metron pisze:Podaj choć jeden racjonalny powód takiej decyzji
Nie pamiętam SIWZ. Ale podawałem już gdzieś, że widziałemw przetargu na zakup miejskich autobusów zapis, że ukna otwarte powinny uniemożliwiać wychylenie przez nie ciała pasażera (mniej więcej tak to brzmiało). Uchylne okna - tak krytykowane w miejskich autobusach i pociągach - właśnie ten wymóg spełniają. Nie wiem, czemu taki zapis ktoś mógł wprowadzić.
Również nie wiem, czy taki zapis był w SIWZ do EW60 i 2xNG KM z tego roku (1486 niebawem zacznie jeździć). Być może któraś norma (karta UIC może) coś takiego przewiduje.
Owe naszpikowanie elektroniką pojazdu to też dbanie w pewntym sensie o dobro pasażera. Pociągi są mniej awaryjne na przykład, pracują ciszej (przetwornice statyczne), są bezpieczniejsze.
To, że przydałby się jakiś wyciąg aktywny w każdym przedziale kibla czy też duże okna - tego nie kwestionuję.
Też bym chciał mieć klimę w każdym pociągu. Ale spokojnie - dojdziemy i do tego. Kilkunastu lat zupełnego zastoju na rynku kolejowym w Polsce nie da się nadrobić kasą z dotacji UE i z samorządów przez 2-3 lata...