) braku wykorzystania eskaemki na Marysinie jest brak eskaemki na Marysinie :P
zawacham
Nie dość, że androny niestworzone, to jeszcze swawolna polszczyzna.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 12 wrz 2007, 12:30

emdegger pisze:
Bastian pisze:Jeśli linia obwodowa jest lepsza w Rembertowie, niż w Marysinie (co wynikło z pomiarów),
Nie dla każdego z krańców w Rembertowie!
Obojętne, na którym krańcu będzie 516 w Rembertowie to i tak pasażerów jadących bezpośrednio z całego Rembertowa za TS będzie podobna ilość, bo jeśli komuś ten autobus bez względu na miejsce zamieszkania w Rembertowie będzie szczególnie odpowiadał, np. dowiezie go bezpośrednio do celu, to i tak przesiądzie się do niego w Rembertowie, a przesiadki będą wygodne ze względu na dużą częstowliwość.

Skoro kwestia zapełnienia 516 nie będzie właściwie zależeć od krańca (jakieś różnice na pewno będą, ale minimalne), to na jego wybór powinien mieć wpływ inny czynnik:

Krańcując na AONie autobus nie będzie w ogóle wykorzystany w komunikacji wewnątrzdzielnicowej i będzie jeździć słabo zapełniony w samym Rembertowie.

Na Kolonię nie ma co liczyć, bo nie będzie tam po pierwsze miejsca, a po drugie to na Kolonii musi być autobus bezpośredni na TŁ i do Politechniki, z powodów których kolejny raz nie będę wymieniać.

Natomiast wpuszczając 516 na Mokry Ług i likwidując 153 będziemy mieć dobre zapełnienie na odcinku Mokry Ług - PKP, czyli linia będzie wykorzystywana w samym Rembertowie.
emdegger pisze:
Nazgul pisze:A czy wpuszczenie 516 do Marysina spowoduje, że tą linią będzie jeździć więcej pasażerów na odcinkach i całej trasie Marysin - Okularowa niż Mokry Ług - Okularowa :?: Odpowiedź jest chyba przewidywalna.
Jasne, że tak: bezapelacyjnie wygrywa w tym wypadku Marysin. Nie dość, że 408 ma wyraźne słabsze zapełnienie od 515 w Rembertowie, to jeszcze obwód na Mokrym Ługu swoją rolę wysadzając ludzi przy pekapie. O wiele lepiej dla obwodu, skoro go nie chce Rembertów u siebie przy AONie, jest krańcować na Marysinie niż na Mokrym Ługu, bez dwóch zdań.
Pozwolę się z tym nie zgodzić. 516 jadąc z Mokrego Ługu będzie bardziej zapełnione na odcinku PKP - Okularowa niż Marysin - Okularowa, ponieważ osób jadących bezpośrednio z Rembertowa za TS mimo że będzie niewiele, to i tak więcej niż z Marysina, ze względu na:
:arrow: większą liczbę mieszkańców samej dzielnicy i tutaj ma zastosowanie to co napisałem na samym początku wypowiedzi
:arrow: możliwość przesiadki z kolei z linii siedleckiej przy PKP - choć jest to kwestia bardziej przyszłościowa, po znacznym zmniejszeniu się korków na Marsa, po dokończeniu wszystkich inwestycji drogowych w tym rejonie

Również mieszkańcy terenów w Rembertowie obsługiwanych tylko przez 516 będą tą linią dojeżdżać do Okularowej, gdzie będzie możliwość przesiadki w inne linie jadące na Grochów czy na TŁ. Z Marysina na całej odcinku do Okularowej jest więcej linii, stąd mniej pasażerów będzie tej linii "używać" jako "dowozówki" do Okularowej.
emdegger pisze:A linia na TS przyda się na Marysinie, gdy (roz)budowa węzła Płowiecka wejdzie w decydującą fazę. Rembertów i Wesoła przynajmniej będą mogły pojechać koleją. Marysin będzie musiał przebijać się przez Marsa i korki, które na Ostrobramskiej w stronę Śródmieścią będą spore. Lepiej więc będzie złapać 516 i przesiąść się przy Witosa w 131 (a i pewnie 522 do tego czasu również będzie miało tam przystanek :D), niż tłuc się przez Ostrą i TŁ. Przejściowo przez Siekierę może być szybciej.
Gdzie Ty widzisz te straszne korki na Ostrobramskiej w stronę Śródmieścia? Po dociągnięciu TS do węzła Marsa/Płowiecka Ostrobramska jest w porannym szczycie luźna jak nigdy przedtem i przejazd jest w miarę płynny. Jaki negatywny wpływ przebudowa wiaduktu na Marsa będzie mieć na Ostrobramską to nie bardzo rozumiem, bo przepustowość samego węzła pozostanie ta sama a spadnie przepustowość Marsa.
Poza tym niewielka jest liczba pasażerów jadących z Marysina bezpośrednio za TS w stosunku do liczby pasażerów jadących do szeroko rozumianego Centrum czy na Grochów. Czy sądzisz, że Marysin będzie dojeżdżał do centrum przez TS i potem metrem ze Służewia?

