wiesz, gdyby babcia miała wąsy..., PRL z samego założenia nie mogła mieć dobrze zarządzanej gospodarkiR-11 Kleszczowa pisze:Amerykańscy politolodzy i socjolodzy przeprowadzili swego czasu badania, z których jasno wynikło, że gdyby nie wspomniana fatalnie zarządzana gospodarka, dziś żylibyśmy nadal w socjalistycznej Polsce.
Przedterminowe wybory parlamentarne - 21 paĹşdziernika 2007
Moderator: Szeregowy_Równoległy
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Prawda. Niestety nie można odciąć się od tej epoki. Przepraszam - błąd. Na szczęście nie można się odciąć.Janeczek pisze:Fakt, dalej korzystamy z wielu dobrodziejstw tamego sysemu. Ikarusy, PKiN... Praktycznie gdzie by się nie obrócic widzimy coś, co nam pozostało i nadal służy.R-11 Kleszczowa pisze: To fakt, ale sztuczny dobrobyt był jednak dobrobytem.
Racja. Mój Ojciec wielokrotnie w latach 70-tych wyjeżdżał na szeroko rozumiany zachód. Do dziś powtarza "dlaczego wtedy u nas też tak nie mogło być". Co nie znaczy, że źle żyło mu się w Polsce Ludowej i chciał z niej uciec - a miał na to szereg okazji.Janeczek pisze:Ale każdy z Polaków, którzy byli na saksach widzieli prawdziwy dobrobyt i opowiadali o nim w kraju.
Jasne. Ale gdyby ją miała to historia potoczyłaby się inaczej. Chociaż osobiście okropnie nie lubię gdybania na tematy historyczne.Tm pisze:wiesz, gdyby babcia miała wąsy..., PRL z samego założenia nie mogła mieć dobrze zarządzanej gospodarkiR-11 Kleszczowa pisze:Amerykańscy politolodzy i socjolodzy przeprowadzili swego czasu badania, z których jasno wynikło, że gdyby nie wspomniana fatalnie zarządzana gospodarka, dziś żylibyśmy nadal w socjalistycznej Polsce.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Sądzę, że nie zrobił tego z takiego sameg powodu, z którego Ty nie opisujesz teraz KM w Irlandii. W Polsce był kimś, miał mieszkanie, malucha itp., a na zachodzie musiałby zaczynac wszystko od nowa i miałby dużo ciężej niż obywatele tego kraju. Jednak wiele osób się na to decydowało, popatrz na bohaterów programuo ucieczkach z PRL na TVNie.R-11 Kleszczowa pisze:chciał z niej uciec - a miał na to szereg okazji
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie miał malucha i początkowo mieszkaniaJaneczek pisze:Sądzę, że nie zrobił tego z takiego sameg powodu, z którego Ty nie opisujesz teraz KM w Irlandii. W Polsce był kimś, miał mieszkanie, malucha itp., a na zachodzie musiałby zaczynac wszystko od nowa i miałby dużo ciężej niż obywatele tego kraju. Jednak wiele osób się na to decydowało,R-11 Kleszczowa pisze:chciał z niej uciec - a miał na to szereg okazji
Znakomity program. Tylko OIDP to jego akcja opowiadała głównie o ucieczkach w latach 40 i 50. Później było inaczej. Nie mówię, że lepiej.Janeczek pisze: popatrz na bohaterów programuo ucieczkach z PRL na TVNie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Solaris U10
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jestem optymistą. Będzie miliard razy lepszy od Polaczka...
Ciekawy czy jak ja zostanę ministrem transportu to na forum będziecie się bać
Ciekawy czy jak ja zostanę ministrem transportu to na forum będziecie się bać
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Rozmawiałem z moim Ojcem, który mówił, że w latach 70 i 80 to nie było takie poste. Polacy nie byli tam witani chlebem i solą. Nie mogli od razu legalnie podjąc pracy i zaczynac się osiedlac. Musieli ciężko tyrac nielegalnie lub miec duże szczęście. Jednoczśnie takim postąpieniem palili za sobą mosty.R-11 Kleszczowa pisze:Czy zaczynać od nowa - nie sądzę. Wręcz przeciwnie - IMO mógłby się dalej rozwijać. Nie mnie to osądzać.
