Przedterminowe wybory parlamentarne - 21 paĹşdziernika 2007

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Na który Komitet Wyborczy (KW) oddasz (lub oddałbyś mając ukończone 18 lat) swój głos?

Czas głosowania minął 20 paź 2007, 0:08

Nr 2 - KW Polska Partia Pracy (PPP)
1
1%
Nr 3 - KW Liga Polskich Rodzin (LPR)
1
1%
Nr 6 - KW Prawo i Sprawiedliwość (PiS)
14
14%
Nr 8 - KW Platforma Obywatelska RP (PO)
49
51%
Nr 10 - KW Polskiego Stronnictwa Ludowego (PSL)
6
6%
Nr 15 - KW Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej (Samoobrona RP)
0
Brak głosów
Nr 19 - KW Wyborców "Mniejszość Niemiecka" (MN)
1
1%
Nr 20 - KKW Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP (LiD)
17
18%
Nr 21 - KW Partii Kobiet (PK)
0
Brak głosów
Oddam nieważny głos
4
4%
Nie interesuje mnie udział w wyborach
4
4%

Liczba głosów: 97

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2007, 11:46

Piotrek pisze:Nie wiem czy to dobrze, czy nie dobrze, bo fakt - łatwiej rozliczyć potem taką partię jak rządzi sama.
A ja bym chciał, by w tym kraju wreszcie rządzono, a nie rozliczano. A jeśli rozliczano, to przede wszystkim tak, jak teraz rozliczono PiS - przy urnie wyborczej. A najstraszniejsze jest to, że wielu ludzi myśli kategoriami pisowskimi (choćby nawet głosowali zupełnie inaczej) i nawet tego już nie zauważają... :(
Gacek pisze:
- Warszawa to hołota.
OSz ty k.wo Rudzka.....
Tia, aż się zatrzęsłem, gdy przeczytałem te słowa, jadąc rano SKM-ką. Ktoś wie, skąd ona jest?

Natomiast rozsądnie wypowiedział się Romaszewski, którego - jednego z niewielu po "tamtej" stronie sceny politycznej - darzę znacznym szacunkiem:
PiS zaniedbał elity. Poczuły się dotknięte "wykształciuchami". I przez to Warszawa zagłosowała przeciw nam. To był nasz błąd. Szkoda - podsumował Zbigniew Romaszewski, stołeczny senator PiS
Ano, Panie senatorze - albo się naród dzieli, albo łączy. Dzielenie jest sposobem na zdobycie "twardego" elektoratu, ale na pewno nie na jego poszerzenie. Jeśli się walczy z "elitami", "wykształciuchami", przedsiębiorcami, nauczycielami - to trudno od nich wymagać, by nie głosowali oni przeciw!
Gacek pisze:Ale nic to- ja mam dzis świeto bo mamy szanse na SPOKÓJ. Po prostu- bez politycznych awantur, bo większosć w Sejmie zdobyły partie względnei normalne- tj PO, PSL, LID (za którym nie przepadam, bo nigdy nie przepadałem ani za socjalizmem, ani za komunizmem- mimo to cenię tę partie za brak rozrabiania)
Zgadzam się. Mam nadzieję, że znowu politycy zaczną ze sobą rozmawiać, zamiast na siebie krzyczeć. I się podsłuchiwać :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2007, 13:25

Paweł_K pisze:[
Bogaci są źli, bo są bogaci, na pewno dorobili się na przekrętach albo ukradli (trawestując "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz": ten pan to oligarcha, i złodziej, bo każdy oligarcha to złodziej), jedzą ananasy za 2,5 PLN/kg i krewetki za 6,99 PLN/kg i tak ogólnie rzecz biorąc, to są oligarchami, uczestniczą w układach i sieci zła, która chce zniszczyć najlepszy rząd od 17 lat. I pieniądze im trzeba zabrać (na pewno ukradli :!: ) i dać najbiedniejszym. Uff, jak dobrze że to było aktualne do wczoraj ;)
Tia, tylko że PiSsiakom to tylko krajowi oligarchowie przeszkadzali, bo już sprzedać oligarchom zagramanicznym stocznię to już im nie przeszkadzało...

