Linie mikrobusowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 09 lis 2007, 20:38

A może tak?
201 Marysin - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - podjazd pod Dudziarską - Chłopickiego - Grochowska - Wiatraczna

168 - Os Zielona (Brata Alberta whatever ) - Grzybowa - Ilskiego - PKP - Marsa - Ostrobramska [...] - Rakowiecka Kościół

137 - Wola Grzybowska - Armii Krajowej - Niemcewicza - Grzybowa - Ilskiego - PKP - Marsa - Grochowska - Al. Stanów Zjednoczonych... i dalej co sobie tam zaplanowaliście.

343 - Mokry Ług - Czwartaków - Paderewskiego - Chruściela - Strażacka - Chełmżyńska - Marsa i tu się urywam...

143 Rembertów Kolonia - Wiatraczna nie przez PKP, tylko Żołnierską obok PKP będzie dobre 137

515 Rembertów Kolonia - Ostrobramska - Górczewska

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 lis 2007, 21:31

PiotrekP pisze:A może tak?
201 Marysin - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - podjazd pod Dudziarską - Chłopickiego - Grochowska - Wiatraczna
Wątpię żeby ZTM zdecydował się puścić linię na Dudziarską od strony Olszynki :-k OIDP to Chłopickiego jest tam nieprzejezdna. Chociaż niezbadane są wyroki organizatora...
PiotrekP pisze: 168 - Os Zielona (Brata Alberta whatever ) - Grzybowa - Ilskiego - PKP - Marsa - Ostrobramska [...] - Rakowiecka Kościół
137 - Wola Grzybowska - Armii Krajowej - Niemcewicza - Grzybowa - Ilskiego - PKP - Marsa - Grochowska - Al. Stanów Zjednoczonych... i dalej co sobie tam zaplanowaliście.
Jak najbardziej popieram. Jednak po co aż trzy linie z Wesołej na Nowy Rembertów :?: (137 168 196 + 183 w zasadzie) Z czegoś trzeba zrezygnować. Może 196 ograniczyć do Starego Rembertowa, 137 skierować przez Marysin i 183 także wydłużyć na Brata Alberta i skoordynować ze 168 :?:
PiotrekP pisze: 343 - Mokry Ług - Czwartaków - Paderewskiego - Chruściela - Strażacka - Chełmżyńska - Marsa i tu się urywam...

143 Rembertów Kolonia - Wiatraczna nie przez PKP, tylko Żołnierską obok PKP będzie dobre 137
W zasadzie czemu nie. Jeśli takie 343 zaspokoi społeczne zapotrzebowanie. Chociaż wolałbym jednak 143 widzieć na prostszej trasie - przez przejazd. Zgrabniej i szybciej i nie trzebaby tego koordynować z 343, które może dałoby radę pożenić z 305 :-k
PiotrekP pisze: 515 Rembertów Kolonia - Ostrobramska - Górczewska
=D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 09 lis 2007, 21:38

R-11 Kleszczowa pisze:Chociaż wolałbym jednak 143 widzieć na prostszej trasie - przez przejazd. Zgrabniej i szybciej
No ale przez Nowy będzie już coś jechało. Żołnierską jest szybciej.
R-11 Kleszczowa pisze:Zgrabniej i szybciej i nie trzebaby tego koordynować z 343, które może dałoby radę pożenić z 305
Też o tym myślałem, ale nie co godzinę. =;
R-11 Kleszczowa pisze:Wątpię żeby ZTM zdecydował się puścić linię na Dudziarską od strony Olszynki
To może: MARYSIN - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - DUDZIARSKA - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - MARYSIN :>

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 lis 2007, 21:42

PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Chociaż wolałbym jednak 143 widzieć na prostszej trasie - przez przejazd. Zgrabniej i szybciej
No ale przez Nowy będzie już coś jechało. Żołnierską jest szybciej.
Niech będzie. Notabene ustosunkuj się do mej wypowiedzi o Nowym Rembertowie :>
PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Zgrabniej i szybciej i nie trzebaby tego koordynować z 343, które może dałoby radę pożenić z 305
Też o tym myślałem, ale nie co godzinę. =;
Dlaczego :p
PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wątpię żeby ZTM zdecydował się puścić linię na Dudziarską od strony Olszynki
To może: MARYSIN - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - DUDZIARSKA - Korkowa - Chełmżyńska - Chłopickiego - MARYSIN :>
Myślę, że taka trasa byłaby ciekawa.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 lis 2007, 22:25

Wcale nie, na co będę narzekał? :P
Nie wiem :hmmm:
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 09 lis 2007, 23:01

Fikander pisze:
Piotrek pisze: BTW mikrobusy na Kwitnącej i Księżycowej, super =D>
Wcale nie, na co będę narzekał? :P
Na innych :D
--------------