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 wrz 2007, 12:36

Rosa pisze:Po zmierzchu nie zmuszono by mnie aby przejśc pod tym wiaduktem na stację a i w dzień widze że z autobusow praktycznie nikt tam nie wysiada i nie idzie w kierunku peronu.
I jeszcze jedno: nikt nie wysiada z pociągów i nie idzie w stronę osiedla po to, by wsiąść z Łysakowskiej i dojechać do domu, bo przebycie takiej drogi to jakieś czyste kuriozum. Stacja nie dość, że kompletnie plecami do Marysina, to jeszcze jest bardzo niebezpieczna. Wokół panoszą się złodzieje i narkomani z okolicznych czynszówek (tzw. "Huta"), przy których hulaszcze dresiwo z właściwego Marysina to dzieci arystokratów. Na Północ od Płowieckiej jest to zdecydowanie najbardziej kryminogenne miejsce w Wawrze o czym miał okazję przekonać się miał mój kolega nieomalże zabity w biały dzień przez odurzonych sukinsynów.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 12 wrz 2007, 12:44

emdegger pisze:@Pawcio: Dlaczegóż niby? Marsa stanie, prawda to - ale Ostra do Centrum Optyki też będzie nieprzejezdna, nie oszukujmy się. Zobacz, jak mały w porównaniu z Ostrobramską jest ruch na Siekierze teraz , kiedy węzła na dobre jeszcze nie rozpoczęto, a Ostrobramska stoi już. I co, mam niby wierzyć, że kolejne - decydujące - rozkopy - skatalizują tam ruch :shock: ?
Aha nie doczytałem, że chodziło Ci o przebudowę samego węzła, ale to nie ma znaczenia, bo u diabła jaki ma to mieć wpływ na korki na Ostrobramskiej do Centrum Optyki? Spadnie przepustowość węzła, a za nim Ostra podejrzewam, że będzie mieć cały czas po dwa pasy. Nie będzie przecież estakady z Marsa w Ostrobramską, więc zwężać jej nie będzie potrzeby.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 wrz 2007, 13:01

