O - faktycznie jest to dodatkowy aspekt, jeśli of kors nie kierujemy SKM do JanekBusmann pisze:No i po za tym tworzymy możliwość przesiadki na linię SKM na Rakowcu...
Korytarz Raszyn - Janki: drogi i szyny
Moderator: Wiliam
Tylko zastanów się, czy samochodziarze będą zadowoleni z dodatkowego jeszcze jednego przesiadanie się na takim Okęciu. Według mnie jedyne wyjście to wydłużenie istniejących linii, inne rzeczy nie wypalą. Po co ma być jakiś tam dziwny podmiejski tramwaj, skoro zwykły tabor tez może osiągnąć podobne prędkości, jeśli już bawić się w takie "atrakcje" to na WKD.Piotrek pisze:Nie wiadomo. Może to być "podmiejski" tramwaj z trochę innym taborem. Pamiętaj, mówimy sobie luźno o przyszłości
[piotram pisze:Według mnie jedyne wyjście to wydłużenie istniejących linii, inne rzeczy nie wypalą.
Linia tramwajowa 25 relacji Żerań Wschodni-Janki ?
A gdyby przebudować pętlę Okęcie tak, że podmiejskie kończyłyby na "ślepym" torze/torach (tabor dwukierunkowy), a z tego samego peronu/peronów odjeżdżałyby tramwaje do centrum? Taka przesiadka może kosztować co najwyżej utratę miejsca siedzącego;)
Oczywiście dodatkowym kosztem jest spora liczba krzyżaków i zwrotnic...
Można "zakombinowac", puścić takie linie żeby przelot nie był horrendalnie długi, w końcu to tylko 10 minut jazdy więcej, z kolei "priorytety" na mieście też pozwolą o kilka minut skrócić jazdę, więc nie będzie tak źle. 46 w Łodzi jedzie coś koło półtorej godziny przecieżgeograf pisze: Linia tramwajowa 25 relacji Żerań Wschodni-Janki ?![]()
A gdyby przebudować pętlę Okęcie tak, że podmiejskie kończyłyby na "ślepym" torze/torach (tabor dwukierunkowy), a z tego samego peronu/peronów odjeżdżały tramwaje do miasta? Taka przesiadka może kosztować co najwyżej utratę miejsca siedzącego;)
A samochodziarze przecież już raz się będą przesiadac (z samochodu), więc obawiam się że moga coś takiego zbojkotować
Ile to będzie kilometrów? Jak długa byłaby trasa wydłużonej 25?piotram pisze:w końcu to tylko 10 minut jazdy więcej,
Ale jeździ co 16 minut, a nie co 3, jak "9", na dodatek połowa (hmmm...może nieco więcej?) jej trasy wiedzie przez tereny niezurbanizowane, nie przejeżdża tylu świateł, skrzyżowań, nie ma takiej wymiany pasażerów.piotram pisze:46 w Łodzi jedzie coś koło półtorej godziny przecież
Na dodatek tak horrendalnie długa trasa naraża na odcięcie Raszyna i Janek od komunikacji w razie jakiejkolwiek awarii w centrum/na Krakowskiej.
Wszystko jest kwestią:piotram pisze:A samochodziarze przecież już raz się będą przesiadac (z samochodu), więc obawiam się że moga coś takiego zbojkotować
a)ceny
b)czasu dojazdu z przesiadkami
c)tego jak będzie wyglądać przesiadka. Jeśli tak, do jakich już przywykliśmy w Warszawie (czyli długich, czasochłonnych i niewygodnych dla pasażera), to z pewnością nie skłoni nowych pasażerów do korzystania z KM.
Nie wiem, pewnie sporogeograf pisze:Ile to będzie kilometrów? Jak długa byłaby trasa wydłużonej 25?piotram pisze:w końcu to tylko 10 minut jazdy więcej,
Kazda awaria, gdziekolwiek by nie była, pozbawia część miasta komunikacji, taka już specyfika tramwajów. Rzecz w tym, żeby była infarstruktura pozwalająca na zminimalizowanie skutków. Widzę tu dwustronną pętlę na Okeciu, możliwość wjazdu na Banacha z obu stron, oraz przelotki w przypadku zastosowania taboru dwukierunkowego.geograf pisze:Ale jeździ co 16 minut, a nie co 3, jak "9", na dodatek połowa (hmmm...może nieco więcej?) jej trasy wiedzie przez tereny niezurbanizowane, nie przejeżdża tylu świateł, skrzyżowań, nie ma takiej wymiany pasażerów.piotram pisze:46 w Łodzi jedzie coś koło półtorej godziny przecież
Na dodatek tak horrendalnie długa trasa naraża na odcięcie Raszyna i Janek od komunikacji w razie jakiejkolwiek awarii w centrum/na Krakowskiej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A wcale by mnie to nie zdziwiło. Ewentualnie [s-f]można wydłużyć SKM pod lotniskiem do Raszyna i Janek - ot takie niby-metro[/s-f]inż. Glonojad pisze:Oba warianty są nie po drodze... dla dojazdu do Warszawy, max to chyba Opacz (a najlepiej pewnie poprowadzenie trasy wzdłuż S7/8) - chociaż szansa na dojazdy Pruszkowa czy Grodziska na zakupy kolejką byłaby większa w którymś z kresek.
Będzie śmiesznie, jak okaże się, że jednak szybciej by było wydłużonymi z Okęcia tramwajami...
[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-10-05, 23:51 ]
Uzupełnienie o cytat. MeWa
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No nieee, to by jednak był koszmarny zawijas... tramwaj do Okęcia ma jednak spory potencjał, jakby priorytety dało się porobić, a na wybiegu do Raszyna przystanki porobić co 600-800 metrów max... no i biegnie po najkrótszej trasie (wyjątkowo w Warszawie
).
Nawiasem, na stronie Mazowsza jest ogłoszenie o planowanym przetargu na 10 sztuk EZT z tym, że zero informacji więcej, więc nawet nie wiadomo, czy dla Kibli czy dla WKD. Mam nadzieję, że dla Kibli, bo cholera wie, co w Studium wyjdzie. Chyba, że warunki zostaną napisane w SIWZ tak, że wyjdzie, co miało wyjść...
Nawiasem, na stronie Mazowsza jest ogłoszenie o planowanym przetargu na 10 sztuk EZT z tym, że zero informacji więcej, więc nawet nie wiadomo, czy dla Kibli czy dla WKD. Mam nadzieję, że dla Kibli, bo cholera wie, co w Studium wyjdzie. Chyba, że warunki zostaną napisane w SIWZ tak, że wyjdzie, co miało wyjść...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No i ta koncepcja zawsze najbardziej się podobała - Janki Jankami, ale zbierałby także potok raszyński. Wtedy pętlę autobusową wystarczyłoby przenieść do Janek - i po krzyku.inż. Glonojad pisze:tramwaj do Okęcia ma jednak spory potencjał
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Miejsce jest. Ale zastanawiam się, jak rozwiązaliby problemy taryfowe... No i Janki chyba tylko dla linii podmiejskich?Bastian pisze:Wtedy pętlę autobusową wystarczyłoby przenieść do Janek - i po krzyku.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
Salomea - Wolica pozwoli ten ruch zredukować. A razem z S-2 - nawet znacznie.