Co do tych mikrobusów to uważam że to jest supeł pomysł, jednakże ciekawi mnie czy 50 wystarczy do obsłużenia tychwszyskich odcinków, i jakie by były trasy by wykorzystywanie było najlepsze.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 lis 2007, 23:35

Krzysiek pisze:Zapewne linia Tarchomin - Zielona Białolęka przez Juranda ze Spychowa... Dojazd do szkoły i Urzędu dzielnicy
Jest tam przeklete zwezenie, ktore ciągle uniemozliwia puszczenie lini autobusowej,mimo ze dosyc czesto mozna tam spotkac zjazdowe,lub szkoleniowe wozy ITSu :-k
Fikander pisze:Wcale nie, na co będę narzekał
Moze kiedys "okres",ci sie skonczy :-k

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 10 lis 2007, 0:13

Gazeta.pl pisze:Małe autobusy na małe ulice i nowe ceny biletów
Jarosław Osowski2007-11-10, ostatnia aktualizacja 2007-11-09 18:48

Minibusy marki Solina i midibusy Jelcze, które zaczną jeździć wąskimi ulicami pozbawionymi dziś komunikacji, zaprezentowała w piątek przed ratuszem Hanna Gronkiewicz-Waltz. I pierwszy raz oficjalnie zapowiedziała, że w przyszłym roku pasażerów czekają podwyżki cen biletów przy okazji zmiany systemu taryfowego
Pierwszy z nich już w najbliższych dniach wyruszy na ul. Dudziarską za Olszynką Grochowską. Mieszkają tu niezamożni ludzie, którzy od lat nie mogli się doprosić komunikacji miejskiej. Do najbliższego przystanka muszą chodzić kilometr na przełaj przez tory kolejowe. Teraz Zarząd Transportu Miejskiego chce tam puścić nową linię 137. Krótki autobus najpierw będzie kursować na Gocławek lub do ronda przy Korkowej, a kiedy do Warszawy dotrą kolejne, ich trasa wydłuży się do Wiatracznej.

W piątek szef Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta podpisał umowę z firmą Mobilis, która wiosną sprowadzi 30 dziewięciometrowych Jelczy (dla 60 pasażerów) i 20 Solin z silnikiem mercedesa i 45 miejscami. Pierwsze nie mają schodów w obu drzwiach, drugie - tylko w tylnych. - Ale mam sterownik do obniżania podłogi, ręcznie mogę też wysunąć rampę, żeby można było wjechać do środka wózkiem - pokazywał Wiesław Rachwalski, kierowca, który przyjechał z fabryki w Sanoku na piątkową prezentację przed ratuszem. Obie marki są też wyposażone w klimatyzację, kamery dla bezpieczeństwa pasażerów, ekologiczne silniki i głosowe zapowiadanie przystanków.

- To niewielkie autobusy, ale skierujemy je tam, gdzie jeździ niewielu pasażerów. Zależy nam, by rozszerzyć zasięg komunikacji o osiedla, które jej nie mają. Mam nadzieję, że dzięki temu ich mieszkańcy zrezygnują z jeżdżenia samochodami - mówiła prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz i wymieniła ulice, które obejmie komunikacja minibusowa. Oprócz Dudziarskiej będą to: • Włodarzewska na Ochocie • Kwitnąca i Księżycowa na Chomiczówce • Osmańczyka, Obrońców Tobruku i Księcia Bolesława na Bemowie • Szeligowska do granicy miasta na Jelonkach • Baletowa i Krasnopolska w zielonej części Ursynowa • Sprawna i Aluzyjna między Nowodworami a Dąbrówką Wiślaną • Cieślewskich na Białołęce • Izbicka i Zagórzańska w Radości • Borków i Juhasów w Wawrze • połączenie Kępy Zawadowskiej na Wilanowie z Kępą Okrzeską w Konstancinie-Jeziornej.

ZTM skieruje na te ulice nowe linie, ale małe autobusy puści też na trasy obecnych mało wykorzystywanych np. 196, 198 i 305. W jakiej kolejności? - To zależy od urzędów dzielnic, które muszą przygotować przystanki i zdjąć z niektórych ulic garby - mówi Andrzej Franków odpowiedzialny w ZTM za układanie tras.

Za każdy kilometr przejechany przez soliny ZTM zapłaci Mobilisowi 3,61 zł, a przez jelcze - 3,82 zł. Dla porównania stawka Miejskich Zakładów Autobusowych wynosi ok. 6,5 zł.