Nazgul pisze:Obojętne, na którym krańcu będzie 516 w Rembertowie to i tak pasażerów jadących bezpośrednio z całego Rembertowa za TS będzie podobna ilość, bo jeśli komuś ten autobus bez względu na miejsce zamieszkania w Rembertowie będzie szczególnie odpowiadał, np. dowiezie go bezpośrednio do celu, to i tak przesiądzie się do niego w Rembertowie, a przesiadki będą wygodne ze względu na dużą częstowliwość.
Problem w tym, Nazgulu, że nie będzie, co wykazały symulacje! Piszesz, że chcesz nabić 516 na Mokrym Ługu likwidując 153 (przejęcie dowozu do kolei) oraz 408. Zgoda, liczba pasażerów jadących do pociągu pozostałaby constans, ale taka sama byłaby przecież liczaba (lub nieznacznie większa, ponieważ trzeba końcowy wynik skorygować o zwiększenie częstotliwości) tych, którzy jadą od stacji 408! Ich jest nie tylko znacznie mniej niż pasażerów z części Rembertowa "aonowsko - kolonijnej" (515), ale i całe rzesze mniej niż Marysinian podróżujących 520. Tylko AON wykazał bezwzględną wyższość na Marysinem, reszta krańców rembertowskich - nie. I dlatego Marysin był drugą opcją braną pod rozwagę. Nie udało się z bramką nr 1, to poszli do bramki nr 2.
Nazgul pisze:Pozwolę się z tym nie zgodzić. 516 jadąc z Mokrego Ługu będzie bardziej zapełnione na odcinku PKP - Okularowa niż Marysin - Okularowa, ponieważ osób jadących bezpośrednio z Rembertowa za TS mimo że będzie niewiele, to i tak więcej niż z Marysina, ze względu na:
:arrow: większą liczbę mieszkańców samej dzielnicy i tutaj ma zastosowanie to co napisałem na samym początku wypowiedzi
:arrow: możliwość przesiadki z kolei z linii siedleckiej przy PKP - choć jest to kwestia bardziej przyszłościowa, po znacznym zmniejszeniu się korków na Marsa, po dokończeniu wszystkich inwestycji drogowych w tym rejonie
No dobrze, nie przeczę, że sumarycznie w Rembertowie mieszka więcej ludzi, sam przecież byłem za Rembertowem, a nie za Marysinem. Niemniej liczba podróżujących z poszczególnych części Rembertowa okazała się w przekroju symulacyjnym bardzo nierównomierna, okazało się, że nie w każdym wariancie trasowania tam jest lepiej niż na Marysinie. Cóż, ja mam tylko obawy co frekwencji na Marysinie w jednym przypadku: zostaje 141. Jeśli uda się je odstrzelić stamtąd i odjazdy z 520 skoordynować, to nie powinno być źle. Jeśli jednak się nie uda...
Nazgul pisze:Gdzie Ty widzisz te straszne korki na Ostrobramskiej w stronę Śródmieścia?
Do Zamienieckiej są największe - a nierzadko na całej długości Ostrobramskiej.
Nazgul pisze:Jaki negatywny wpływ przebudowa wiaduktu na Marsa będzie mieć na Ostrobramską to nie bardzo rozumiem, bo przepustowość samego węzła pozostanie ta sama a spadnie przepustowość Marsa.
Inna jest sytuacja rano, inna zaś po południu. Oczywiście, że przebudowa Marsa będzie miała wpływ na zagęszczenie ruchu przy Ostrobramskiej w związku z zamknięciem/zwężeniem jezdni/objazdami oraz przebudową skrzyżowania. Część ruchu z pewnością tam się z Marsa przeniesie się na Płowiecką/Ostrobramską, a wtedy pryskaj pozorne odkorkowanie Ostrobramskiej. O ile sytuacja rano nie jest faktycznie jednoznaczna, o tyle po południu jest całkiem klarowna. 520 czy 514 stoją notorycznie w korkach na estakadach, odcinek ZO - Okularowa (przystanek) przebyłem parę dni temu w 25 minut! Opóźnienia są olbrzymie, budowa ronda ich niby nie spotęguje? Tutaj z pewnością można rozważyć alternatywę wobec jazdy 520 i stad na Ostrobramskiej: jest nią z Politechniki zestaw 131+ 516 po przesiadce na Witosa. Dlaczego by nie? Nie omieszkam sprawdzić, czy tak będzie szybciej (a czuję, że będzie) i wyników przedstawić na forum w pierwszym możliwym terminie. Na TS stoi się znacznie mniej niż od CO/ZO, naprawdę.

Rosa

Post autor: Rosa » 12 wrz 2007, 13:51

emdegger pisze:520 czy 514 stoją notorycznie w korkach na estakadach, odcinek ZO - Okularowa (przystanek) przebyłem parę dni temu w 25 minut! Opóźnienia są olbrzymie, budowa ronda ich niby nie spotęguje? Tutaj z pewnością można rozważyć alternatywę wobec jazdy 520 i stad na Ostrobramskiej: jest nią z Politechniki zestaw 131+ 516 po przesiadce na Witosa. Dlaczego by nie? Nie omieszkam sprawdzić, czy tak będzie szybciej (a czuję, że będzie) i wyników przedstawić na forum w pierwszym możliwym terminie. Na TS stoi się znacznie mniej niż od CO/ZO, naprawdę.
Co gorsza w niepotrzebnych korkach stoją też 502 i 525. likwidacja przystanku na Plowieckiej :arrow: Wawer zaoszczędziłaby sporo czasu pasażerom podróżującym tymi liniami. W poniedzialek jechalem ok 15:30 (więc jeszcze przed szczytem) 408 za którą jechało 525. W korku staneliśmy dopiero na zjeździe z wiaduktu a mimo to 525 jechalo na swoj przystanek ponad 8 minut (estakada w strone Płowieckiej była pusta). Na przystanku nikt nie wysiadł i 2 osoby wsiadły.
Jarek kiedyś się pytał czy warto zlikwidować ten przystanek. Uważam że tak. Wakacje mineły i widać wyraźnie że estakadami jest DUŻO szybciej.

ODPOWIEDZ