[ Dodano: 2007-10-23, 22:32 ]
Na wódkę do Ciebie pójdziemyR-11 Kleszczowa pisze:Ciekawy czy jak ja zostanę ministrem transportu to na forum będziecie się bać
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Zgadzam się z tym i zdaję sobie tego sprawę. Tylko w tym przypadku sytuacja miała nieco inny wymiarJaneczek pisze:Rozmawiałem z moim Ojcem, który mówił, że w latach 70 i 80 to nie było takie poste. Polacy nie byli tam witani chlebem i solą. Nie mogli od razu legalnie podjąc pracy i zaczynac się osiedlac. Musieli ciężko tyrac nielegalnie lub miec duże szczęście. Jednoczśnie takim postąpieniem palili za sobą mosty.R-11 Kleszczowa pisze:Czy zaczynać od nowa - nie sądzę. Wręcz przeciwnie - IMO mógłby się dalej rozwijać. Nie mnie to osądzać.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Czuj się zaproszonyJaneczek pisze:Na wódkę do Ciebie pójdziemyR-11 Kleszczowa pisze:Ciekawy czy jak ja zostanę ministrem transportu to na forum będziecie się bać
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
DobrzeJaneczek pisze:Zapiszę sobieR-11 Kleszczowa pisze: Czuj się zaproszony![]()
Tylko się postaraj
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Żeby nie było- moja uczelnia jest co roku pod koniec pierwszej dziesiątki prywatnej uczelni w Polsce. Poziom kształcenia nie jest zły, jest wielu wykładowców np z UW. Natomiast poziom wymaganej wiedzy na egzaminie jest niski. I to dlatego na 99% egzaminów albo dostawałem 4 lub 5, albo go niezdawałem bo nie umiałem nic. Przez 3 lata studiów mam tylko dwie "trójki". Ja oczywiście nie narzekam, bo akurat studia traktuję nieco po macoszemu, samemu się dokształcając. Często potem okazuje się że na wykładach które mam pierwszy raz wiem o czym będzie mowa bo o tym ostatnio czytałem w piśmie branżowym, etc.MisiekK pisze:To trudny temat:P Znam uczelnie prywatne, platne, ktore maja odpowiedni poziom i nie wahaja sie wyrzucac nie dajacych rady.
Zgadza się, rodzice zaniedbali sprawę dobrego wychowania i teraz mamy efekty. Natomiast co do słuchu... codzień za fajerą mam okazję to obserwować i wiem ile osób mi dziękuje, a mam taki zwyczaj że czekam na 95% dobiegających.MeWa pisze:...chyba jak się ma zły słuch. I sam obracasz się stereotypami, bo młodzi ludzie też dziękują. Zresztą nawet jak nie dziękują, to nie wina młodzieży, a raczej ich rodziców, czyli wcześniejszego pokolenia, bo pewne rzeczy wynosi się z domu...
Propos komuny. Może niewiele z niej pamiętam, bo amw głowie jakieś urywki z samego końca lat 80. Podobno wtedy z zaopatrzeniem było najgorzej. Ja jakoś pamiętam że w domu ani mięsa, ani wyrobów czekoladopodobnych nie brakowało (no bo o czekoladzie nie było mowy). Pamiętam też że i w wiejskich sklepach także można było takie rarytasy dostać. Powiem więcej w 1989 roku jechaliśmy taksówką z Płońska do wsi oddalonej o 25 kilometrów. Wyobrażacie sobie takie coś dziś? Kogo byłoby stać? Kiedyś było to na porządku dziennym.Janeczek pisze:To raczej nie świadczy dobrze o nich. Młodzi byli i mieli wszystko za wiele lepsze niż w rzeczywistości. Czy jesteście sobie teraz w stanie wyobrazic jakiegoś Geanta z zupełnie pustymi półkami czy mięso z kiosu Ruchu. I nie chciałbym tego widziec.R-11 Kleszczowa pisze: Nie wszyscy.
Najwięcej można powiedzieć że Polska zawdzięcza ekipie E. Gierka. Długi zaciągnięte w ciagu tamtego dziesięciolecia wcale nie były takie wielkie jak się mówi. Nasz kraj w ciągu sześciu-ośmiu lat wypracowuje przy pomocy dziury budżetowej to co zaciągnął E. Gierek z ekipą. Ludziom na pewno wtedy żyło się dobrze. Nie mówię tu o wolnościach obywatleskich typu wolne media i swoboda wypowiedzi, ale o zaopatrzenie domów w sprzęty AGD i RTV, o pozom konsumpcji codziennej, o pierwszy samochód, o nowe mieszkanie, o wczasy i oszczeności na książeczce PKO. Wyobrażacie sobie żyć. w czteroosobowej rodzinie w miarę normalnie tylko z pensji jednego z rodziców. Kiedyś się tak dało dziś nie.
Ale miało to też swoje wady. Ceny nie rosły, płace tak. Skończyło się wiadomo czym- jak najbardziej uzasadnionymi podwyżkami (przez 6 lat 1970-1976 ceny nie rosły), co doprowadziło do protestów. Ludzie protestowali że znów "chce się im zabrać" (cąłkiem zresztą słusznie, bo nadmiar pieniędzy w obiegu przy utrzymanych na stałe cenach prowadzi do pustoszenia półek sklepowych. Stąd późniejsze kartki- ludzie bez opamiętania brali po 6 bochenków chleba z czego 4 potem wyrzucali, a wchodząc do mięsnego (jeżeli było mięso) brali od razu kilogram szynki
A naprawdę warto bo epoka Gierka do dziś jest wśród nas w postaci wybudowanych masowo blokowisk (przez 1970-1980 zbudowano o 30% więcej bloków niż w wa razy dłuższymm okresie 1981-2000), ciepłowni, sieci wodociągowych, wyasfaltowanych masowo lokalnych dróg, Autosanów, Ikarusów, taboru kolejowego, przemysłu i wszekiej infrastruktury wyremontowanej w tamtych latach. Jak widać bardziej inwestowano w środki produkcji i infrastrukturę czyli w perspektywiczny rozwój (kulawy oczywiście z powodu kiepskiego komunistycznego rozdzielnictwa), niż w konsumpcję bierzącą, co się obróciło wielokrotnie przeciw władzy komunistycznej. Ale myślę że warto by po lekturze opracowań na ten temat, samemu wydać opinię na ten temat. Bo robi się Offtopik
Pogrążacie się coraz bardziej!