Dziś w godzinach szczytu kursuje niespełna 1400 autobusów. Miasto chce, żeby ta liczba stopniowo rosła. "Gazeta" spytała, skąd ratusz weźmie na to pieniądze. I Hanna Gronkiewicz-Waltz po raz pierwszy oficjalnie potwierdziła, że szykowana jest zmiana cen biletów. - Nie chcę jednak mówić o podwyżce. Być może będzie ona dla tych, którzy przyjeżdżają do Warszawy i kupują bilety jednorazowe. Mieszkańców dojeżdżających codziennie do szkoły i pracy będziemy się starali przed podwyżką chronić. Chcemy uprościć i zreformować system biletowy według najlepszych wzorów. Planujemy np. bilety czasowe. Przypominam, że ceny biletów nie zmieniały się od 2001 r. Warszawa od dłuższego czasu dopłaca do nich najwięcej ze wszystkich polskich miast - powiedziała pani prezydent.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
137 Dudziarska - Rondo Dziada ciekawe, ciekawe :-k

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 10 lis 2007, 0:31

PiotrekP pisze: 343 - Mokry Ług - Czwartaków - Paderewskiego - Chruściela - Strażacka - Chełmżyńska - Marsa i tu się urywam...
Numer taki chyba nie przejdzie. Ostatnio ZTM odchodzi od odległych linii vide likwidacja 345 albo 356. Prędzej dadzą 303 albo 313, choć na 303 subiektywnie byłbym niechętny...wiadomo [*].

Ale sama koncepcja mikrobusów cieszę się, że zostanie zrealizowana. Jest to napewno jakiś krok do przodu by komunikacja miejska się rozwijała i ułatwiała wielu osobom podróżowanie.

BTW, możnaby na Gocławiu jakiegoś mikrusa puścić. Są miejsca gdzie strefa normatywna 300 metrów jest podwójnie przekroczona (daleka Wilga) a autobusu nie da się tam puścić (wąskie ulice czy protesty mieszkańców na autobusy, choć na mikrobusy...niektórzy by nie widzieli nic przeciw).
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

dzidek

Post autor: dzidek » 10 lis 2007, 0:49

W końcu autobus na Szeligowskiej ! Przecież ludzie muszą dzień w dzień po kilka kilometrów do autobusu chodzić a przecież mieszkają w Warszawie...

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 10 lis 2007, 1:06

Andrzej pisze:
Piotrek pisze: Z literką "s". A teraz popatrz ile jest kursów z literką "s", a ile bez. I zobacz jak jest w międzyszczycie, czy w DS. Więc jak możesz mówić, że linia jest nie udana i nie ma frekwencji, jak zupełnie tak nie jest??
W południe i DS kursy z "s" też nie zawsze są dobre.
Zrobię zdjęcia 196 i 198 i wrzucę na forum.
ale głupota :)

a z kursów bez skorzystają głównie uczniowie szkół w szczególności w Starej Miłosnej
kursy gdzie wiatr hula:), to kursy, np. 4 minuty po kursie z "s"
Ostatnio troche ludzi korzysta z tych bez "s" bo SKMka się spóźnia a warto dopracy dojechać na 7 czy 8

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 10 lis 2007, 7:26

Gazeta.pl pisze:Za każdy kilometr przejechany przez soliny ZTM zapłaci Mobilisowi 3,61 zł, a przez jelcze - 3,82 zł. Dla porównania stawka Miejskich Zakładów Autobusowych wynosi ok. 6,5 zł.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Zastanawiam się czy w Mobilisie dobrze przekalkulowano tą stawkę? I nie chodzi mi tu o to czy to dużo czy mało za każdy wozo/kilometr z pasazerami, tylko czy to wystarczy w połączeniu z kosztami długich dojazdów z Ursusa do Wawra , Wesołej czy na Białołękę. Mobilis będzie musiał na każdej dzielnicy gdzie będzie obsługiwał linie tymi wozami , ustawić gdzieś w newralgicznym miejscu rezerwę. Jeżeli tego nie zrobi , to raczej będzie dokładał do tych linii , gdyż w przypadku wyjazdu rezerwy z zajezdni to będzie tracić po 2-3 kursy , zanim ona dojedzie na trasę.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lis 2007, 14:01

R-11 Kleszczowa pisze:
ul. Włodarzewska (Ochota)
,

MeWa się ucieszy :D
nie uwierzę póki nie zobaczę, choć powiało optymizmem :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

195

Post autor: 195 » 10 lis 2007, 22:42

brzydkie te nowe autobusy będą .............. ja myślałem że Mobilis wybierze Solaris Alpino....:-D

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 10 lis 2007, 22:43

195 pisze:brzydkie te nowe autobusy będą .............. ja myślałem że Mobilis wybierze Solaris Alpino....:-D
Przeczytaj parametry techniczne Alpino i się jeszcze raz zastanów. ;-)
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