[ Dodano: 2007-10-22, 13:27 ]
MisiekK pisze: Twoje pojecie na temat wprowadzenia EURO jest niewielkie. Kraj wprowadzajacy walute europejska jest zobowiazany do utrzymywania scislej dyscypliny finansowej, z zakazem dodruku pieniedzy bez pokrycia.
I właśnie to się brunatnym nie podoba - nie można dodrukować kaski przed wyborami... ;-)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 22 paź 2007, 13:34

inż. Glonojad pisze:Tia, tylko że PiSsiakom to tylko krajowi oligarchowie przeszkadzali, bo już sprzedać oligarchom zagramanicznym stocznię to już im nie przeszkadzało...
No cóż, do zagramanicznych ciężko by się im było dobrać i to nie byłby dobry przeciwnik ;) A walka z krajowymi oligarchami nie przeszkodziła w podpisaniu z Kulczykiem (toż to podręcznikowy przykład oligarchy) umowy na dobudowanie odcinka A2 Nowy Tomyśl - Granica państwa po cenie wyższej, niż z poprzedniej umowy (przez ten rząd anulowanej bodajże). Ot podwójne standardy moralne...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2007, 14:02

No cóż, na szczęście wyniki wyborów są zadowalające. Tak się kończą rządy "silnej ręki", homofobii, fundamentalizmu religijnego i innych...
SP45-166 pisze:-zacznie się włażenie w dupę unii, propagowanie dla nas niekorzystnych zapisów czyli wspólnej konstytucji, oraz przyjmowanie EURO co skończy się wzrostem cen i inflacją.
Typowy elektorat PiS-u. Żeby o czymś mówić, racz najpierw zrozumieć o czym mówisz...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2007, 14:07

Wolfchen pisze:Typowy elektorat PiS-u.
A mnie przekonał Tomasz Lis, że tak się mówić nie powinno. To olewanie tego elektoratu przez "wykształciuchów" doprowadziło dwa lata temu PiS do władzy. Tych ludzi należy choć próbować przekonać, a nie obrażać się na nich - nie wszyscy słuchacze Radyja są "straceni".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2007, 14:31

Bastian pisze:Tych ludzi należy choć próbować przekonać
Toteż dlatego napisałęm, żeby poczytał o czym pisze ;)

[ Dodano: 2007-10-22, 14:32 ]
inż. Glonojad pisze:stąd kampanie na charyzmie
Eps, w przypadku PiS, to o to trudno... Oni kampanię robią na znieważaniu ludzi i wściekłych atakach na innych... :-"
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2007, 14:31

Obawiam się, że nauka dowiodła już, że za decyzje polityczne w dużej mierze odpowiedzialna jest podświadomość... stąd kampanie na charyzmie, a nie na dyspucie merytorycznej oparte. :(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2007, 14:35

inż. Glonojad pisze:stąd kampanie na charyzmie, a nie na dyspucie merytorycznej oparte. :(
Z jednej strony racja, z drugiej - Tusk nie ma takiej charyzmy (zwłaszcza w niektórych kręgach), jak Kaczyński, a wynik jest znacząco odmienny od tego sprzed dwóch lat. Wydaje mi się, że jedno i drugie jest istotne. Nawet, jeśli ową "merytorykę" potraktujemy z przymrużeniem oka.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2007, 14:37

Bastian pisze:Z jednej strony racja, z drugiej - Tusk nie ma takiej charyzmy (zwłaszcza w niektórych kręgach), jak Kaczyński, a wynik jest znacząco odmienny od tego sprzed dwóch lat.
Ja bym powiedział, że żaden polski polityk nie ma charyzmy... Ale to jest tylko moje zdanie...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 paź 2007, 15:02

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:stąd kampanie na charyzmie, a nie na dyspucie merytorycznej oparte. :(
Z jednej strony racja, z drugiej - Tusk nie ma takiej charyzmy (zwłaszcza w niektórych kręgach), jak Kaczyński, a wynik jest znacząco odmienny od tego sprzed dwóch lat. Wydaje mi się, że jedno i drugie jest istotne. Nawet, jeśli ową "merytorykę" potraktujemy z przymrużeniem oka.
Bo to jest w tym wypadku kwestia antycharyzmy ;).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 paź 2007, 15:07

Bastian pisze:Tusk nie ma takiej charyzmy
Oj w ostatnim czasie moim zdaniem pokazał ją nawet bardziej niż Kaczor (debaty i późniejsze wypowiedzi).
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2007, 15:08

Piotrek pisze:Oj w ostatnim czasie moim zdaniem pokazał ją nawet bardziej niż Kaczor (debaty i późniejsze wypowiedzi).
Lol, to K. ma jąkąkolwiek charyzmę? :shock:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2007, 15:11

Ma. Nie znoszę typa, ale ma.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 paź 2007, 15:12

I to jaką
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 paź 2007, 15:16

Lol, to K. ma jąkąkolwiek charyzmę? :shock:
Obrzydliwą, ale ma...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